Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Copa del Rey | Αν ακουστούν σφυρίγματα στον ύμνο της Ισπανίας...



Το κύπελλο Ισπανίας τελειώνει με τον χειρότερο δυνατό τελικό μιας και οι δύο φιναλίστς είναι η Αθλέτικ Μπιλμπάο και η Μπαρτσελόνα. Θα παίζουν σε διαφορετικό πρωτάθλημα από του χρόνου (;)




Η κυβέρνηση Ραχόι είναι σε επιφυλακή μιας και η κατάσταση στον τελικό του Κόπα δελ Ρέι ίσως να ξεφύγει από τον καθαρά αγωνιστικό χώρο και να αποκτήσει πολιτικές διαστάσεις. Δεν είναι λίγοι οι ισπανοί που σκέφτονται πως ο αγώνας της Μπαρτσελόνα με την Αθλέτικ Μπιλμπάο δεν είναι ακόμα 90 λεπτά καθώς μία μη ευρέως αποδεκτή εξέλιξη στο παιχνίδι μπορεί να οδηγήσει σε κορύφωση της πόλωσης πρωτεύουσας - Βασκονίας, Καταλονίας. 




Πιο συγκεκριμένα, συζητάται έντονα το ενδεχόμενο σφυριγμάτων κατά την διάρκεια του εθνικού ύμνου της Ισπανίας. Όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι πολίτες της χώρας δεν αναγνωρίζουν τους στίχους αυτού επειδή είναι συνδεδεμένοι με την εποχή του δικτάτορα Φράνκο. Στην περίπτωση του τελικού, οι τάσεις ανεξαρτησίας των δύο περιοχών ίσως μπουν στην τελική ευθεία καθώς η διάθεση τους θα συνδυαστεί με την αυξανόμενη αντιπάθεια των υποστηρικτών της ενωμένης Ισπανίας.

Το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο και οι ισπανοί δημοσιογράφοι αρνούνται πεισματικά να κάνουν σαφή την θέση τους αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Η υποψήφια δήμαρχος της Μαδρίτης, Εσπεράνθα Αγίρε, έκανε λόγο για διακοπή του τελικού αν ακουστούν σφυρίγματα από τους φίλους της Μπαρτσελόνα και της Αθλέτικ Μπιλμπάο και εκ νέου διεξαγωγή του χωρίς οπαδούς. Μάλιστα, έθεσε ως παράδειγμα το Γαλλία - Τυνησία του 2008 όταν επίσης υπήρξαν αντιδράσεις κατά την διάρκεια του εθνικού ύμνου των τρικολόρ. Ο Νικολά Σαρκοζί ζήτησε το φιλικό να πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της LFP, Χαβιέρ Τέμπας.




Το πρόβλημα πηγάζει από την μη ξεκάθαρη στάση που ακολουθεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Βασκονία και στην Καταλονία. Αθλέτικ Μπιλμπάο και Μπαρτσελόνα εκφράζουν τακτικά την αντίθεσή τους προς την ενωμένη Ισπανία και έτσι η λογική θα όριζε ένα πρωτάθλημα χωρίς την συμμετοχή των δύο ομάδων. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν υφίσταται (ελέω συμφερόντων), με τα λιοντάρια αλλά και τους κουλές να παίζουν σε διπλό ταμπλό. Φυσικά, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Μπαρτσελόνα δεν θα έπρεπε να αγωνίζονται ούτε στο Copa del Rey μιας και δεν αποδέχονται την εξουσία του βασιλιά.





Η Ρεάλ Μαδρίτης αρνείται να παραχωρήσει το γήπεδό της για τον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας, κάτι που είναι αλληλένδετο με τις αρχές που πρεσβεύει.


Ημερομηνία του τελικού (Copa del Rey)

Ο τελικός του κυπέλλου Ισπανίας θα διεξαχθεί ημέρα Σάββατο 30 Μαΐου 2015.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου