Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Νίκη χωρίς να ιδρώσει!

Η Ελλάδα έπαιξε στο Δουβλίνο και πήρε μία επαγγελματική νίκη. Αυτό που αξίζει να υπογραμμιστεί κυρίως από το ματς είναι το ότι πλέον η εθνική αντιμετωπίζεται με σεβασμό,σεβασμός που αναλογεί σε μία ομάδα που διαθέτει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Πολλοί από τους παίχτες των φιλοξενουμένων έχουν παίξει σε Euro,το 2008,καθώς και στο Mundial του 2010. Δίπλα σε αυτούς άξιοι συμπαραστάτες παίχτες με πλούσιο ταλέντο που μπορούν και αξίζουν να φοράνε το εθνόσημο στο στήθος.

Η Ιρλανδία μπήκε δυνατά στον αγώνα και κυνήγησε από νωρίς να πάρει το προβάδισμα. Δεν τα κατάφερε και όσο περνούσε η ώρα είχε μια φθίνουσα πορεία στην απόδοσή της. Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο,η πλευρά του Τραπατόνι εμφανίστηκε στο χορτάρι με σημαντικές απουσίες όπως αυτές των Ρόμπι Κιν, Ρίτσαρντ Νταν και ΜακΓκίντι. Οι τρεις αυτοί ποδοσφαιριστές προσθέτουν μεγάλη ποιότητα στις τρεις γραμμές της εθνικής Ιρλανδίας και χρίζουν ιδιαίτερης μνείας. Πιο πολύ στα μάτια του Τραπατόνι αυτό το ματς θα έμοιαζε,πιθανώς,με ένα στοίχημα. Πως μπορεί να σταθεί η πλευρά του αξιοπρεπώς χωρίς τους προαναφερθέντες παίχτες. Και άντεξε. Οι νέοι σταρ της ομάδας,ΜακΚλιν και Κόουλμαν,έδειξαν για άλλη μια φορά την αξία τους και φάνηκε πως σε λίγα χρόνια θα κουβαλάνε την εθνική τους στις πλάτες τους.

Το γκολ του Χολέμπας ήρθε σε μια απρόσμενη στιγμή όταν οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή της μπάλας με το μέρος τους και ήταν σε όλα τα επίπεδα κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Τα 1-2 των Ιρλανδών είχαν ζαλίσει την ομάδα του Σάντος και το πείσμα τους φαινόταν πως αργά ή γρήγορα θα τους οδηγούσε στο γκολ. Αλλά τελικά αυτό δεν επαληθεύτηκε. Μετά το 0-1 η Ιρλανδία πέταξε σχεδόν λευκή πετσέτα αφού πατούσε στο γήπεδο χωρίς ιδέες. Μάλιστα,το τέρμα της Ελλάδας προξένησε και αρκετά νεύρα στο στρατόπεδό τους.

Στο δεύτερο ημίχρονο δεν έγιναν οι μεγάλες φάσεις και οι δύο προπονητές πραγματοποίησαν πολλές αλλαγές. Να σημειωθεί πάντως πως,Σαμαράς και Μήτρογλου(1ο μέρος) ήταν ένα πιο δεμένο δίδυμο από αυτό που μπήκε μετά το 45',Αθανασιάδης και Σαλπιγγίδης. Το καλό,ωστόσο, με το δεύτερο είναι ότι ο Σαλπιγγίδης συνέκλινε συχνά προς το κέντρο δίνοντας βοήθειες στον Αθανασιάδη,βοήθειες που δεν περιμένουν οι αντίπαλοι. Επίσης,φάνηκε πως είναι προτιμότερο να παίζει ο Σαλπιγγίδης δεξιά από το να παίζει ο Νίνης. Για άλλη μια φορά ο παίχτης της Πάρμα κινήθηκε σε ρηχά νερά και ήταν πιο αργός από το ρυθμό του παιχνιδιού.

Αντίθετα, ξεχώρισαν από την πλευρά της γαλανόλευκης οι Φορτούνης και Ταχτσίδης. Ο ευρωπαϊκός αέρας τους έχει προσδώσει άλλη αξία και φαίνεται αισθητά η βελτίωσή τους. Ο πρώτος μπήκε ως αλλαγή και ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος στο παιχνίδι. Ο χρόνος συμμετοχής που έχει ο Ταχτσίδης στην Ρόμα τον έχει αναγεννήσει. Από εκεί που κάποιος θα περίμενε πως μετά την ΑΕΚ θα έπαιρνε την κατιούσα τελικά κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στην κορυφή. Βέβαια,το πιο δύσκολο είναι να παραμείνει σε αυτή. Εντυπωσιακές κάθετες πάσες από τον νεαρό μέσο και εξαιρετική τεχνική. Η ποιότητά του κέρδισε το ''βάρβαρο''παιχνίδι των Ιρλανδών μέσων και κατάφερε να ''κατακτήσει'' τον χώρο του κέντρου.

Η Ιρλανδία φαίνεται ότι πονάει πολύ στην επίθεση όπου μετά τον Ρόμπι Κιν, το χάος. Ο Κέβιν Ντόιλ,ο παίχτης που χρίστηκε διάδοχος του πολύπειρου επιθετικού,προέρχεται τακτικά από τον πάγκο σε μία θέση που θα 'πρεπε να έχει χαλαρά φανέλα βασικού.

Οι γηπεδούχοι επιτίθονταν κατά βάση από την δεξιά πτέρυγα,από εκεί που παίζουν δηλαδή οι Κόουλμαν και ΜακΚλιν. Το παιχνίδι τους αρκετά προβλέψιμο,ωστόσο,ο άπειρος Σταφυλίδης τους έδωσε με τα λάθη του ευκαιρίες να ελπίζουν. Ο Σταφυλίδης δεν πατούσε καλά στο ματς κάνοντας φτηνά φάουλ. Ήταν τρακαρισμένος και δεν έκανε τις γνωστές του κούρσες. Έτσι,η πιο δυνατή πλευρά των Ιρλανδών χτυπούσε από την πιο αδύναμη των Ελλήνων. Τελικά,το γκολ της ισοφάρισης δεν ήρθε.

Η ομάδα του Τραπατόνι έχει ρίξει,επίσης,μεγάλο βάρος στα στημένα στα οποία πρωταγωνιστής είναι και πάλι ο ΜακΚλιν. Ούτε από εκεί ευτύχησαν να σκοράρουν και ο Καρνέζης είχε σχετικά ένα ήσυχο βράδυ. Μία δουλεμένη φάση που εντυπωσίασε ήρθε για τους Ιρλανδούς στο 68'. Ο Ο' Σέι πλησιάζει τον ΜακΚλιν για να του πει πως θα εκτελέσει το φάουλ. Ο Ο' Σέι πάει στο πρώτο δοκάρι με τους έλληνες αμυντικούς να υποψιάζονται ότι θα πάει η μπάλα στο δεύτερο,πράγμα που οι γηπεδούχοι είχαν προβλέψει. Και τελικά η μπάλα πήγε έξω από την μεγάλη περιοχή,προκαλώντας σύγχυση στην ελληνική άμυνα. Ο Τραπατόνι ποντάρει πολλά σε φάουλ και κόρνερ και είναι προφανές πως γίνεται σημαντική δουλειά στην προπόνηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου