Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Gaztañaga: Ο IV διάδοχος του Τσάμπι Αλόνσο στην Ρεάλ Σοσιεδάδ (Αφιέρωμα)

Οι βάσκοι αποτελούν τα τελευταία χρόνια μία φάμπρικα αξιόλογων χαφ. Το "μπαμ" το έκανε χωρίς αμφιβολία ο Τσάμπι Αλόνσο ο οποίος κέρδισε με τις εμφανίσεις του μία μεταγραφή στην Λίβερπουλ.



Η ομάδα από το Σαν Σεμπαστιάν,όμως, δεν έμεινε εκεί και ψάχνει συνεχώς για την επόμενη μέρα. Μετά τον Αλόνσο, οι "τσούρι-ουρντίν" καθυστέρησαν λίγο αλλά δεν πειράζει. Το νέο big thing πίσω από την σέντρα ονομαζόταν Άσιερ Ιγιαραμέντι και με την απόδοσή του έκανε τους οπαδούς να ξεχάσουν την μακροχρόνια υπομονή τους.

Πέρα από την "πέτρα" που προσέθεσε ο Ιγιάρα για το Τσάμπιονς Λιγκ, η Σοσιεδάδ εξοικονόμησε και 30 εκ. ευρώ από την πώλησή του στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Στη συνέχεια, το χρίσμα πήρε ο Ρουμπέν Πάρδο. Οι δυο τους αποτέλεσαν συμπαίκτες ακόμα και στην ίδια ενδεκάδα, ωστόσο, μετά την φυγή του Ιγιαραμέντι, ο ρόλος του Πάρδο αναβαθμίστηκε. Ξαφνικά, "πέρασε από τα ρηχά στα βαθιά".

Βέβαια, πέρα από τον Πάρδο, ανακαλύφθηκε φέτος κι άλλος ένας παίκτης που μπορεί να κάνει την διαφορά. Το όνομά του είναι Τζον Γαθτανιάγα. Μπορεί να μην τον συνόδευε καμία "υπόσχεση" για το μέλλον όταν έπαιζε στις ακαδημίες, όμως, ο τρόπος παιχνιδιού του με την πρώτη ομάδα έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις φιλοδοξίες.



Αποτελεί έναν ποδοσφαιριστή της χαρακτηριστικής "ισπανικής σχολής", της σχολής του Ίσκο, Τιάγκο Αλκάνταρα, Μουνιαϊν, Ιγιαραμέντι. Με άλλα λόγια, διαθέτει αυτό το αέρινο στυλ με την μπάλα και στην τεχνική παίρνει τουλάχιστον άριστα.

Επίσης, η πάσα του είναι "καλλιτεχνική" και πολύ εύστοχη. Θυμίζει τον προκάτοχό του, Τσάμπι Αλόνσο.

Άλλο ένα κοινό τους σημείο είναι ότι και οι δύο μπορούν να πάρουν την μπάλα πρώτοι από τον τερματοφύλακα και να αρχίσουν την ανάπτυξη. Το κέντρο της Ρεάλ, των Αλόνσο και Μόντριτς, είναι πιθανώς το καλύτερο στο φετινό πρωτάθλημα και αν ο Γκαθτανιάγα συνεχίσει να κινείται έτσι και να ωριμάζει με βάση τον Αλόνσο τότε θα ανεβάσει κι άλλα σκαλιά την ομάδα του.

Οι δύο ποδοσφαιριστές παρουσιάζουν και διαφορές. Ο Αλόνσο είναι πιο "ηγέτης" στο παιχνίδι του και είναι περισσότερο συγκεντρωμένος. Επιπλέον, είναι περισσότερο ψύχραιμος αφού ο Γκαθτανιάγα χάνει ορισμένες φορές τον έλεγχο και παρουσιάζει τα νεύρα του. 



Και οι δύο μέσοι έχουν δοκιμαστεί σε τριάδα στα χαφ. Μέχρι στιγμής, ο Αλόνσο φαίνεται πως τα καταφέρνει καλύτερα (Αλόνσο, Κεντίρα, Μόντριτς) από τον ταλαντούχο Γκαθτανιάγα (Γκαθτανιάγα, Θουρουτούθα, Ελουστόνδο), ωστόσο, το δείγμα του δεύτερου είναι πολύ μικρότερο.

Ένα συν του 22χρονου ποδοσφαιριστή είναι ότι είναι ιδιαίτερα γρήγορος, συντριπτικά πιο γρήγορος από τον Τσάμπι. 

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ πιστεύει πολύ στον μικρό. Χωρίς "ψήσιμο", ρίσκαρε να τον χρησιμοποιήσει σε τρία πολύ επικίνδυνα ματς όπως με την Μπάγερν Λεβερκούζεν, την Μπαρτσελόνα και την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Γκαθτανιάγα θα μπορούσαμε να πούμε πως διασώθηκε από την τριπλέτα ηττών και δίνει όραμα για το μέλλον.

Πριν τον Γκαθτανιάγα, άλλος ένας χαφ ανέβηκε από τις ακαδημίες, ο Ρος. Ωστόσο, η εικόνα του πρώτου είναι εμφανώς πιο μεστή και προβάλλεται πως ήρθε για να μείνει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου