Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Liga BBVA| Τηλεοπτικά δικαιώματα, Financial Fair Play και Μάρκετινγκ





Η απληστία των Φλορεντίνο Πέρεθ και Τζουζέπ Μπαρτομέου αντί να αφυπνίζει, δελεάζει τον ισπανό λάτρη του ποδοσφαίρου. Η μυθοποίηση των ποδοσφαιριστών της Liga BBVA αντικατοπτρίζεται στα προπονητικά κέντρα, στα ξενοδοχεία και στα γήπεδα. Κι όλα αυτά σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται από κοινωνικά προβλήματα και οξεία οικονομική κρίση.






Θα μετακόμιζα για ένα εισιτήριο…


Το ισπανικό ποδόσφαιρο μοιάζει ως η τέλεια “ασπίδα” στα χέρια του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι. Η Liga BBVA (το δεύτερο συνθετικό είναι το όνομα της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας) αποτελεί το όργανο της παρατεταμένης νάρκωσης των ισπανών πολιτών που δεν διστάζουν να πληρώσουν εισιτήρια της τάξεως των 40 ευρώ (το φθηνότερο στην Χετάφε) ενώ στο σπίτι τους βιώνουν τον κίνδυνο εξώσεων. Τα υψηλά ενοίκια διώχνουν πολλούς ισπανούς από το κέντρο Βαρκελώνης και Μαδρίτης με τον νέο τόπο διαμονής να βρίσκεται σε προαστιακές περιοχές όπως το Πρατ και το Βιγιαβέρδε, αντίστοιχα. Η συγκατοίκηση πρέπει να θεωρείται συχνό φαινόμενο με οικογένειες να μοιράζονται το ίδιο σπίτι με αγνώστους. Ο λόγος είναι το υψηλό κόστος ενοικίασης με την πλειονότητα των ισπανών να προτιμά την αναζήτηση δωματίων αντί για ολόκληρο σπίτι με την κουζίνα και το μπάνιο να είναι κοινόχρηστα.

Τα έξοδα για τις ισπανικές οικογένειες συνεχώς επιμηκύνονται μιας και οι σπουδές των απόφοιτων λυκείου κοστίζουν ακριβά. Τα πανεπιστήμια της χώρας μοιάζουν ως παράδειγμα προς αποφυγή όσον αφορά το κόστος φοίτησης με αυτό να κυμαίνεται στα 3.000 ευρώ το χρόνο συν τα βιβλία που δεν παρέχονται δωρεάν.

Επίσης, η ασφυκτική πίεση των λατινοαμερικανών, πακιστανών και μαροκινών μεταναστών δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την επικρατούσα κατάσταση. Ειδικά σε περιοχές όπως η Ανδαλουσία, η κρίση είναι εμφανής μιας και η περιοχή αποτελεί τον πρώτο στόχο αφρικανών. Αποτέλεσμα της συνεχούς εισροής μεταναστών, είναι η εμφάνιση ακροδεξιών συνθημάτων και συμπεριφοράς στο ποδόσφαιρο. Οι οπαδοί της Μπέτις και της Ατλέτικο Μαδρίτης είναι γνωστοί για τέτοιου είδους ιδεολογία με τους «ultras» των ροχιμπλάνκος να τραγουδούν συχνά: «Το Ρετίρο (πάρκο της Μαδρίτης) είναι ισπανικό και όχι ιδιοκτησία του Εκουαδόρ («El Retiro es español, no es un parque de Ecuador»).



Παρόλα αυτά, οι υποστηρικτές της Ατλέτικο προσέρχονται τακτικά στο Βιθέντε Καλδερόν, αν και αναγνωρίζουν την ύπαρξη κοινωνικο – οικονομικών προβλημάτων. Βέβαια, υπάρχουν και χειρότερα μιας και η ομάδα του ποταμού Μανθανάρες δεν είναι η πρώτη στη λίστα της «τυφλής υποταγής». Οι μονομάχοι του Κλάσικο κατέχουν χωρίς σύγκριση την πρωτοκαθεδρία.

Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα είναι μαθημένες στην υπερβολική «αγάπη» του κόσμου. Πλήθος οπαδών παρίσταται καθημερινά στο προπονητικό κέντρο των μερένχες προκειμένου να δει απλά και μόνο την σκιά των υπερ - προβεβλημένων αθλητών. Οι αστέρες της Ρεάλ Μαδρίτης σπάνια εκτιμούν την προσπάθεια των οπαδών που «ταξιδεύουν» σε ένα αρκετά δυσπρόσιτο μέρος (πολύ μακριά από το κέντρο της Μαδρίτης και τη Σολ), με τους παίκτες να μη σταματούν σχεδόν ποτέ για να τους ανταμείψουν. 





 Η σκοτεινή πλευρά των μπλαουγκράνα


Ωστόσο, αξίζει τόσος χρόνος και κόπος για ένα ισπανικό πρωτάθλημα βαθιά χτυπημένο από τα οικονομικά σκάνδαλα και τα στημένα παιχνίδια; Η μεταγραφή του Νεϊμάρ σήμανε αυτομάτως το άνοιγμα ενός κολοσσιαίου κύκλου παρασκηνιακών υποθέσεων. Το κόστος της μεταβίβασής του από την Σάντος στη Μπαρτσελόνα δεν έγινε ποτέ γνωστό αφού τόσο ο πρόεδρος Μπαρτομέου όσο και ο Άντονι Θουμπιθαρέτα δεν έδωσαν απαντήσεις με ακρίβεια. Κύριος πρωταγωνιστής της μεταγραφής ήταν ο πατέρας του Νεϊμάρ στον οποίο και τελικά μεταβιβάστηκαν (θεωρητικά στην εταιρεία του) μυθικά ποσά. Τυπικά η Μπαρτσελόνα πλήρωσε 87.2 εκατομμύρια ευρώ, όμως, στην πραγματικότητα δαπανήθηκαν πάνω από 110 εκατομμύρια. Μπλεγμένος στην υπόθεση ήταν και ο τέως πρόεδρος, Σάντρο Ροσέλ.

Παρόμοια περίπτωση εμπεριέχει το όνομα του Λιονέλ Μέσι. Ο αργεντίνος σταρ (καθώς και ο πατέρας του Χόρχε) βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο της φορολογίας και της Hacienda. Με βάση τα δεδομένα της υπόθεσης, ο Μέσι χρωστούσε 15 εκ. στα ταμεία του ισπανικού κράτους. Τα ουκ ολίγα χρήματα που κέρδιζε από τις χορηγίες της Adidas (εθνική Αργεντινής) και της Nike (Barcelona) δεν δηλώνονταν ποτέ στους αρμόδιους φορείς της ιβηρικής χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μέσι κινδύνευε με φυλάκιση 6 ετών μέχρι που τελικά πλήρωσε 53 εκατομμύρια ευρώ (2014). Τραγελαφική εικόνα στα δικαστήρια της Γκαβά με τον Μέσι να προσέρχεται ως κατηγορούμενος και τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα να του ζητούν αυτόγραφα.





Τηλεοπτικά δικαιώματα και συνέπειες



Όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η μερίδα του λέοντος είναι στα χέρια των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Το ισπανικό πρωτάθλημα είναι από τα ελάχιστα που η κάθε ομάδα διαπραγματεύεται ατομικά το ποσό που της αντιστοιχεί. Το Canal + (το αντίστοιχο της Nova στην Ισπανία), το Cuatro καθώς και τα ενδιαφερόμενα κανάλια εκτός Ισπανίας, μεταβιβάζουν κάθε χρόνο 180 εκατομμύρια ευρώ σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, ξεχωριστά!

Έτσι, δημιουργείται χάσμα ανάμεσα στις πιο φημισμένες ομάδες και στα ταπεινά σωματεία όπως η Ράγιο Βαγιεκάνο και η Έϊμπαρ. Το 2013 η Ράγιο Βαγιεκάνο είχε βγει όγδοη στο πρωτάθλημα με τα αρμόδια όργανα της UEFA να μην της δίνουν  έγκριση για συμμετοχή στο Europa League. Ο πρόεδρος Μαρτίν Πρέσα δεν θέλησε να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα πολλά αστέρια της ομάδας να αποχωρήσουν από το πολυπολυτισμικό προάστιο της Μαδρίτης. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι: Τσόρι Ντομίνγκεζ (Ολυμπιακός), Χάβι Φουέγο (Βαλένθια), Τζόρντι Αμάτ (Σουόνσι), Λέο Μπαπτιστάο (Ατλέτικο Μαδρίτης) κ.ά.




Ανάλογη περίπτωση και η Μάλαγα του προέδρου Αλ – Θάνι με την ομάδα να αποκλείεται λόγω χρεών από το Europa League 2013-2014. Ο Ίσκο είχε καταδικάσει την εξωγηπεδική απόφαση: «Ντροπιαστική και πρόστυχη η ποινή».






Ειδήμονες στο μάρκετινγκ 


Πέρα από τα τηλεοπτικά οικονομικά οφέλη, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης τα καταφέρνουν εξίσου καλά στο κομμάτι του Marketing. Καθρέφτης των διαφημιστικών, προωθητικών και εμπορικών ικανοτήτων τους είναι χωρίς αμφιβολία οι μπουτίκ των Καμπ Νου και Σαντιάγο Μπερναμπέου, αντίστοιχα. Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τα δύο ξεχωριστά μνημεία του σύγχρονου πολιτισμού αφήνοντας έναν πακτωλό χρημάτων στα επίσημα καταστήματα των ομάδων, στα tours εντός των γηπέδων και στα ματς με τα δύο τελευταία να βασίζονται σε ένα εξαιρετικό σύστημα online ticketing.



Η συνδρομή των παρουσιάσεων είναι επίσης καταλυτικής σημασίας. Οι πανάκριβες μεταγραφές φέρνουν γρήγορα την πολυπόθητη απόσβεση μιας και πολλοί οπαδοί κατευθύνονται στην μπουτίκ μετά από την ολοκλήρωση της παρουσίασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόκτηση του Χάμες Ροντρίγκεζ. Το official store του Μπερναμπέου εισέπραξε 90.000 ευρώ μέσα σε μια ώρα, με το μεγαλύτερο ποσό να προέρχεται από τις φανέλες του κολομβιανού νεαποκτηθέντα. Το γήπεδο ήταν γεμάτο από μετανάστες συμπατριώτες του, πράγμα που υποδηλώνει και το δεύτερο σκέλος της μεταγραφής: ανάπτυξη της αγοράς στην Λατινική Αμερική.


Στόχος αρκετών ισπανικών κλαμπς είναι η «γύρα», η διεξαγωγή δηλαδή παιχνιδιών σε ηπείρους όπως αυτή της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Βέβαια, υπάρχουν και επικρίσεις αναφορικά με τα πολύωρα ταξίδια στα οποία υποβάλλονται οι παίκτες. Μέσα σε διάστημα ελάχιστων ημερών, υποχρεούνται να καλύψουν πολλά χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει επιπλέον σωματική κούραση.



Μια μεταγραφή που προκάλεσε δέος το καλοκαίρι, ήταν αυτή του Τεερασίλ Ντανγκντά (Μουάνγκθονγκ Γιουνάιτεντ). Η μετακόμιση του ταϊλανδέζου από το Πακ Κρετ στην Ανδαλουσία είχε διεθνή απήχηση μιας και ο Ντανγκντά θεωρείται είδωλο στην χώρα του. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ταϊλανδέζοι του επιφύλασσαν υποδοχή στην Ισπανία ενώ οι επισκέψεις στο site της ομάδας σημείωσαν αλματώδη ρυθμό.


Πάντως, αν και οι λιγότερο φημισμένες ομάδες επιθυμούν την ανάπτυξη, η ανυπαρξία ενός στοιχειώδους συστήματος financial fair play στηρίζει ξεκάθαρα τις ομάδες του κλάσικο. Οι κανόνες είναι με το μέρος των Πέρεθ και Μπαρτομέου με τις μεταγραφές των Ρονάλντο, Νεϊμάρ, Μπέιλ, Σουάρεζ και Χάμες Ροντρίγκεζ να αποτελούν τα καλύτερα δείγματα εκταμίευσης χρημάτων στον χώρο του ποδοσφαίρου. Το αποτυχημένο πείραμα των γκαλάκτικος δεν επηρέασε τον ισχυρό άνδρα της Ρεάλ Μαδρίτης που δεν ενήργησε σαν σοφός ανήρ. Παρόλα αυτά, οι διακαείς του πόθοι, Χάμες και Κρόος, φαίνεται να τον δικαιώνουν με τις φτωχότερες ομάδες να γεύονται την αδικία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου