Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Frente Atleti vs Gate 7, τί χωρίζει τους φανατικούς;



Ατλέτικο Μαδρίτης και Ολυμπιακός συναγωνίζονται στο Τσάμπιονς Λιγκ για το χρυσό εισιτήριο. Τετ-α-τετ και των φανατικών με μοναδικό κοινό σημείο τα ερυθρόλευκα χρώματα.



Η εξόρμηση των οπαδών του Ολυμπιακού αναμένεται μαζική. Το Βιθέντε Καλδερόν θα αισθανθεί την παρουσία των ελλήνων που θα υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να δουν την πρόκριση.

Η θύρα των φιλοξενουμένων βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Frente Atleti, τους φανατικούς οπαδούς των ροχιμπλάνκος. 

Τα περισσότερα άτομα που προσέρχονται στο πέταλο του Βιθέντε Καλδερόν χαρακτηρίζονται από ακροδεξιές πολιτικές απόψεις. Αρκετές φορές παρατηρούνται ναζιστικοί χαιρετισμοί και χιτλερικά σύμβολα σε ματς της Ατλέτικο. Η στάση τους είναι επιθετική απέναντι σε ομάδες με αριστερές θέσεις όπως οι οργανωμένοι της Σεβίλλης (Biris Norte) καθώς και οι αυτονομιστές της Αθλέτικ Μπιλμπάο (Herri Norte Taldea). Μάλιστα, με τους πρώτους είχαν πρόσφατα επεισόδιο σε βενζινάδικο της Μπανταχόθ.



Μάλιστα, και τα συνθήματα της Ατλέτικο φημίζονται για τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά μηνύματα που προβάλουν.

Αντίθετα, η Θύρα 7 δεν διακατέχεται από μία ξεκάθαρη πολιτική στάση. Κατά την άνοδο της Χρυσής Αυγής, υπήρχαν και οι ανάλογες συνέπειες στο γήπεδο του Καραϊσκάκης. Επιπρόσθετα, αξίζει να γίνει λόγος για τον σύνδεσμο Misfits που είναι γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις. Ωστόσο, υπάρχουν και αντιφασιστικά κινήματα με ερυθρόλευκο χρώμα, πράγμα που ενισχύθηκε μετά από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.



Οι επί μέρους σύνδεσμοι της Ατλέτικο Μαδρίτης, όσο και των υπόλοιπων ισπανικών ομάδων, δεν έχουν καμία σχέση με την βία (ως επί το πλείστον). Τα φαινόμενα σωματικών συγκρούσεων, όπως τα παραπάνω, είναι εξαίρεση στον κανόνα. Οι περισσότεροι σύνδεσμοι είναι ουσιαστικά χώροι συγκεντρώσεως φίλων που θέλουν να παρακολουθήσουν μαζί τα ματς της ομάδας τους. Δεν είναι λίγοι οι σύνδεσμοι που έχουν αφιερώσει το όνομά τους σε ποδοσφαιριστές της αγαπημένης τους ομάδας, με αρκετούς εξ αυτών να επισκέπτονται συχνά τον "τόπο λατρείας" τους. Με άλλα λόγια, η λέξη σύνδεσμος στην Ισπανία δεν έχει καμία σχέση με τον δικαίως παρεξηγημένο όρο στην Ελλάδα.



Όσον αφορά τις σχέσεις φανατικών - ρόστερ, το κλίμα στην Ατλέτικο είναι οικογενειακό. Οι επισκέψεις των σκληροπυρηνικών είναι συχνές στο προπονητικό κέντρο με σκοπό να εμψυχώσουν παίκτες και Τσόλο. Δεν είναι τυχαίο ότι στον αγώνα Ατλέτικο Μαδρίτης - Μαγιόρκα, Φαλκάο, Χουάνφραν και Κρίστιαν Ροντρίγκεζ ανέβηκαν στην θύρα των φανατικών για να τραγουδήσουν με τους οπαδούς. 

Στην Ελλάδα, οι σχέσεις είναι καλές μόνο στις νίκες ενώ οι επισκέψεις στο προπονητικό σημαίνουν απειλή!





Ατλέτικο Μαδρίτης - Ολυμπιακός, 26/11/2014, Τσάμπιονς Λιγκ, Champions League



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου