Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ρικάρντο Κόστα | Τίτλοι, χιούμορ και σκάνδαλα για τον "νέο" του ΠΑΟΚ



Η καριέρα του Ρικάρντο Κόστα εμπεριέχει πολλούς τίτλους αλλά και πολλές άγνωστες πτυχές που τον συνοδεύουν από το ξεκίνημά του στην Πόρτο μέχρι και την άφιξή του στον ΠΑΟΚ. Χιουμορίστας, ιδιάζουσα σχέση με τον Ουνάι Έμερι και το «αγκάθι» του Γιουρόπα Λιγκ…



Κατά πάσα πιθανότητα, ο πορτογάλος αμυντικός δεν θα έφτανε ποτέ στο σημείο που βρίσκεται σήμερα αν δεν είχε ξεκινήσει την σταδιοδρομία του στην Πόρτο του Ζοσέ Μοουρίνιο. Ο νεαρός τότε Ρικάρντο Κόστα δεν μετρούσε πολλές συμμετοχές στην βασική ενδεκάδα των δράκων, όμως, είχε την τύχη να συνεργαστεί με τον νυν προπονητή της Τσέλσι που ουσιαστικά του αποκάλυψε την πετυχημένη συνταγή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Παράλληλα, ο Ρικάρντο Κόστα δούλεψε με τους θρύλους της Πόρτο, Ζορζ Κόστα, Ρικάρντο Καρβάλιο και Πέδρο Εμάνουελ και κατάφερε να πάρει «αθόρυβα» UEFA (2003) και Champions League (2004). 

Η περίοδος που αγωνίστηκε στην Πόρτο ήταν γεμάτη θριάμβους μιας και συνδέθηκε με πολλά πρωταθλήματα Πορτογαλίας. Βέβαια, η διαμονή του στην πόλη του κρασιού και των γεφυρών στιγματίστηκε από το σκάνδαλο της «Χρυσής Σφυρίχτρας». Η Πόρτο είχε κατηγορηθεί για στήσιμο παιχνιδιών απέναντι σε Μπέιρα Μαρ και Αμαδόρα, με τον πρόεδρο Πίντο ντα Κόστα να τάζει χρηματικές αμοιβές και ιερόδουλες στους διαιτητές των εν λόγω αγώνων.

Το πέρασμά του από την Βόλφσμπουργκ τον οδήγησε στην Βαλένθια που αποτέλεσε και το peak της καριέρας του. Ο Ρικάρντο Κόστα «βραβεύτηκε» από Έμερι, Βαλβέρδε, Τζούκιτς και Πίτσι για την ηγετική του παρουσία στα αποδυτήρια με τους τέσσερις προπονητές να του χαρίζουν το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Η πολυετής «στάση» του στο Μεστάγια δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα μιας και οι νυχτερίδες αντιμετώπιζαν σημαντικά οικονομικά προβλήματα και σοβαρότατες διαφορές με την ισπανική τράπεζα Μπάνκια. 

Ο Ρικάρντο Κόστα ανυπομονούσε για μια καλύτερη «ημέρα» της ομάδας που βέβαια τον οδήγησε και στην πόρτα της εξόδου… Ο πολυεκατομμυριούχος Πίτερ Λιμ έφερε την «ευτυχία» στην Βαλένθια και προχώρησε σε δραστικές αλλαγές του ρόστερ. Ο Ρικάρντο Κόστα έδειξε για ακόμη μια φορά την αγάπη του για την ομάδα σπάζοντας το συμβόλαιό του έναν χρόνο νωρίτερα από την λήξη του.

Ποτέ δεν κέρδισε την καθολική εμπιστοσύνη της κερκίδας ενώ παρτενέρ του στην άμυνα ήταν ο Ζέρεμι Μαθιού (Μπαρτσελόνα) ή ο Αντίλ Ραμί (Μίλαν) που τότε μεσουρανούσε. Η χειρότερη μέρα στην καριέρα του Ρικάρντο Κόστα ήταν ο αποκλεισμός της Βαλένθια από την Σεβίλλη με το γκολ του Μ’ Μπιά να αποτελεί εφιάλτη για τον πορτογάλο ακόμα και σήμερα. Το τέρμα που είχε σημειώσει ο καμερουνέζος έδωσε στους ανδαλουσιανούς την πρόκριση στον τελικό του Τορίνου όπου και κατάφεραν να σηκώσουν το τρόπαιο απέναντι στην Μπενφίκα. Ο αρχηγός της Βαλένθια είχε ξεσπάσει σε κλάματα στην Συνέντευξη Τύπου που επακολούθησε, μη μπορώντας να μιλήσει για το συμβάν ακόμα και με τον γιο του.



Αναμφίβολα, ανάμεσα στις δηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει ξεχωρίζουν αυτές που είχε κάνει για τον πρώην προπονητή του Ουνάι Έμερι που τον χαρακτήρισε εξίσου ικανό με τον Ζοσέ Μοουρίνιο. 

Οι παριστάμενοι στην Συνέντευξη Τύπου είχαν ξεσπάσει σε γέλια αδυνατώντας να πιστέψουν την ταύτιση στην οποία είχε προχωρήσει ο αποδέκτης των ερωτήσεων. «Το μόνο που του λείπει είναι οι τόσες νίκες του Μοουρίνιο», είχε επισημάνει. Βέβαια, η κάμερα του Canal + είχε απαθανατίσει τον Ρικάρντο Κόστα να κοροϊδεύει τον Έμερι όταν εκείνος επισκέφτηκε το Μεστάγια ως προπονητής της Σεβίλλης.


Ο Ρικάρντο Κόστα έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές πως του αρέσουν οι «πλάκες», κάτι που προέβαλε από τις πρώτες του ιατρικές εξετάσεις μέχρι και την αποχώρησή του από την Βαλένθια. Παράλληλα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «βάσανο» για τους ισπανούς δημοσιογράφους καθώς ποτέ δεν σταμάτησε να μιλάει «πορτογαλο – ισπανικά», μη καταφέρνοντας να βελτιώσει την προφορά του.

Το πέρασμά του από την Αλ Σαϊλίγια δεν ήταν το καλύτερο δυνατόν μιας και επιδίωξε να φύγει από την ομάδα μόλις ένα εξάμηνο μετά από την μεταγραφή του. «Το Κατάρ είναι μια καλή ιδέα, αλλά όχι για τώρα», δηλώνοντας ξεκάθαρα πως θέλει να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Οι διεθνείς του υποχρεώσεις δεν παρουσιάζουν μία σταθερή πορεία καθώς μετράει μόλις 22 συμμέτοχες με την εθνική Πορτογαλίας από το 2005 μέχρι και σήμερα. 

Η τελευταία φορά που φόρεσε το εθνόσημο της Σελεσάο ήταν κόντρα στην Αλβανία με τους γηπεδούχους να γνωρίζουν την ντροπιαστική ήττα του 0-1, την χειρότερη στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Οι πορτογάλοι οπαδοί αντέδρασαν με λευκά μαντίλια στην κακή εικόνα της εθνικής, πράγμα που έφερε και την αντικατάσταση του Πάουλου Μπέντου. Νικητής της αναμέτρησης αναδείχτηκε ο Εργκίς Κάτσε, νυν συμπαίκτης του Ρικάρντο Κόστα στον ΠΑΟΚ.


Επιπρόσθετα, ο πορτογάλος αμυντικός αποτέλεσε «εκλεκτό» του Ντέκο για το ματς που διοργανώθηκε στο Ντραγκάο προς τιμή του. Οι «προσκλήσεις» της αναμέτρησης αποστάλθηκαν σε παίκτες της Πόρτο και της Μπαρτσελόνα που είχαν κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ τις χρονιές 2004 και 2006, αντίστοιχα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Μέσι, Ετό, Βίτορ Μπαία, Ντερλέι, Ροναλντίνιο και πολλοί ακόμα. Οι δύο πρώην ομάδες του Ντέκο τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο τον πορτογάλο θρύλο σε μία αναμέτρηση που διεξήχθη το περασμένο καλοκαίρι.

Σκάνδαλο μεγατόνων είχε προκαλέσει η εφημερίδα Las Provincias που είχε προβεί στην δημοσιοποίηση των μισθών που αναλογούσαν στους παίκτες της Βαλένθια για την σεζόν 2012-2013. Τα βλέμματα επικεντρώθηκαν στο όνομα του Ρικάρντο Κόστα με τον διεθνή ποδοσφαιριστή να αμείβεται με 3,7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο (πρώτος στην σχετική λίστα), βάζοντας ουσιαστικά στον λογαριασμό του τα διπλάσια χρήματα από το αστέρι, Νταβίντ Αλμπέλδα. Χαοτική διαφορά υπήρχε ακόμα και με τον Έβερ Μπανέγα που αμειβόταν με 2,1 εκ. ενώ ο Ρομπέρτο Σολδάδο κατέλαβε την δεύτερη θέση της λίστας. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου