Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Crash test: Αλμπέρτο Μορένο ή Χουάν Μπερνάτ;

Το Παίξε Μπάλα! προχωράει στην σύγκριση των δύο μελλοντικών αριστερών μπακ της εθνικής Ισπανίας. Προς το παρόν, όμως, πρέπει να συναγωνιστούν για έναν σκοπό. Για την μία και μοναδική θέση που περισσεύει στην λα ρόχα αυτή την στιγμή.

Ο Ντελ Μπόσκε έκανε την διαφορά με τις επιλογές του όσον αφορά το φιλικό της Ισπανίας με την Ιταλία στο Βιθέντε Καλδερόν. Οι κλήσεις του προκάλεσαν σίγουρα εντυπωσιασμό, καλό ή κακό, αφού παλιές καραβάνες της εθνικής έμειναν απ'έξω, όπως ο Αρμπελόα,ο Βίγια και ο Τόρρες. Επίσης, ο ομοσπονδιακός τεχνικός υποβίβασε στην λα ροχίτα ποδοσφαιριστές με παρουσία στην πρώτη ομάδα, όπως ο Ίσκο, ο Αλμπέρτο Μορένο και παράλληλα δεν συμπεριέλαβε στα πλάνα του τον Χεσέ. 


Πίσω από το αναντικατάστατο αριστερό μπακ της Ισπανίας, τον Ζόρντι Άλμπα, προτίμησε μία πολύπλευρη λύση τον Θέσαρ Αθπιλικουέτα. Ο ποδοσφαιριστής της Τσέλσι έχει αποδείξει φέτος πως μπορεί να τα καταφέρει και στα αριστερά και στα δεξιά, οπότε μπορεί να καλύψει όταν χρειαστεί και τον Άλμπα και τον Χουάνφραν. Ωστόσο, αν τελικά αλλάξει τρόπο σκέψης, οι δρόμοι είναι δύο. Ή θα τιμήσει την Βαλένθια ή θα τιμήσει την Σεβίλλη. Μία από τις δύο ομάδες κατά πάσα πιθανότητα θα εκπροσωπηθούν στο Μουντιάλ από τα αριστερά μπακς τους τα οποία προς το παρόν αγωνίζονται στην εθνική ελπίδων, μία τουλάχιστον αξιοζήλευτη και θεαματική ομάδα.

Ο Αλμπέρτο Μορένο φαινόταν πως είχε καπαρώσει την θέση του στην αμπσολούτα,όμως, αυτό ίσχυε πριν την περίοδο Τζούκιτς. Ο τέως προπονητής της Βαλένθια πήρε μια απόφαση που θα είναι ιδιαίτερα καρποφόρα για το μέλλον του Χουάν Μπερνάτ. Αποφάσισε να τον στείλει στα μπακ ενώ η φυσική του θέση ήταν αριστερό εξτρέμ. Η συνταγή ήταν ήδη πετυχημένη καθώς κάτι ανάλογο είχε γίνει προηγουμένως και με τον Γουαρδάδο ο οποίος πλέον αγωνίζεται στην Μπάγερν Λεβερκούζεν ελέω των οικονομικών προβλημάτων της Βαλένθια που είναι φυσικά συνέπεια του μη ερχομού του υποψήφιου επενδυτή και φίλου του Ζορζ Μέντες, Λιμ.

Ο Χουάν Μπερνάτ έχει καθιερωθεί στην καινούρια του θέση και πολύ δίκαια αφού κάνει καταπληκτικές εμφανίσεις. Θα μπορούσε να θεωρηθεί unfair το ότι παίζει ποδόσφαιρο καθώς όταν ακουμπάει την μπάλα μοιάζει πως σπάει τους κανόνες του παιχνιδιού. Με την μπάλα στην κατοχή του και όταν αποφασίζει να επιταχύνει, δεν τρέχει αλλά πετάει. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ανδαλουσία με την περίπτωση του Αλμπέρτο Μορένο, μεταγραφικού στόχου της Ρεάλ το προηγούμενο καλοκαίρι. Πάντως, ανάμεσα στους δύο, ο Μπερνάτ είναι πιο γρήγορος.


Οι δυο τους είναι, χωρίς αμφιβολία, επιθετικά μπακς. Πέρσι η άμυνα της Σεβιλλης έπαιρνε πολύ συχνά μια μορφή που αποτελούνταν από τρεις ποδοσφαιριστές. Αυτό συνέβαινε γιατί ο Αλμπέρτο Μορένο περνούσε το κέντρο προκειμένου να συνδράμει στην ανάπτυξη και για να δώσει ταχύτητα στην αριστερή πτέρυγα, στην πλευρά δηλαδή που έπαιζε ο Ρέγιες. Και στην ροχίτα παρατηρείται το ίδιο με τον Μορένο να εξαφανίζεται, όταν οι αμυντικοί της ομάδας έχουν την μπάλα στα πόδια τους. Ο Χουάν Μπερνάτ είναι στο ίδιο πρότυπο, και είναι απολύτως λογικό αφού έπαιζε σαν εξτρέμ. Μάλιστα, ο άσσος της Βαλένθια όχι μόνο περνάει το κέντρο αλλά συγκλίνει κιόλας αποδεικνύοντας ότι την έχει στο αίμα του την προώθηση. 


Στο κρίσιμο ερώτημα που είναι το μαρκάρισμα, ο Μορένο νικάει κατά κράτος τον Χουάν Μπερνάτ. Ο ποδοσφαιριστής της Σεβίλλης δίνει υπέρ πάντων αγώνα σε κάθε του μονομαχία. Είναι σχεδόν αδύνατο να τον προσπεράσει κάποιος με βάση την ταχύτητα και το πάθος του στο παιχνίδι. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο στοιχείο φέρνει και κάποιες φορές νεύρα στον Αλμπέρτο Μορένο που δεν είναι και από τα πιο ήσυχα παιδιά στο χορτάρι. Από την άλλη, ο Χουάν Μπερνάτ είναι εντελώς αντίθετος χαρακτήρας. Αυτό έχει αρνητικά αποτελέσματα όταν χρειάζεται να μαρκάρει γιατί παρατηρείται συχνά αδράνεια σε βάρος του. Επίσης, ο Μπερνάτ "χάνεται" όταν παίζει σε ματς με πολύ ξύλο και γενικότερα σε παιχνίδια που έχουν πάρει φωτιά.


Στις κοντινές πάσες πρέπει να θεωρούνται και οι δύο άψογοι, είναι κάτι στο οποίο δεν αντιμετωπίζουν καμία δυσκολία. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση στις πάσες προς την μεγάλη περιοχή, καθώς ο Μπερνάτ δεν δοκιμάζεται σε αυτό λόγω της τακτικής που έχει επιβάλλει ο Πίτσι. Ο Μορένο σίγουρα θέλει δουλειά σε αυτό το κομμάτι προκαλώντας αρκετές φορές απογοήτευση στους συμπαίκτες του.

Σίγουρα, ο Ντελ Μπόσκε θα δημιουργήσει ερωτήματα και απορίες σε μια από τις δύο ισπανικές περιφέρειες. Το έργο του θεωρητικά είναι εύκολο καθώς έχει μια ευρεία γκάμα παικτών για να διαλέξει. Ωστόσο, στην πράξη αναγκάζεται να ψάξει τις πολύ μικρές λεπτομέρειες. Ο Μορένο έχει ήδη συμπεριληφθεί σε αποστολή της πρωταθλήτριας κόσμου, πράγμα ενδεικτικό της αξίας του. Στην αντίπερα όχθη, όμως, βρίσκεται η αποκάλυψη της φετινής Βαλένθια, ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό διαμάντι, οι εμφανίσεις του οποίου συμπορεύονται με μια περίοδο αγωνιστικών σκαμπανευασμάτων για τον Αλμπέρτο Μορένο. Ο Ιούνιος πλησιάζει και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Ποιος άραγε θα πατήσει Βραζιλία; 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου