Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Πολύ δυνατή τακτικά η ομάδα του Μπίλεκ. Τσεχία 1-0 Πολωνία.

Ένα ματς που η εξέλιξη του εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση του Ελλάδα-Ρωσία. Αν και οι Τσέχοι μπήκαν στο ματς με την προϋπόθεση να χτυπήσουν την ισοπαλία,το αναπάντεχο 1-0 στο ημίχρονο του παράλληλου αγώνα άλλαξε ολοκληρωτικά τα πλάνα τους. Με βάση τις προβλέψεις,που επηρέασαν προφανώς και την κρίση του Μπίλεκ,η Ελλάδα δεν θα έπαιρνε κάτι παραπάνω από την ισοπαλία κόντρα στην ρώσικη αρκούδα και πολλοί πίστευαν πως οι νοτιοευρωπαίοι ούτε καν θα μπορούσαν να κοιτάξουν στα μάτια την αντίπαλό τους. Έτσι, οι επιθέσεις και οι προωθήσεις των Τσέχων ήταν μετρημένες ενώ παρατηρήθηκαν,ήδη από το πρώτο ημίχρονο,καθυστερήσεις από πλευρά τους αφού συνήθιζαν να κρατάνε και να καλύπτουν σκόπιμα την μπάλα με το σώμα τους. Οι οικοδεσπότες,αντίθετα,δεν είχαν αυτή την πολυτέλεια και μοναδικός σκοπός τους στο παιχνίδι ήταν η νίκη που σε συνδυασμό με ευνοϊκό σκορ στο άλλον αγώνα θα τους έδινε την πρόκριση που όλοι οι οπαδοί της περίμεναν. Οι φάσεις πολλές για την Πολωνία που έβρισκε διαδρόμους και διασπούσε συχνά την αντίπαλη άμυνα. Η πιο τρανταχτή περίπτωση είναι το ψαλιδάκι του Ντούτκα που αστόχησε οριακά αν και είχε την κατάλληλη δύναμη για να βρει δίχτυα. Η σύνδεση των χαφ με τον Λεβαντόφσκι φαινόταν πιο βελτιωμένη συγκριτικά με το προηγούμενο ματς των διοργανωτών απέναντι στην Ρωσία όπου ο επιθετικός της Ντόρτμουντ ήταν αποκομμένος από τους συμπαίκτες του. Ο Πίλαρ,επίσης,έχασε σημαντική ευκαιρία να σκοράρει μετά από πάσα του Γκέμπρε-Σελασσιέ που αφού πραγματοποίησε μία από τις γνωστές κούρσες του, μεταβίβασε την μπάλα στον χαφ της Βικτόρια Πίλσεν που από ευνοϊκή θέση δεν έπιασε σωστά το σουτ και παρέμεινε το 0-0. Ο 23χρονος παίχτης έχει αποδειχτεί το κρυφό όπλο των Τσέχων που ξεφυτρώνει στην αντίπαλη άμυνα από το πουθενά και μέχρι στιγμής έχει πετύχει δύο τέρματα στην διοργάνωση. Οι κεντροευρωπαίοι σίγουρα ένιωθαν ικανοποιημένοι με την ισοπαλία, μέχρι να μάθουν το αποτέλεσμα του άλλου ματς που δεν τους συνέφερε και με το οποίο περνούσαν Ελλάδα και Ρωσία.


Η ψυχραιμία και η εσωτερική ηρεμία που διακατέχει τους ποδοσφαιριστές της Τσεχίας μετράει πολύ σε τέτοια τουρνουά. Δεν έχασαν την πίστη στον εαυτό τους ούτε από τις πολλές ευκαιρίες που δημιούργησε μπροστά στην εστία τους η Πολωνία ούτε από το αρνητικό για την πλευρά τους γκολ του Καραγκούνη. Προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες,σαν χαμαιλέοντες, και αφού άλλαξαν ''χρώμα'' στάθηκαν παρόντες και κυνήγησαν στα τελευταία 45 λεπτά τους 3 βαθμούς. Με μεθοδικότητα και όχι με βιαστικές κινήσεις,τύπου γιόμες,βήμα-βήμα έφτασαν στον στόχο τους. Η Τσεχία αποτελεί δυνατή ομάδα στα μετόπισθεν και στηρίζεται στην άμυνα της και άμα δεν δεχτεί πρώτη γκολ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πάρει την νίκη ή τουλάχιστον την ισοπαλία. Κάντλετς και Σίβοκ δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα στον αγώνα από την παρουσία του Λεβαντόφσκι και έτσι το έργο των Τσέχων έγινε ακόμα πιο εύκολο. Στο 72', μετά από αντεπίθεση για σεμινάριο της Τσεχίας,ο Μπάρος την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Γίρατσεκ που με εξαιρετική τρίπλα σε μικρό χώρο σημείωσε γκολ σε δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι. Αυτός είναι ο λόγος,άλλωστε, που ο Μπίλεκ χρησιμοποιεί χωρίς δεύτερη σκέψη τον Μπάρος. Μπορεί οι φάσεις να μην τελειώνουν από τα πόδια του άσσου της Γαλατάσαραϊ,ωστόσο,σε αρκετές περιπτώσεις συμβάλλει καθοριστικά στην δημιουργία τους.


Το ποτάμι δεν γύριζε πίσω για τους Πολωνούς που έπαιζαν απλά για να παίξουν στο τελευταίο και ανούσιο για αυτούς τέταρτο. Η ψυχολογία βρισκόταν στο ναδίρ με την μοναδική επικίνδυνη φάση της Πολωνίας να σημειώνεται στο 94' που παρατρίχα να έστελνε και την αντίπαλο της σπίτι της. Ο Μπλατζικόφσκι σούταρε αμαρκάριστος από την καρδιά της τσέχικης άμυνας,όμως,ο Κάντλετς με έναν απίστευτο τρόπο και με αυτοθυσία κράτησε την ομάδα του ζωντανή. Γίρατσεκ και Πίλαρ,οι κορυφαίοι του ματς όπως διαφαίνεται και από τα προαναφερθέντα σχόλια,που έστειλαν με την παρουσία τους και στα τρία ματς του ομίλου την Τσεχία στην επόμενη φάση. Ενώ το κέντρο των Πολωνών ήταν τρομερό στην δύναμη, πονούσε στον παίχτη που,εκτός από τον Ομπράνιακ, θα μπορούσε να κατεβάζει επιτυχώς στην μπάλα. Ως συνέπεια,μεγάλη απογοήτευση στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν, μετά βεβαιότητος, ο Μουράφσκι που δεν βοήθησε ούτε ανασταλτικά ούτε επιθετικά όσο χρειαζόταν. Επιπρόσθετα,το κέντρο των ερυθρολεύκων έδειχνε ασφυκτικά γεμάτο από τους 5 μέσους που χρησιμοποίησε ο Σμούντα. Αξίζει να σημειωθεί,τέλος,πως ο διαιτητής Τόμσον έβγαλε από το τσεπάκι του 7 φορές την κίτρινη κάρτα,πράγμα που προβάλλει ξεκάθαρα τις δυνατές μονομαχίες μεταξύ των παιχτών. Η Τσεχία με 6 και η Ελλάδα με 4 βαθμούς προκρίνονται στους 8 και θα κονταροχτυπηθούν με την δεύτερη και την πρώτη του δευτέρου ομίλου,αντίστοιχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου