Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Κόπα Άφρικα 2015 | Το φαβορί που τιθασεύει τον Έμπολα!




Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών υπό τον φόβο Έμπολα, χωρίς Αίγυπτο και την Αλγερία ως πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Μια «διαφορετική» διοργάνωση που θα ξεκινήσει στις 17 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Φεβρουαρίου. Τα 90λεπτα στην Ισημερινή Γουινέα αναμένεται να καθηλώσουν!





Η εξάπλωση του ιού Έμπολα έχει κηρύξει συναγερμό στις πέντε ηπείρους και κυρίως σε αυτή της Αφρικής. Σιέρα Λεόνε, Γουϊνέα και Λιβερία θεωρούνται η «πηγή του κακού» και παράλληλα ο λόγος που το Μαρόκο απαλλάχτηκε από την υποχρέωση που είχε αρχικά αναλάβει. 

Η διεξαγωγή του Αφρικανικού Κυπέλλου Εθνών μεταβιβάστηκε στην Ισημερινή Γουινέα μιας και οι ιθύνοντες της αραβικής χώρας έκριναν μία τέτοια ενέργεια ως επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών. Η εθνική ομάδα του Μαρόκου αποκλείστηκε από την τελική φάση της διοργάνωσης.





Από την άλλη πλευρά, η Ισημερινή Γουϊνέα δεν δίστασε να αναλάβει την «καυτή πατάτα» που σήμανε αυτόματα και την συμμετοχή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στους ομίλους του τουρνουά.

Με άλλα λόγια, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου εξασφάλισε την παρουσία της στην διοργάνωσή της παρά την «παρανομία» της στα προκριματικά. Η χρήση ενός παίκτη που δεν επιτρεπόταν έδειξε από νωρίς τον δρόμο προς τα «αποδυτήρια», όμως, η απόφαση αναιρέθηκε και έτσι η Ισημερινή Γουϊνέα συμμετέχει ως διοργανώτρια.




Από πολλούς μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιπόλαιη, κάτι που θα προσέθετε ακόμη περισσότερα προβλήματα στην κοινωνική λειτουργία της Ισημερινής Γουϊνέας.




Μια χώρα με τεράστια αποθέματα πετρελαίου που καταλήγουν, όμως, σε ελάχιστα χέρια και ως συνέπεια αποτελεί ένα από τα κράτη με τα χειρότερα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που αφήνουν την τελευταία τους πνοή πριν συμπληρώσουν πέντε χρόνια ζωής. 




Η Ισημερινή Γουϊνέα είναι η μοναδική ισπανόφωνη χώρα της Αφρικής. Αυτό δεν είναι τυχαίο αφού αποτελούσε αποικία της Ισπανίας μέχρι το 1968. Το 2013 οι δύο χώρες είχαν οργανώσει φιλικό παιχνίδι, ένας αγώνας που είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και πολλές αντίθετες γνώμες. Ήταν η πρώτη μη αφρικανική χώρα που έπαιξε στην Ισημερινή Γουϊνέα, από το 1979 και ύστερα.




Το συγκεκριμένο κράτος είχε διοργανώσει και την προηγούμενη «version» του Αφρικανικού Κυπέλλου Εθνών (2012) σε συνεργασία με την Γκαμπόν, χώρα καταγωγής του Πιέρ – Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ.




Εντύπωση προκαλεί η απουσία της Αιγύπτου από το Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών 2015. Οι 6 φορές νικητές της διοργάνωσης λείπουν από την φάση των ομίλων και είναι προφανές πως οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην χώρα, λόγω Χουσείν Μουμπάρακ, έχουν επηρεάσει και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ο Αμπουτρέκα και η «παρέα» του δεν μπόρεσαν να επιβληθούν στο «τσουνάμι» που έπληξε την Αίγυπτο.

Η κληρωτίδα της διοργάνωσης έπαιξε «περίεργα» παιχνίδια και σχημάτισε δύο ομίλους χαμηλής και δύο υψηλής δυναμικότητας. Αυτό ίσως καθυστερήσει την επιστροφή του Ντιγκά στον Ολυμπιακό μιας και το Κονγκό συγκεντρώνει πολλές ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση. 


Αντίθετα, κάθε ματς θα μοιάζει σαν τελικός στον 3ο και τον 4ο όμιλο. Συγκεκριμένα, ο τρίτος συναποτελείται από τις Γκάνα, Νότιο Αφρική, Αλγερία και Σενεγάλη ενώ ο τελευταίος στη σειρά από τις Ακτή Ελεφαντοστού, Μάλι, Γουινέα και Καμερούν. 




Ενώ τα φώτα πέφτουν στις παραδοσιακές δυνάμεις Καμερούν, Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα, δεν πρέπει να υποτιμάται η αξία της Αλγερίας. Οι «αλεπούδες» έδειξαν το μέταλλο από το οποίο διακατέχονται στο προηγούμενο Μουντιάλ, βάζοντας «δύσκολα» ακόμη και στην πρωταθλήτρια Γερμανία. 




Αξίζει να σημειωθεί πως διαθέτει τον καλύτερο αφρικανό ποδοσφαιριστή της σεζόν 2013-2014, ή αλλιώς τον Γιασίν Μπραχίμι. Ο ποδοσφαιριστής βραβεύτηκε από το BBC και την LFP για την ντρίμπλα, την τεχνική και την ταχύτητα με την μπάλα που προέβαλλε την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Άξιοι συμπολεμιστές του θα είναι οι Λάσεν (Χετάφε), Φεγκουλί (Βαλένθια), Μπενταλέμπ (Τότεναμ) που πιθανώς να οδηγήσουν την χώρα στον τίτλο.




Οι συνθήκες μοιάζουν ευνοϊκές για την Αλγερία καθώς η Ακτή Ελεφαντοστού και το Καμερούν βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο. Η απουσία των Ντρογκμπά και Ετό, αντίστοιχα, είναι εμφανής και η πρόκριση των δύο ομάδων στους ομίλους μόνο εύκολη δεν ήταν. 




Δεν πρέπει να ξεχαστεί το ματς – παρωδία (0-0) ανάμεσα στις δύο εθνικές με τους παίκτες να ανταλλάζουν πάσες και έτσι να εξασφαλίζουν «ακίνδυνα» τα εισιτήρια… Ο προπονητής της Ακτής Ελεφαντοστού, Χερβέ Ρενάρντ, είχε φύγει από το γήπεδο δύο λεπτά πριν από την λήξη αδυνατώντας να παρακολουθήσει περισσότερο την εξέλιξη του ματς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου