Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Πορτογαλία - Σουηδία. Μια ώριμη χρονικά ανάλυση που δεν κουράζει.

Καινοτομία θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο άρθρο γράφεται 6 μέρες μετά το δεύτερο αγώνα του ζευγαριού. Είμαστε σε περίοδο πρωταθλημάτων αλλά ήθελα πάση θυσία να δω τα δύο ματς μιας και τότε προτίμησα να δω τα Ελλάδα - Ρουμανία.

Η Πορτογαλία άξιζε να περάσει,αυτό είναι το σίγουρο. Και πέρα από το αγωνιστικό, η Βραζιλία τους σηκώνει και λόγω γλώσσας και κοινής σχετικά κουλτούρας. Το κλίμα της Βραζιλίας δεν γούσταρε κανέναν σκανδιναβό, όπως φάνηκε, πράγμα άδικο για την Σουηδία,μια ομάδα που θα 'πρεπε να βρίσκεται στο Μουντιάλ με την εικόνα της στο χορτάρι, αλλά αυτό θα το σχολιάσω στο επόμενο άρθρο μου.

Την πρόκριση έδωσαν:

  1. Το τρομερό πάθος της άμυνας. Ειδικά ο Μπρούνο Άλβες μασούσε σίδερα. Επίσης, επειδή η Πορτογαλία έπαιζε με ένα αμυντικό χαφ, τον Βελόσο, στις γιόμες της Σουηδίας δίπλα του ανέβαινε ή ο Άλβες ή ο Πέπε, οι οποίοι στον αέρα ήταν ανίκητοι.
  2. Από εκεί και πέρα μου άρεσε που Νάνι και Ρονάλντο άλλαζαν συχνά πλευρές. Κάποιες φορές, όταν ο Ρονάλντο πήγαινε δεξιά,ο Νάνι ήταν κάθετα στην ίδια ευθεία, πιο μπροστά του. Με αυτούς τους δύο στην ίδια πτέρυγα τα πράγματα έμοιαζαν σκούρα για τους Σουηδούς.
  3. Οι φαρμακερές κάθετες των πορτογάλων στο δεύτερο ματς και το εκπληκτικό τους ξεδίπλωμα στις αντεπιθέσεις.
  4. Η χρησιμοποίηση του Ούγκο Αλμέιδα ήταν μια πολύ έξυπνη κίνηση. Ο Αλμέιδα είναι πιο σωματώδης από τον Πόστιγκα αλλά ο Πόστιγκα δεν τρόμαξε στο πρώτο ματς, δεν είχε εκρηκτικότητα. Επίσης, ο Αλμέιδα άλλαζε θέση με τον Ρονάλντο και πήγαινε αριστερά, άλλο ένα ατού. Και έδειξε πως έχει και καλή σέντρα από εκεί.
  5. Το πρέσινγκ ψηλά ήταν σκέτος εφιάλτης για τους Σουηδούς. Κάλστρομ και Ελμ ήταν περικυκλωμένοι με αποτέλεσμα να χρειάζεται ο Άντονσον να ψάξει με ψηλοκρεμαστή πάσα κάποιον συμπαίκτη του. Η συνέχεια δεν αξίζει καν να περιγραφεί.

Στο ματς της Λισαβόνας: Όλσον και Περέιρα σε κάποιες φάσεις μετατρέπονταν σε φουλ-μπακς καλύπτοντας όλη την πλευρά τους.



Στο τρίτο στιγμιότυπο, πέρα από την "μοναξιά" του Περέιρα δεξιά, φαίνεται και η θέση που έχει πάρει ο Νάνι στην επίθεση. Νάνι ή Ρονάλντο πολύ συχνά ενίσχυαν την επιθετική γραμμή.



Στη Σουηδία τώρα:

To πρέσινγκ των Πορτογάλων στη Σουηδία ήταν ανυπόφορο, δεν την άφηναν να πάρει ανάσα.

Η Πορτογαλία ήξερε πως αν μάρκαρε όλους τους υπόλοιπους παίχτες πλην του Άντονσον, θα κέρδιζε το παιχνίδι. Ο Άντονσον δεν μπορεί να πάρει την ανάπτυξη της ομάδας στα χέρια του,ενώ για τον δεύτερο σέντερ μπακ,τον Νίλσον, δεν γίνεται λόγος,πραγματικός "ξυλοκόπος" δεν μπορεί να κουβαλήσει μπάλα.

Ο Ρονάλντο ξεφεύγει στην πλάτη του προσωπικού του αντιπάλου,με τον Μεϊρέλες να το αντιλαμβάνεται και να του δίνει πάσα.

Ο Ελμάντερ έχει πάει αριστερά για να δώσει βοήθειες,από τις σπάνιες περιπτώσεις. Ο Κασάνικλιτς φεύγει από τη γραμμή και πάει πιο κεντρικά.

Ο Λάρσον κατέχει την μπάλα σε μια θέση που δεν έχει καμία σχέση με την αρχική (δεξί χαφ στις επιθέσεις, δεξί μπακ στην άμυνα). Ο Λούστιγκ περιμένει πάσα, και έχει όλη την πλευρά μπροστά του.

Το γκολ ποίημα της Πορτογαλίας για το 2-2. Ο Βελόσο αρχίζει την αντεπίθεση με κάθετη, ο Αλμέιδα περιμένει και πανέξυπνα στο σωστό timing βγάζει τον Ρονάλντο στον κενό χώρο. Ο Λούστιγκ είχε μία πολύ δύσκολη αποστολή, το προσωπικό μαρκάρισμα του Ρονάλντο, αλλά ο άσσος της Ρεάλ τον εξαφάνισε στο ματς της Σουηδίας.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου