Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Πιο δύσκολη από ότι φαινόταν η νίκη της Πορτογαλίας. Τσεχία 0-1 Πορτογαλία.

Χωρίς αμφιβολία, θα ακουστούν πικρόχολα σχόλια για την εμφάνιση των Τσέχων που έχασαν και αποκλείστηκαν από την συνέχεια της διοργάνωσης. Παρόλα αυτά,δεν αναμενόταν κάτι περισσότερο από την ομάδα του Μπίλεκ αφού αυτό είναι το στυλ παιχνιδιού της και στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον αμυντικό προσανατολισμό. Η Τσεχία επιδιώκει να πετυχαίνει το γκολ είτε από κάποια αντεπίθεση,με κύριους θύτες τους Πίλαρ και Γίρατσεκ,είτε από προσωπικό λάθος της αντίπαλης πλευράς. Πολύ πιθανώς,να ήθελαν να χτυπήσουν την Πορτογαλία προς του τέλος του παιχνιδιού,όπως έγινε και κόντρα στην Πολωνία,στο χρονικό σημείο δηλαδή που οι ίβηρες θα ήταν επηρεασμένοι αρνητικά από το άγχος και την ψυχολογική πίεση. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη,αφού το θεωρητικά φαβορί επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό που του είχε αποδοθεί πριν το ματς. Κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εκδίκηση,έστω και μετά από χρόνια,για τον αποκλεισμό της Σελεσάο από την Τσεχία στον ίδιο γύρο του Euro 1996.

Οι φόβοι που υπήρχαν στις τάξεις της Νάροντακ,τελικά,επαληθεύτηκαν καθώς ο τραυματισμός του Ροζίτσκι στο παιχνίδι απέναντι στην Ελλάδα του στέρησε πέρα από το ματς με την Πολωνία και αυτό για την φάση των 8 με την Πορτογαλία και,έτσι,την θέση του πήρε ο Νταρίντα. Ένα πρώτο μέρος που σίγουρα έβλαψε τα μάτια των θεατών από όλες τις απόψεις και σε όλες τις πτυχές του. Πολύ αργός ρυθμός, ασυνεννοησία μεταξύ των παιχτών και πολλές άστοχες πάσες με τις δύο ομάδες συστηματικά να ανταλλάσσουν μπαλιές. Ειδικά,από πλευρά Τσεχίας,φαινόταν ιδιαίτερα δραματικό με τους σέντερ-μπακς και τους αμυντικούς χαφ να δυσκολεύονται αρκετές φορές εμφανώς να περάσουν με πάσα την μπάλα από την μέση του γηπέδου με την λέξη ανάπτυξη να μοιάζει ξένη. Από την άλλη,η Πορτογαλία συχνά πλησίαζε την αντίπαλη περιοχή αλλά κάπου εκεί τα χαλούσε και δεν πήρε το προβάδισμα πριν το 45'.  Ο Ρονάλντο αποτελούσε την μόνιμη απειλή με τις δύο σημαντικότερες ευκαιρίες για την ομάδα του να τελειώνουν από τα πόδια του. Στο 33', ο Πέπε σέντραρε όμορφα στον άσσο της Ρεάλ Μαδρίτης ο οποίος,ωστόσο,από πλεονεκτική θέση δεν βρήκε δίχτυα με το ψαλιδάκι που επιχείρησε. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων,ο Ρονάλντο ξαναχτύπησε αλλά το σουτ του αυτή τη φορά βρήκε δοκάρι,μετά από μακρινή πάσα του Κοεντράο. Ο Νάνι δεν παίζει αποτελεσματικά ενώ ο Μοουτίνιο μόνο ξεχωρίζει με τις ενέργειες του από το κεντρικό τρίδυμο(Μοουτίνιο,Μεϊρέλες και Βελόσο).

Στο δεύτερο ημίχρονο,η Τσεχία παρουσιάστηκε ''μια από τα ίδια'' με τον Μπάρος να είναι εξαφανισμένος όπως και πριν την ανάπαυλα. Βέβαια,το μερίδιο ευθύνης δεν πέφτει αποκλειστικά στον ίδιο αφού η μπάλα ελάχιστες φορές έφτασε μέχρι την επίθεση. Εκεί που κρίθηκαν όλα είναι το γεγονός ότι η Πορτογαλία δεν έχασε την ψυχραιμία της και πίεζε για το γκολ τακτικά και με αποφασιστικότητα. Η παράταση δεν θα ήταν,επίσης,άσχημο σενάριο για τους Τσέχους που στα ψυχικά αποθέματα παίρνουν άριστα και οι Πορτογάλοι θα ένιωθαν εκεί τα μουρμουρητά και την απαξίωση. Ο Πάουλο Μπέντο δεν έδειχνε να ανησυχεί και στο 79' ήρθε και το πολυπόθητο γκολ. Ο Νάνι,που ανέβασε ρυθμούς στο δεύτερο μέρος,πάσαρε την κατάλληλη στιγμή στον Μοουτίνιο ο οποίος έβγαλε την ασσίστ στον Ρονάλντο που με κεφαλιά νίκησε τον Τσεχ και έγραψε με αυτό τον τρόπο το 0-1. Η ισοφάριση θα ακουγόταν σαν αστείο και οι Τσέχοι είχαν καταθέσει τα όπλα περιμένοντας μαρτυρικά την ήττα τους. Ο Μπίλεκ ακολούθησε το γνωστό και δοκιμασμένο πλάνο που δεν τον δικαίωσε αφού ο Μπέντο ήταν διαβασμένος και το τοίχος που έστησε στο κέντρο έκαψε και τις παραμικρές ελπίδες της Τσεχίας να σκοράρει κάποιο τέρμα. Μία,τουλάχιστον,από τις 20 τελικές προσπάθειες που είχε η Πορτογαλία ήταν λογικό να καταλήξει στα δίχτυα ενώ,παράλληλα,η Τσεχία τελείωσε το ματς κάνοντας μόλις 2 προσπάθειες για να πετύχει γκολ. Η κατοχή,από την άλλη,ήταν μοιρασμένη ανάμεσα στις δύο ομάδες,όμως,η Πορτογαλία ήταν εκείνη που έλεγχε,ποιοτικά,το παιχνίδι.

Το μη επιθετικό ποδόσφαιρο και η ήττα της Τσεχίας ''συνόδευσαν'',ως συνέπεια, και την απόδοση του κάθε παίχτη ξεχωριστά. Οι ποδοσφαιριστές που αναμενόταν να κάνουν την έκπληξη,Γίρατσεκ και Πίλαρ,δεν στάθηκαν στο ύψος τους και οι προσπάθειες τους δεν βγήκαν σε καμία περίπτωση. Γενικότερα,όλοι από πλευρά Τσεχίας κινήθηκαν σε ρηχά νερά ενώ λίγο καλύτερο βαθμό αξιολόγησης θα μπορούσαν να πάρουν ο Τσεχ και ο Χούμπσμαν. Ο πρώτος πάλεψε να κρατήσει με νύχια και με δόντια ανέπαφη την εστία του,αλλά στο 79' δεν είχε την δυνατότητα να το πράξει καθώς η απόπειρα του Ρονάλντο δεν του έδωσε ελπίδες. Ο Χούμπσμαν ήταν μαχητικός στο κέντρο,αρκετές ενέργειες του δεν ήταν αποτελεσματικές,ωστόσο,είχε διάθεση να κυνηγήσει το θετικό σκορ και κοίταξε στα μάτια τους αντιπάλους του. Στο στρατόπεδο της Πορτογαλίας,ο Ρονάλντο είναι σε δαιμονιώδη φόρμα και το δείχνει. Πέτυχε το τρίτο του γκολ σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια και συνεχίζει ακάθεκτος. Ήταν διαρκώς κίνδυνος για την άμυνα της Τσεχίας και πέρα από το θέαμα που προσφέρει, συμβάλλει καθοριστικά ώστε η ομάδα του να παίρνει τα επιθυμητά σκορ. Ο Μοουτίνιο,για άλλο ένα παιχνίδι,αποτέλεσε τον ηγέτη του κέντρου που κόβει και ράβει για την Πορτογαλία και ανταποκρίνεται επιτυχώς στον πολυσύνθετο ρόλο του,προσθέτοντας μία ασσίστ στο ενεργητικό του. Μεγάλο μερίδιο στην ''δόξα'',προφανώς,είχαν και τα δύο φουλ-μπακς,όπως στο παιχνίδι με την Δανία. Το παράδειγμα αυτό δεν είναι τυχαίο αφού οι ερυθρόλευκοι διαθέτουν παρόμοιο στυλ παιχνιδιού με την Τσεχία αφού ξεκινάνε από την σφιχτή άμυνα και προσπαθούν κύρια να πετύχουν γκολ μέσω αντεπιθέσεων,τα οποία δημιουργούνται κατά βάση από τα γρήγορα μπακς της και εξτρέμ της. Περέιρα και Κοεντράο,λοιπόν,κατατρόπωσαν το πλάνο των Δανών και στην συνέχεια θύμα τους ήταν και οι Τσέχοι. Εξαιρετικοί σε δεξιά και αριστερή πλευρά,αντίστοιχα,διότι δεν άφηναν χώρους αμυντικά και οι γρήγορες κούρσες τους στις πτέρυγες προκαλούσαν τριγμούς στην αμυντική λειτουργία των αντιπάλων τους. Η Πορτογαλία έχει υψηλές βλέψεις,όμως,για να φτάσει στον τελικό χρειάζεται πρώτα να αποκλείσει μία εκ των Ισπανία ή Γαλλία με το εγχείρημα να θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου