Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Τα λιοντάρια τρώνε όλο το φαγητό τους. Αγγλία 1-0 Ουκρανία.

Ο Χότζον τον χαρακτήρισε ως τον Πελέ της Αγγλίας πριν το παιχνίδι του ομοσπονδιακού συγκροτήματος κόντρα στην Ουκρανία. Και εκείνος τον δικαίωσε για την φιλοφρόνηση σκοράροντας το νικητήριο γκολ της Αγγλίας,που δεν την έμπλεξε σε προβλήματα και ενδεχόμενο αποκλεισμού. Ο λόγος,φυσικά,για τον Γουέϊν Ρούνεϊ που επέστρεψε δριμύτερος μετά τον τραυματισμό και λύτρωσε την ομάδα του με το τέρμα που πέτυχε για το τελικό 1-0. Κάτι ήξερε ο τεχνικός της Αγγλίας και τον συμπεριέλαβε στην αποστολή του Euro,γνωρίζοντας τις επιπτώσεις,δηλαδή,ότι ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα απουσίαζε από τα πρώτα δύο ματς του ομίλου. Αυτό όπως φάνηκε δεν στοίχισε άμεσα τα λιοντάρια αφού σημείωσαν μία νίκη και μία ''αβλαβή'' ισοπαλία σε ισάριθμους αγώνες και με την επικράτηση επί των Ουκρανών κέρδισαν την πρώτη θέση του ομίλου με τον Χότζον να θεωρεί πως η εθνική Αγγλίας έκανε την υπέρβαση,όπως δήλωσε μετά το τέλος του ματς. Οι δύο πλευρές είχαν συναντηθεί στο παρελθόν μόνο σε δύο επίσημα ματς, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006,όπου Ουκρανοί και Άγγλοι πήραν από μία νίκη. Στις 19 Ιουνίου του 2012 έμελλε να ξανασυναντηθούν όπως και θα ξαναγίνει για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 καθώς κληρώθηκαν στον ίδιο γκρουπ. Στο Ντόνετσκ έγινε μεγάλη μάχη με την Αγγλία να είναι ικανοποιημένη με την ισοπαλία και να προκρίνεται ενώ οι οικοδεσπότες χρειάζονταν οπωσδήποτε την νίκη για να περάσουν στους 8.Ο τραυματισμός του Σεφτσένκο στο γόνατο ήταν τρομερό πλήγμα για τον Μπλαχίν και την τακτική του προσέγγιση ξεκινώντας στην θέση του τον Μιλιέφσκι. Από την άλλη πλευρά,ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας ξεκίνησε στην δεξιά πτέρυγα και πάλι τον Μίλνερ,αφήνοντας στον πάγκο τον φορμαρισμένο Γουόλκοτ προκαλώντας αντιδράσεις.

Στο πρώτο μέρος,η Ουκρανία έδειχνε πως είχε την διάθεση να πλησιάσει τα αντίπαλα καρέ και να πετύχει ένα γκολ-δηλητήριο. Είχε τις φάσεις με το μέρος της,όμως ο Ρούνεϊ ήταν εκείνος που έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία στα 45 λεπτά μέχρι την ανάπαυλα για να ανοίξει το σκορ. Ο Άσλεϊ Γιανγκ βρήκε αμαρκάριστο με μακρινή σέντρα μέσα στην μεγάλη περιοχή τον 26χρονο ποδοσφαιριστή,όμως, η κεφαλιά του στο 28' πέρασε απελπιστικά άουτ. Η Ουκρανία παρουσίασε παρόμοιο πρόσωπο με το παιχνίδι κόντρα στην Γαλλία,αφού πλησίαζε συχνά την αντίπαλη άμυνα αλλά κανένας παίχτης ''δεν έβγαζε τα κάστανα από την φωτιά'',δοκιμάζοντας ένα σουτ που θα έφερνε το πολυπόθητο γκολ. Οι προσωπικές μονομαχίες δεν ήταν πολλές καθώς οι δύο ομάδες επιδίωκαν να κλέψουν την μπάλα μετά από αποτελεσματική άμυνα ώστε να βγουν στην αντεπίθεση,ειδικά από πλευρά Αγγλίας. Έτσι,το βάρος δεν έπεφτε στο χώρο του κέντρου,το οποίο περνούσαν οι μεσοεπιθετικοί και οι επιθετικοί των ομάδων με σχετική ευκολία,αλλά στο πόσο αποτελεσματικά θα δρούσε η αμυντική λειτουργία.

Στο 28' μπορεί να μην μάτωσε τα δίχτυα,ωστόσο, στο 48' ήταν εκεί για να βάλει τους Άγγλους μπροστά στο σκορ. Μετά από μία θεωρητικά ακίνδυνη πάσα του Τζέραρντ,ο Πιάτοφ δεν μπόρεσε να κρατήσει την μπάλα επιτυχώς, με αποτέλεσμα να καταλήξει στα πόδια του Ρούνεϊ που καιροφυλακτούσε και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. 

Στο 61' η Ουκρανία προσπάθησε να απαντήσει με κεφαλιά του επιθετικού της Ντιναμό Κιέβου,Μιλιέφσκι,τον οποίο είχε ξεχάσει η άμυνα. Παρόλα αυτά,δεν κατάφερε να ισοφαρίσει από κοντινή απόσταση,αν και βάσει των κανόνων ήταν οριακά οφσάιντ που ποτέ δεν σφυρίχτηκε. Ένα λεπτό αργότερα,ο βοηθός διαιτητή,πάλι ήταν εκτός αγώνα,και δεν κατοχύρωσε πασιφανές γκολ των Ουκρανών και,πιο συγκεκριμένα,τέρμα που έπρεπε να πιστωθεί σε σουτ του Ντέβιτς. Η αυτοθυσία του Τέρρι για να σώσει την ομάδα του,σίγουρα,αξίζει συγχαρητήρια,όμως,αυτό δεν αναιρεί την εγκυρότητα του γκολ. Η φάση αυτή,κυρίως, έβγαλε από τα ρούχα του τον Μπλαχίν ο οποίος στην συνέχεια αναρωτιόταν για το που χρειάζονται οι πέντε διαιτητές,προβάλλοντας την δίκαιη απογοήτευσή του.


Η Αγγλία,μετά το 1-0,δεν άλλαξε προσανατολισμό στο παιχνίδι της ακολουθώντας πιστά το πλάνο του πρώτου ημιχρόνου. Όλοι οι παίχτες αμύνονταν με στόχο την πρόληψη πιθανού γκολ,αφού θεωρείται καλύτερη από την καταστολή. Παράλληλα,το πλάνο αυτό του Χότζον βοηθούσε στο να βγαίνουν οι παίχτες του πιο γρήγορα στην αντεπίθεση, με 10 ποδοσφαιριστές να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, με τον υψηλόσωμο Γουέλμπεκ,ωστόσο,να έχει εμφανές πρόβλημα να προσαρμοστεί. Επιπρόσθετα,παρόλο που ο Κάρολ σημείωσε τέρμα απέναντι στην Σουηδία δεν επιλέχτηκε για να ξεκινήσει στο ματς με ενδεχόμενη αιτία το σύνολο εύστοχων πασών στο προηγούμενο παιχνίδι. Μόνο οι 19 από τις 41 είχαν αποδέκτη,γεγονός που αναμφίβολα προβληματίζει τον τεχνικό των λιονταριών. Είναι ανάγκη στο σύστημα που ακολουθεί,ακόμα, και ο βαρύς επιθετικός να μεταβιβάζει σωστά την μπάλα. Μετρημένα και συνετά συνέχισαν στο παιχνίδι οι Άγγλοι που διασφάλισαν το 1-0 χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία αφού μετά το 62' οι Ουκρανοί δεν ξαναπάτησαν με προϋποθέσεις περιοχή και δοκίμαζαν,κατά βάση,μακρινά σουτ που δεν ανησύχησαν τον Χαρτ.


Ο συγκεκριμένος αγώνας μέχρι στιγμής είναι ο μόνος που δεν υπήρξαν ξεκάθαροι πρωταγωνιστές. Ο Τζέραρντ θα μπορούσε να θεωρηθεί πως έκανε καλό παιχνίδι αφού έβγαλε την ασσίστ για το 1-0 ενώ,ταυτόχρονα,έδινε ώθηση με τις ηγετικές του ικανότητες και στους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Ο Ρούνεϊ με το γκολ του έδωσε υποσχέσεις για το μέλλον ενώ μεγάλη απογοήτευση για την Αγγλία και στους τρεις αγώνες που έλαβαν χώρα έχει αποδειχτεί ο άνευρος Γιανγκ. Τα λιοντάρια στηρίζουν πολλά στην παρουσία του και πρέπει να περιορίσει τις λάθος πάσες του ανεβάζοντας και την γενικότερη απόδοσή του ενόψει της κρίσιμης συνέχειας. Επιπλέον,μεγάλη ευκαιρία αποτέλεσε το συγκεκριμένο ματς για τους Γιαρμολένκο και Κονοπλιάνκα να πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους,πράγμα που ποτέ δεν έγινε και πόνεσε τους συμπατριώτες τους. Οι περισσότερες ενέργειες γύρω από την αντίπαλη εστία ξεκινούσαν ή τέλειωναν από τα πόδια τους,ωστόσο,η έλλειψη καθαρού μυαλού δεν τους βοήθησε να διακριθούν. Τέλος,χρειάζεται οπωσδήποτε να ειπωθεί πως το Αγγλία-Ουκρανία ίσως και να ήταν και το τελευταίο ματς του ''Σέβα'' με το εθνόσημο της χώρας του,του πρώτου σκόρερ με 48 γκολ στην ιστορία των μπλε-κίτρινων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου