Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ο φοβερός και τρομερός Λασίνα Τραορέ!

Θυμίζει Ιμπραϊμόβιτς και Αντεμπαγιόρ αλλά κατάγεται από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Μπουρκίνα Φάσο. Το όνομα του Λασίνα Τραορέ. Ο αγαθός γίγαντας όπως είναι το ψευδώνυμο του, με ύψος 2.3, αποτελεί ένα από τα next big things του ρωσικού πρωταθλήματος.

Τα εκατοστά του περισσότερα από αυτά του Κράουτς και ίδια με αυτά του Νίκολα Ζίγκιτς. Αλλά σε αντίθεση με τους δύο αυτούς παίχτες ο Τραορέ το κατέχει καλύτερα με την μπάλα στα πόδια του. Είναι ένας ποδοσφαιριστής ολοκληρωμένος που οι ομάδες που δεν τον έχουν διαβάσει, εύκολα μπορούν να ξεγελαστούν. Τα γκολ που βάζει προέρχονται κυρίως από σουτ του παρά από κεφαλιά και έτσι οι αμυντικοί που τον μαρκάρουν έχουν πολλούς λόγους για να είναι ανήσυχοι.
Η ποδοσφαιρική του καριέρα άρχισε από την Ακτή Ελεφαντοστού και πιο συγκεκριμένα από τις ακαδημίες της Ασέκ Μιμόσας. Αξίζει να αναφερθεί πως από το κλαμπ αυτό έχουν περάσει μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως ο Γιάγια και ο Κόλο Τουρέ, ο Μποναβεντούρ και ο Σάλομον Καλού,ο Ντιντιέ Ζοκορά, ο Ζερβίνιο, ο Εμπουέ κ.ά. Από εκεί μεταπήδησε στην Σταντ ντ'Αμπιτζάν η οποία του έδωσε και την δυνατότητα για το ευρωπαϊκό βήμα. Από τον συγκεκριμένο σύλλογο έχει περάσει παρεμπιπτόντως και ο γνωστός στο ελληνικό κοινό Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο.
Η ρουμάνικη Κλουζ ήταν η ομάδα που τον προσέγγισε και απέσπασε την υπογραφή του. Τα κατάφερε και τον έφερε στην Ευρώπη ενώ είχε συμπληρώσει μόλις τα 18 έτη. Ο δρόμος του δεν ήταν βελούδινα στρωμένος και χρειάστηκε να δείξει πείσμα για να συμπεριληφθεί το όνομά του στην 11αδα της Κλουζ. Την πρώτη του χρονιά, αυτή του 2008/2009, δεν είχε σημαντικό χρόνο συμμετοχής παίζοντας μόνο σε 6 παιχνίδια. Την δεύτερη και την τρίτη,βέβαια, εδραίωσε την παρουσία του και πήρε την ομάδα στις πλάτες του. Είχε 38 συμμετοχές και 14 γκολ,3 από τα οποία είχαν και ευρωπαϊκό άρωμα και σημάδεψαν την ιστορία του συλλόγου. Αυτά ήταν κόντρα στην Κοπεγχάγη,στην Βασιλεία και στη Ρόμα και ειδικά το τελευταίο τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του με αρκετούς να αναρωτιούνται ποιος είναι. Ύστερα, τα πρωτοσέλιδα πέρασαν για τον ίδιο και χρειαζόταν να ξαναβρεθεί ένας τρόπος για να επανέλθει στην πρώτη γραμμή. Και ενώ πολλοί θα περίμεναν πως ο Τραορέ θα διάλεγε ένα πρωτάθλημα της δυτικής Ευρώπης τελικά εκείνος επέλεξε αυτό της Ρωσίας και μάλιστα μια ομάδα που τακτικά χαροπαλεύει για να κρατηθεί στην πρώτη κατηγορία. Και ναι,διάλεξε την Κούμπαν...

Τα 7.5 περίπου εκατομμύρια ευρώ δελέασαν τον Τραορέ που ήταν έτοιμος για μία νέα πρόκληση. Κάτω από τις οδηγίες του πρώην παίχτη της Τσέλσι,Νταν Πετρέσκου,κατάφερε να κάνει μία πέρα για πέρα φανταστική σεζόν. Μπόρεσε να εγκλιματιστεί στα δεδομένα της Ρωσίας με τη μία και σε 38 ματς σκόραρε 18 γκολ! Έτσι κέρδισε την τρίτη θέση στον πίνακα των σκόρερς τερματίζοντας πίσω από το κανόνι της Τσσκα Μόσχας, Σεϊντού Ντουμπία (28 γκολ), και από το αγαπημένο παιδί της ρωσικής εξέδρας, Αλεξάντρ Κερζάκοφ (23 γκολ).
Η Κούμπαν έκανε την υπέρβαση στη βαθμολογία πιάνοντας την 8η θέση,όμως,αυτή δεν χάρισε στην ομάδα ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Κάτι που δεν ήταν αρκετό για τις φιλοδοξίες του Τραορέ που αναζήτησε αλλού την τύχη του,αλλά πάλι εντός ρωσικών τειχών.

Επόμενη στάση: Η Ανζί Μαχάτσκαλα. Ένα κλαμπ πραγματικά φτιαγμένο από μαργαριτάρια όπως σημαίνει και η λέξη Ανζί. Προπονητής ο Γκους Χίντινγκ,αθλητικός διευθυντής ο Ρομπέρτο Κάρλος... Από την στιγμή που ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ άπλωσε τα εκατομμύρια του στο πλάνο της ομάδας τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει. Έχει καταφέρει να φέρει στο κλαμπ παίχτες όπως ο Ετό, ο Σαμπά, ο Τζουσιλέι,ο Μπαρκ Μπουσουφά και ο Καρσέλα. Είναι ανάγκη να υπογραμμιστεί πως τα ονόματα αυτά έφτασαν στον σύλλογο σε πολύ γόνιμη ηλικία και όχι για να κολλήσουν ένσημα. Πλάι σε εκείνους ήρθε να σταθεί και ο Τραορέ ο οποίος μαζί με τον Ετό συνθέτει ένα αχτύπητο δίδυμο. Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει. Ο πιο δημιουργικός Ετό προσπαθεί να κάνει την έξυπνη πάσα για τον πιο προωθημένο Τραορέ ενώ ο τελευταίος συχνά επιχειρεί να ανοίξει χώρους στον αρχηγό της ομάδας. Η καλή του κοντινή πάσα και τα σωστά τρεξίματά του τον βοηθούν να μην χάνεται εκτός μεγάλης περιοχής και έτσι αποτελεί έναν στράικερ πλασμένο για τα δεδομένα του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ο τρίτος και ο τέταρτος σκόρερ(Ετό) της περσινής σεζόν συναντήθηκαν και τα όνειρα της Ανζί για κορυφή μόνο αβάσιμα δεν πρέπει να θεωρούνται.
Τα δικαιώματα του Τραορέ ανήκουν στον μεγάλο οργανισμό manager, Mondial Sport Management & Consulting Sarl. Δεν είναι τυχαίο το ότι το όνομα του ιβοριανού περιλαμβάνεται στη λίστα της φημισμένης εταιρείας. Οι ιθύνοντες της γνωρίζουν καλά που να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους. Αγουέρο, Καβάνι, Γιορέντε, Ραμίρες, Γκάνσο, Λισάντρο Λόπεζ και Χατέμ μπεν Αρφά είναι μεταξύ άλλων ποδοσφαιριστές,τα δικαιώματα των οποίων διαθέτει η προαναφερθείσα εταιρεία. Το πράγμα μιλάει από μόνο του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου