Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Επιστρέφει στο επίπεδο του 2006 η Ιταλία. Forza Italia! Ο Νίκος Τσιάπης σχολιάζει.


Ο Νίκος Τσιάπης,ένθερμος υποστηρικτής της ''Σκουάντρα Ατζούρα'',παραθέτει την γνώμη του για τον θρίαμβο της Ιταλίας:


Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πως στις τελικές φάσεις των μεγάλων διοργανώσεων όπως το EURO δεν υπάρχουν ούτε φαβορί,ούτε αουτσάϊντερ, ούτε μπορούν να γίνουν ασφαλή προγνωστικά όχι μόνο ως προς το τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης ούτε ακόμα και για την αγωνιστική εικόνα της. Πόσοι ''ειδήμονες'' δεν έλεγαν πριν την έναρξη του αγώνα της Βαρσοβίας πως η Γερμανία είναι κοντά στον τελικό;! Ουκ ολίγοι. Η καλύτερη ομάδα δεν φαίνεται στη σφαίρα του θεωρητικού αλλά μέσα στο γήπεδο,σε 100% πρακτικό τομέα. Η καλύτερη ομάδα του  Ευρωπαϊκού αυτού ντέρμπι σε επίπεδο εθνικών ομάδων ήταν η ''Σκουάντρα Ατζούρα'' του Τσέζαρε Πραντέλι και, βεβαίως, δικαιότατα προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό της Κυριακής. Ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη για τις απαιτήσεις ενός μεγάλου αγώνα και σαφώς ανώτερη της νασιονάλμανσαφτ σε ολόκληρο το 90λεπτο ενώ δεν είναι υπερβολή να σημειωθεί πως το τελικό αποτέλεσμα την αδικεί. Αν εξαιρέσουμε ενδεχομένως τα πρώτα λεπτά του αγώνα που προσπάθησε να αιφνιδιάσει η ομάδα του Λεβ και ένα καλά εκτελεσμένο φάουλ του Κρος στο 2ο ημίχρονο, η Ιταλία δεν ανησύχησε ιδιαιτέρως, ίσα ίσα που ευτύχησε να προηγηθεί με 0-2 από το 36ο λεπτό με τον εκπλητικό Μπαλοτέλι & εν συνεχεία να εγκλωβίσει τους Γερμανούς κλείνοντας υποδειγματικά τους χώρους και με άψογη αμυντική λειτουργία όπως αρμόζει σε Ιταλική ομάδα άλλωστε,έφερε σταδιακά το παιχνίδι στα μέτρα της. Αξίζει να σημειωθεί πως η 4 φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια μετά το 65' είχε σημαντικές ευκαιρίες και θα μπορούσε να είχε δώσει διαστάσεις θριάμβου στην επικράτηση της. Λίγο η αστοχία στην τελική προσπάθεια, λίγο η ατυχία των Ντι Νατάλε & Μαρκίζιο κράτησε το ματς στα επίπεδα του 0-2 που φαινόταν πως όδευε και ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Ο διαιτητής Λανουά όμως είχε διαφορετική άποψη καταλογίζοντας πέναλτι στο 90ό λεπτό της αναμέτρησης. Κανείς δεν αρνείται πως ήταν χέρι του Μπαλζαρέτι αλλά έχει προηγηθεί φάουλ των ''πάντσερ'' στην αρχή της φάση κάτι που πολλά ΜΜΕ εντελώς τυχαία το...πέρασαν στο ''ντούκου''. Με το τελικό σφύριγμα το ταμπλό της Βαρσοβίας έγραψε 2-1,αποτέλεσμα που αδικεί την Ιταλία πέρα για πέρα. Έστω κι έτσι, συνεχίστηκαν οι ...''πελατειακές'' σχέσεις μεταξύ των 2 ομάδων.
Μην ξεχάσουμε βεβαίως να αναφερθούμε και στον Πίρλο που αποδεικνύει σε κάθε ματς πως είναι όντως τεράστια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα και μόνο τυχαίος δεν ήταν ο τίτλος του MVP του αγώνα. Είναι γεγονός πως οι Γερμανοί έχουν βρει τον μπελά τους απέναντι στη ''σκουάντρα ατζούρα'' και πως να μην ισχύει κάτι τέτοιο όταν σε 8 αγώνες μετράνε 4 ήττες και 4 ισοπαλίες. Η εθνική Ιταλίας επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά πως παραμένει βαριά φανέλα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης και,βεβαίως,μυστήρια ομάδα που δεν έχει κανένας αντίπαλος το παραμικρό περιθώριο να την υποτιμήσει. Ούτε για αστείο. Ποια άλλη εθνική ομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο άλλωστε έχει κατακτήσει παγκόσμιο κύπελλο χωρίς νίκη στον όμιλο;! Το 1982 παραμένει ακόμα και σήμερα αν μη τι άλλο διδακτικό.
Επιστρέφοντας εν τάχει σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του ημιτελικού της Βαρσοβίας, να θυμίσουμε πως η Ιταλία είχε 2 μέρες λιγότερη ξεκούραση σε σχέση με τους Γερμανούς, έχοντας αντιμετωπίσει την Αγγλία στα προημιτελικά με παράταση και πέναλτι & εκτός όλων αυτών είχε και να μετακινηθεί από το Κίεβο στη Βαρσοβία σε αντίθεση με τα ''πάντσερ'' που εκτός των 2 ημερών εξτρά ξεκούρασης, έπαιξαν με ευκολότερο αντίπαλο απ' ότι η Ιταλία & δεν είχαν την παραμικρή μετακίνηση καθώς το Γερμανία-Ελλάδα 4-2 έγινε κι αυτό στη Βαρσοβία. Αν συνυπολογίσουμε και τα προβλήματα τραυματισμών που είχε να αντιμετωπίσει ο Πραντέλι η επιτυχία των Ιταλών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα και αξία.
Μία ομάδα που βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, όπου η φουρνιά της τεράστιας ομάδας του 2006 ανανεώνεται και δείχνει πως έχει και μέλλον. Μία ομάδα που έχει ξεφύγει από το παλιό κλασσικό ''κατενάτσιο'' αλλά βεβαίως έχει διατηρήσει στο DNA της αρκετά στοιχεία του. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η καλύτερη άμυνα της προκριματικής φάσης του EURO 2012 με 2 γκολ παθητικό σε 10 αναμετρήσεις. Ο Πραντέλι δείχνει εν τέλει πως ήρθε ''κουτί'' για την FIGC (Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία), ήταν ο κατάλληλος για τη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας να επιστρέψει η ομάδα στο επίπεδο του μαγικού 2006 το συντομότερο δυνατόν. Όχι ότι και στο τωρινό τουρνουά δεν δείχνει στοιχεία 2006 αλλά σε αντίστοιχο επίπεδο θα βρίσκεται στις προσεχείς μεγάλες διοργανώσεις [Βραζιλία 2014,Γαλλία 2016 κλπ]. Παραμένει αήττητη μέχρι στιγμής στο φετινό EURO συνολικά (σε 15 αγώνες συμπεριλαμβανομένων προκριματικών και τελικής φάσης) με πολύ καλή πορεία. Στον τελικό της Κυριακής με την Ισπανία, όπου αναμένεται ένα τεράστιο μεσογειακό ντέρμπι, οι πιθανότητες κατάκτησης του τροπαίου, κατά τη γνώμη μου, κυμαίνονται στα επίπεδα του 50-50. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου