Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ελληνικό πρωτάθλημα, ένας άχρηστος τίτλος

Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα θέλει αγάπη. Στην παρούσα φάση η μόνη σημασία της superleague είναι οι θέσεις των ευρωπαϊκών εισιτηρίων.

Το θέαμα, οι δηλώσεις των παραγόντων, η λαϊκιστική συμπεριφορά ορισμένων παικτών, τα σκάνδαλα και η κακή ποιότητα των οπαδών έχουν οδηγήσει το ελληνικό πρωτάθλημα στην αφάνεια. Η ροή του πρωταθλήματος μοιάζει ανούσια. Βέβαια, για να έρθεις σε αυτή την διαπίστωση πρέπει να αποστασιοποιηθείς για λίγο και να δεις τα πράγματα από μία διαφορετική οπτική γωνία. 

Πώς άραγε αντιλαμβάνονται οι ξένοι την σημασία του ελληνικού πρωταθλήματος; Οι μόνοι αντικειμενικοί κριτές είναι όσοι δεν το ζουν. Έχει νιώσει κανείς στην Ελλάδα πως δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα σε ένα προϊόν από όσο του αναλογεί; 

Πολλές φορές χαρακτηρίζονται ορισμένες ομάδες του εξωτερικού ως "μικρές". Ωστόσο, αν δεν είσαι οπαδός του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟ, ξέρεις ότι η ομάδα σου είναι μια ευρωπαϊκή κουτσουλιά;

Μετά από τα παραπάνω, για σένα που μαλώνεις στις καφετέριες, θα βριζόσουν π.χ. για την Τουν ή την Βασιλεία; Το ελβετικό πρωτάθλημα καθώς και το αυστριακό είναι σε απόσταση αναπνοής από το ελληνικό, είναι στα ίδια επίπεδα. Δυο χώρες που φυσικά (!) σνομπάρονται από τους έλληνες οπαδούς.

Ο "τίτλος του Ολυμπιακού" είναι κυριολεκτικά ασήμαντος. Δεν πρέπει καν να υπάρχει τροπαιοθήκη για αυτούς. Και οι ίδιες οι ομάδες το γνωρίζουν, αλλιώς θα προωθούσαν τα μουσεία τους. Καλύτερο θα ήταν στις βιτρίνες να υπήρχαν τα αποδεικτικά των συμμετοχών στο Τσάμπιονς Λιγκ. 

Ακόμη πιο γελοίο πρέπει να θεωρείται το περιεχόμενο αν σκεφτεί κανείς πως υπάρχει και η διαδικασία των πλέι οφς. Το ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται από την αστάθεια. Μέσα σε λίγα ματς μια από τις συμμετέχουσες ομάδες μπορεί να καταστρέψει όλη την υπόλοιπη σεζόν της, για χάρη των πρόσθετων εσόδων από τα εισιτήρια της μίνι αυτής διοργάνωσης.

Είναι κρίμα γιατί ο έλληνας ποδοσφαιριστής έχει ταλέντο και πάθος. Έχει το βαλκανοευρωπαϊκό στοιχείο μέσα του και αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε ποδοσφαιρικές επιτυχίες, όπως το 2004. Προς το παρόν, όμως, η Ευρώπη ασχολείται μαζί μας μόνο για τα επεισόδια (Καλλιθέα - ΑΕΚ, "παίχτηκε" πολύ), για τον ιδιόρρυθμο Κατίδη και για την παρουσία του Μίτσελ στην Ελλάδα.

Υ.Γ. : Άλλος ένας λόγος που δεν μας παίρνουν στα σοβαρά είναι η αποτυχία ευρωπαϊκής καριέρας από τους έλληνες ποδοσφαιριστές. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν διακριθεί και σίγουρα στην συγκεκριμένη λίστα ξεχωρίζουν οι Κατσουράνης, Καραγκούνης, Ζήκος, Νταμπίζας και Δέλλας.

......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου