Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Η Σελέστε βρήκε τον δάσκαλό της! Εντυπωσιακή η Αλμπισελέστε!

Η οικοδέσποινα Βραζιλία περιμένει τις υπόλοιπες εκπροσώπους της Νότιας Αμερικής και τα προκριματικά έχουν πάρει φωτιά! Το μεγαλύτερο φαβορί της πέμπτης αγωνιστικής Ουρουγουάη έπεσε για άλλη μια φορά στο φράγμα της Βενεζουέλας που της έχει κάνει την ζωή κόλαση. 12 χρόνια έχει να γευτεί την χαρά της νίκης η Ουρουγουάη απέναντι στην Μπινοτίντο (<<Κόκκινο κρασί>>) στην συγκεκριμένη φάση που δίνει τα πολύτιμα εισιτήρια για το Μουντιάλ. Η τελευταία φορά που την βρήκε νικήτρια ήταν στις 18 Ιουλίου του 2000 όπου το σκορ έγραφε 3-1.


55.000 οπαδοί βρέθηκαν στο Σεντενάριο για να υποστηρίξουν την εθνική ομάδα και όλα έδειχναν να εκτυλίσσονται με βάση τις προσδοκίες τους. Παρά το γεγονός ότι οι γηπεδούχοι δεν απείλησαν αρκετές φορές,η Βενεζουέλα δεν κρατούσε μπάλα και έτσι η μία και ουσιαστική φάση της Ουρουγουάης στο πρώτο ημίχρονο κατέληξε σε γκολ. Καταπληκτική πάσα του αριστερού εξτρέμ στο παιχνίδι αυτό Άλβαρο Περρέιρα (η φυσική του θέση είναι φουλ-μπακ) που βρήκε ολομόναχο στην πλάτη της άμυνας τον επιθετικό της Ίντερ, Ντιέγο Φορλάν, ο οποίος από κοντά και με ψυχραιμία εκτέλεσε τον Βέγα στο 39'. Οι κεντρικοί αμυντικοί της Βενεζουέλας ξεγελάστηκαν από την μαγική ασσίστ του 26χρονου ποδοσφαιριστή και στην συνέχεια δεν προλάβαιναν να διορθώσουν το λάθος τους. 45 λεπτά που ανήκαν αποκλειστικά στην ομάδα του Όσκαρ Ταμπάρεζ αφού οι Βενεζουελάνοι αδυνατούσαν να περάσουν την γραμμή του κέντρου και το ματς φαινόταν σαν υπόθεση ρουτίνας για τους Τσαρρούας.


Όμως, οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και έπιασαν στον ύπνο τους αντιπάλους τους. Φορλάν,Καβάνι και Σουάρεζ στην επίθεση, ωστόσο οι τρεις αστέρες δεν έκαναν τα πράγματα και θάματα που όλοι φαντάζονταν καθώς η χημεία μεταξύ τους θέλει δουλειά. Ξεχωριστά, ο Φορλάν έβγαλε <<τα κάστανα από την φωτιά>> με το τέρμα του και ήταν μέσα στις φάσεις οπότε παρουσίασε αξιοπρεπή εμφάνιση. Ο Καβάνι ήταν εντελώς εξαφανισμένος,κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο, όπου κανείς θα νόμιζε ότι έχει γίνει αλλαγή. Ο Σουάρεζ τα βρήκε δύσκολα απέναντι στον σκληροτράχηλο Αμορεμπιέτα ο οποίος του <<έκοψε τον τσαμπουκά>> και παρά το ότι κιτρινίστηκε νωρίς από τον ρέφερι παρέμεινε μέσα στο παιχνίδι και απομόνωσε με τα σκληρά του μαρκαρίσματα τον ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ. Το 1-1,και τελικό σκορ,διαμορφώθηκε από αυτογκόλ του Γοδίν στο 84' με τα δεδομένα του δευτέρου μέρους να οδηγούν σε αυτή την κατάληξη με τους φιλοξενούμενους να πιστεύουν στον πόντο και τελικά να πανηγυρίζουν ένα πολύ ευνοϊκό για την συνέχεια αποτέλεσμα. Ο Μίκου που είχε περάσει αλλαγή στο παιχνίδι στην θέση του Φέλτσερ έκανε και την ζημιά με την κοφτερή ασσίστ του στην καρδιά της άμυνας.Ο Ροντόν,επίσης,συνέβαλλε με την τοποθέτησή του στην κατάληξη της φάσης με τους ποδοσφαιριστές να τρέχουν εκστασιασμένοι. Ο 22χρονος άσσος διέπρεψε φέτος στην Liga BBVA όντας βασικό μέλος της Μάλαγα και στα χαρακτηριστικά του μοιάζει αρκετά στον Χούλκ,καθώς συνδυάζει δύναμη και ταχύτητα,γεμίζει την αντίπαλη περιοχή και δεν φοβάται να πάρει μπάλα έξω από αυτήν. Στα τελευταία λεπτά,μάλιστα,επιστρατεύτηκε ακόμα και ο Αμπρέου που λόγω της τρέλας του ίσως έκανε και το θαύμα αλλά η μοίρα δεν άλλαξε με τον Λουγάνο που είχε περάσει εκτός να χτυπάει το κεφάλι του.Ο ποδοσφαιριστής που ξεχώρισε ιδιαίτερα με την απόδοσή του ήταν ο Περρέιρα που αποτέλεσε τον παίχτη-πολυμηχάνημα. Πέρα από την ασσίστ του,έπαιξε καθ'όλη την διάρκεια του αγώνα με μυαλό με τα φυσικά του προσόντα στο παιχνίδι του να είναι ολοφάνερα. Το πρώτο στοιχείο στην φετινή του σεζόν με την Πόρτο ήταν αυτό που του έλειπε και τον τράβηξε πίσω με τις προωθήσεις του να μην είναι ολοκληρωμένες και την τελική του πάσα συχνά ανεπιτυχή ακόμα και σε θεωρητικά εύκολες περιπτώσεις. Η γκέλα είναι γκέλα όμως το 1-1 δεν απομάκρυνε τους Ουρουγουανούς από τις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα και η συμμετοχή τους στους ομίλους του 2014 είναι αδιαμφισβήτητη.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Η Αργεντινή παρουσιάζεται αρκετά ώριμη για να διασφαλίσει την πρώτη θέση των προκριματικών. Υπό τις οδηγίες του Αλεχάνδρο Σαμπέγια οι κυανόλευκοι έχουν δέσει και αποτελούν ένα αξιόμαχο μείγμα που όταν πιάνει ρυθμό δεν βρίσκει εμπόδιο. Ο τεχνικός της Αλμπισελέστε έχει εμπιστευτεί όπως διαφαίνεται από τις κλήσεις του τόσο παίχτες από το αργεντίνικο πρωτάθλημα όσο και παίχτες εκτός των συνόρων του και η συνταγή μέχρι στιγμής αποδεικνύεται επιτυχής και πάει τρένο στην Βραζιλία. 3-0 το σκορ ημιχρόνου ενώ ένα ακόμα γκολ προστέθηκε στο δεύτερο μέρος για να πάρει η νίκη ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Το πιο σημαντικό,βέβαια,είναι η ενεργοποίηση μέσα από αυτό το παιχνίδι του πυρηνικού όπλου που ονομάζεται: Λιονέλ Μέσσι. Αναμφίβολα, ο σταρ της Μπαρτσελόνα έκανε το καλύτερο παιχνίδι του με τα χρώματα της εθνικής αφού σημείωσε ένα γκολ,δημιούργησε μία ασσίστ και είχε σημαντική συμμετοχή και στα υπόλοιπα δύο γκολ αποτελώντας δίκαια τον πρωταγωνιστή και όχι επειδή έπρεπε με το ζόρι να είναι ο πρωταγωνιστής... Αξίζει τον τίτλο του κορυφαίου και ανταποκρίθηκε στην τρομερή αγάπη των οπαδών που τον πιστεύουν αδιάκοπα και ήταν η ώρα του 24χρονου ποδοσφαιριστή να τους την μετουσιώσει σε θετική  και παραγωγική εμφάνιση.


Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στο Μονουμεντάλ για άλλη μια φορά. Η Αργεντινή καθάρισε νωρίς νωρίς το ματς με τα γκολ των Αγουέρο,Μέσσι και Ιγουαίν με το τέρμα του πρώην άσσου της Ιντεπεντιέντε ωστόσο να είναι εξόφθαλμα οφσάιντ. Γενικά,οι μεσοεπιθετικοί των γηπεδούχων επιδίωκαν να βρίσκουν τους Ιγουαίν και Αγουέρο με ψηλοκρεμαστές μπαλιές και κατόρθωσαν να πετύχουν τελικά και γκολ με αυτό τον τρόπο με σκόρερ τον δεύτερο στο 20'. Ένα δεκάλεπτο αργότερα,ο Ιγουαίν έδειξε την επιθετική του δεινότητα με το σουτ του μέσα από την μεγάλη περιοχή ενώ στο 32' ο Μέσσι σφράγισε με το γκολ του την νίκη. Οι ποδοσφαιριστές του Ισημερινού έχασαν την μάχη του κέντρου αφού η ταχύτητα των αργεντίνων έκανε την αντιμετώπισή τους δυσχερές έργο. Το μόνο που τους ενδιέφερε σίγουρα μετά το ημίχρονο ήταν να κρατήσουν το σκορ σε χαμηλά επίπεδα όπως και έγινε αφού και οι Αργεντίνοι κατέβασαν μηχανές.


Μεγάλο μειονέκτημα αποδείχτηκε για τους φιλοξενούμενους το σύστημα της ομάδας,αυτό το άβολο 4-6-0 με βάση τα δεδομένα,με τον Βαλένσια να είναι ο παίχτης που χρειαζόταν να πατάει περισσότερο περιοχή. Το πλάνο του Ρεινάλδο Ρουέδα δεν βγήκε και κυρίως στο δεύτερο μέρος προχώρησε σε διάφορες αλχημείες. Στον αγώνα πέρασε και ο εξαιρετικός εξτρέμ Τζέφερσον Μοντέρο(που φάνηκε στο τέλος πως έπρεπε να παίξει από την αρχή)που ενίσχυσε με το πλούσιο ταλέντο του την προσπάθεια του Ισημερινού. Ο Βαλένσια μετατοπίστηκε στην δεξιά πτέρυγα και έτσι οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να χτυπήσουν από τα πλάγια,με προσωπικές ενέργειες δύο παιχτών με ξεχωριστή εκκίνηση και ταχύτητα. Το πάλεψαν μέχρι το 90' όμως ελλείψει κάποιου καθαρόαιμου επιθετικού οι τελικές προσπάθειες ήταν ελάχιστες με τον Ρομέρο να μην ανησυχεί σε καμία φάση και έτσι το δίλημμα Ρομέρο ή Οριόν στο τέρμα να μην προκύπτει ακόμα και να θεωρείται άκαιρο. Στο 76' το ποιοτικό ποδόσφαιρο της Αλμπισελέστε συνοδεύτηκε και με τέταρτο γκολ με τον Ντι Μαρία να νικάει με όμορφη σκέψη τον Δομίνγεζ και να στέλνει(κλασσικά)καρδούλες στους φιλάθλους. Happy end και εύκολα,παραδόξως, για τους Αργεντίνους που τα τελευταία χρόνια συνηθίζουν να κάνουν τα ματς τους θρίλερ. Εκτός από την λανθασμένη τακτική του Εκουαδόρ το δεύτερο ατόπημα του προπονητή είναι το ότι δεν έπαιξε man to man τον Μέσσι και το πλήρωσε. Ο γεννημένος στο Ροζάριο ποδοσφαιριστής όργωνε πραγματικά την αντίπαλη άμυνα και κάλυπτε πολλά μέτρα για την ομάδα του με τις κούρσες του στον κενό χώρο. Οι λιγοστοί υποστηρικτές των Τρικολόρ έφυγαν με ένα βαρύ αποτέλεσμα στις πλάτες το οποίο βάζει ένα μεγάλο ερωτηματικό στο κεφάλαιο πρόκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου