Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Πως βλέπει ο Έλληνας τα επεισόδια του Κόπα Άφρικα 2015




Μπορεί η κάθε ήπειρος να παρακολούθησε με διαφορετικό τρόπο τα επεισόδια στην Ισημερινή Γουινέα, όμως, ο Έλληνας δεν υπακούει στον κανόνα της Ευρώπης.




Ο χαμός που προκλήθηκε στο Ισημερινή Γουινέα - Γκάνα δεν συγκίνησε τον έλληνα γιατί αφενός δεν ενδιαφέρθηκε (και φέτος) ιδιαίτερα για το Κόπα Άφρικα και αφετέρου αυτά που παρακολούθησε, θα τα δει και στο ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός της Κυριακής. Είναι συνηθισμένος με την εικόνα των μπουκαλιών που εκτοξεύονται, κάτι τέτοιο δεν τον συγκινεί γιατί δεν του φαίνεται "ξένο".

Βέβαια, ακόμα και αυτή η εκδοχή είναι καλύτερη από τα ενδόμυχα συναισθήματα του "μέσου" ευρωπαίου που είδε με απαξίωση και υποτιμητικά όσα έγιναν στο επεισοδιακό παιχνίδι. "Για αυτό είναι έτσι", σκέφτηκε. 

Η οπτική γωνία του λατινοαμερικανού σχολιαστή (που περιέγραφε για το BeinSports) ήταν καλά κρυμμένη. Πίσω από τον καταδικασμό των επεισοδίων και των κακών γηπεδούχων οπαδών, προσπαθούσε να δείξει τον δρόμο στους οπαδούς της Νότιας Αμερικής που σαφώς έχουν χειρότερο πρόσωπο στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. 

Η αλήθεια είναι πως αφήνοντας τις εμπειρίες σου μακριά, η εικόνα που μεταδόθηκε από την Ισημερινή Γουινέα αποτυπώνεται με πολύ μαύρα γράμματα και για λίγο δεν σημειώθηκε τραγωδία. Η Ισημερινή Γουινέα έδωσε την ευκαιρία να την χλευάσουν και μέσω του ελικοπτέρου να προβάλλει την σκοτεινή και δικτατορική πλευρά που διακατέχει την πολιτική ζωή της χώρας.

Η Ισημερινή Γουινέα εμπεριέχεται στην λίστα των κρατών με τα χειρότερα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δικτατορία του προέδρου Νγκουέμα δεν ανταποκρίνεται στο τρίπτυχο του εθνικού ύμνου: Ενότητα, Ειρήνη και Δικαιοσύνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου