Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Η ξενοφοβία στην Αργεντινή, τα βιάγκρα και οι... βολιβιανοί!




Ο αγώνας της Ρίβερ Πλέιτ με την Σαν Χοσέ εξελίχτηκε σε ένα "παιχνίδι" γνωστοποίησης των πιο ενδόμυχων σκέψεων. Οι βολιβιανοί απάντησαν με τον ιδρώτα τους στην υπεροψία των αργεντινών!



Η αναμέτρηση της Ρίβερ Πλέιτ στο υψόμετρο Βολιβίας είχε ξεκινήσει πολλές μέρες πριν από την τυπική έναρξη. Τόσο για τους αργεντινούς όσο και για τους ουρουγουανούς (τους "λευκούς" λατινοαμερικάνους) η λέξη "βολιβιανός" χρησιμοποιείται πολλές φορές ως βρισιά, σαν δυσφημιστικός όρος. Οι πολίτες των δύο παραπάνω χωρών νιώθουν περήφανοι για την λατινοαμερικάνικη ταυτότητά τους αλλά περισσότερο "πατούν" πάνω στην ευρωπαϊκές τους ρίζες, μιας και η πλειονότητα είναι απόγονοι ευρωπαίων μεταναστών.

Τόσο η κακή οικονομική κατάσταση της Βολιβίας (ίσως η πιο φτωχή χώρα στην Λατινική Αμερική) όσο και η μορφή ιθαγενή που διαθέτουν οι κάτοικοί της αποτελούν για τους αργεντινούς μια αφορμή για αρνητικά σχόλια. Ο ρατσισμός ήταν διαφανής τόσο στο pre-game όσο και κατά την διάρκειά του παιχνιδιού με το chat του live streaming να περιέχει κατά 90% χαρακτηρισμούς που προάγουν τον ρατσισμό και την λεκτική βία.

Μάλιστα, οι κερκίδες των Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς νιώθουν σαν ένα "βάρος" την παρουσία βολιβιανών μεταναστών σε Μονουμεντάλ και Μπομπονέρα, αντίστοιχα. Η ξενοφοβία και η απέχθεια σε κάθε τι εκτός συνόρων (από την Αργεντινή μέχρι και το Μεξικό) έχει οδηγήσει τους οπαδούς να θεωρούν τους βολιβιανούς ως ένα στίγμα για την ομάδα τους και φυσικά για το αργεντίνικο ποδόσφαιρο. Αφιλοξενία στην χώρα του ταγκό και του μάτε...

Η Ρίβερ Πλέιτ έφτασε στην Βολιβία σαν το ακλόνητο φαβορί με τον προπονητή Μαρσέλο Γκαγιάρδο να προβαίνει σε αρκετές δοκιμές στην ενδεκάδα. Προηγουμένως, ο γιατρός της Ρίβερ Πλέιτ ζήτησε από τους παίκτες να λάβουν μία μικρή δόση καφεΐνης, μίας ασπιρίνη και ένα "μπλε" χάπι, το γνωστό βιάγκρα, προκειμένου να μην αισθανθούν την επιπλέον κούραση που προκαλεί το υψόμετρο της Βολιβίας. Ωστόσο, τα βιάγκρα αποδείχτηκαν... ληγμένα.

Οι παίκτες της Ρίβερ Πλέιτ αποχώρησαν από την Βολιβία με μία δίκαιη ήττα (2-0) στην πλάτη και συνέχισαν την κακή αργεντίνικη παράδοση στην χώρα του προέδρου Έβο Μοράλες. Βέβαια, οι χειρότερες αναμνήσεις έρχονται από τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010 με την εθνική Αργεντινής να ηττάται με 6-1 από την Βολιβία και τους διεθνείς να αποδοκιμάζονται έντονα.



Το μίσος δεν οδηγεί πουθενά...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου