Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Μήπως ο τυχοδιώκτης Κλέιτον λείπει από τον Παναθηναϊκό...;

Μήπως και τα 12 γκολ του σε 52 εμφανίσεις με την φανέλα του ΠΑΟ να μοιάζουν πολλά όταν τα βλέπεις από απόσταση; Ένας μεσοεπιθετικός 12 γκολ. Πόσα πολλά φαίνονται σε μια χρονιά που τα γκολ μπαίνουν με το στανιό για τους πράσινους.

Μπορεί να 'ταν στο διώξιμο,μπορεί να ήταν ένας παίχτης-φάντασμα στα περισσότερα ματς ακόμα και σε αρκετά από αυτά που σκόραρε,ωστόσο,η απουσία του από τον φετινό Παναθηναϊκό είναι εμφανής. Ήταν ένας παίχτης που ο Παναθηναϊκός δεν είχε την πολυτέλεια να αφήσει,σε μια θέση που αληθινά ''πονάει'',στην θέση που παίζει και ο Χριστοδουλόπουλος... Έστω και σαν εναλλακτική χρειαζόταν διότι είναι ένας παίχτης απρόβλεπτος,αν και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους,φέτος θα είχε τη φανέλα βασικού στο ''τσεπάκι'' του. Θα συγκαταλεγόταν σε μία τριάδα μαζί με τους Κουίνσι και Σισοκό,σε μία τριάδα δηλαδή που ατού της είναι να εκθέτει την αντίπαλη άμυνα. Είναι παίχτες που χαρακτηριστικό τους είναι να πατήσουν την αντίπαλη μεγάλη περιοχή μετά από τις διαδοχικές πάσες που θα έχουν προηγηθεί έξω από αυτήν.


Ο ελληνο-βραζιλιάνος Κλέιτον είχε τον χαρακτήρα των καταγωγών του στο γήπεδο. Στο ματς έδειχνε χαλαρός,χωρίς να καίγεται και ιδιαίτερα για την εξέλιξη του και ήθελε να κάνει το δικό του ακόμα και αν η απόφασή του ήταν η πιο αλλόκοτη από τις επιλογές που προηγουμένως του ανοίγονταν. Αυτά τα στοιχεία παραπέμπουν στην πρώτη εθνικότητά του. Αλλά υπήρχε και κάτι μέσα του που έκανε τον Φερρέιρα να τον εμπιστευτεί. Ο βραζιλιάνος μπορούσε, εκεί που κανείς θα έλεγε πως είναι ο αδύναμος κρίκος, να πραγματοποιήσει κάτι μαγικό,να κάνει το μπαμ. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που ο φετινός ΠΑΟ δεν το 'χει απόλυτα. Σε κάποιες φάσεις μοιάζει πως οι παίχτες της ομάδας γυρίζουν την μπάλα και πως ο ένας παίχτης πετάει την ''καυτή πατάτα'' στον άλλο.
Δεν ήταν λίγα τα ματς που ο Κλέιτον,ειδικά πέρσι,ξελάσπωσε τον Παναθηναϊκό. Παραδείγματα τα οποία στηρίζουν την παραπάνω πρόταση είναι τα γκολ του με ΟΦΗ(0-1),ΠΑΟΚ(1-3),ΠΑΣ Γιάννινα(0-1) και η ασσίστ του-μισό γκολ στον Τοτσέ ενάντια στον Παναιτωλικό(1-1). Ο ΠΑΟ στα πρώτα 3 ματς μετρούσε 3 νίκες και στο τελευταίο 1 ισοπαλία. Μάλιστα, το 1-1 είναι ένα ουκ ευκαταφρόνητο αποτέλεσμα και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επαγγελματική...ισοπαλία σε έναν αγώνα που η απόδοσή των πρασίνων ήταν κατώτερη του μετρίου και οι θεατές παραλίγο να έπλητταν από το θέαμα που αντίκριζαν και κάλλιστα θα μπορούσαν να τραγουδάνε το γνωστό τραγούδι του Πασχάλη Τερζή ''ρώτησα τα μάτια μου τι έχουν και πονάνε''. Στο υπόλοιπο 90λεπτο μπορεί οι κοντινές του πάσες να ήταν άστοχες,να διάλεγε τον δύσκολο δρόμο και την ντρίμπλα,τα σουτ του να έφευγαν μακριά αλλά υπήρξαν στιγμές όπως αυτές που προαναφέρθηκαν που να έδειξε ότι είναι παρών και με το παραπάνω.

Και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για έναν ακόμη λόγο. Γιατί δεν τα παράτησε. Το 2008 αποκτήθηκε από την Λάρισα για 1.700.000 ευρώ,στους καλούς οικονομικά καιρούς του Παναθηναϊκού,αλλά η παραμονή του στην ομάδα πέρασε από φουρτούνες. Το 2010 δόθηκε δανεικός στην Μέταλουργκ Ντόνετσκ όπου επίσης δεν στέριωσε καθώς έπαιξε μόνο σε 9 ματς και σκόραρε 1 γκολ. Ενώ η επιστροφή του προμηνυόταν δυσοίωνη,τα δεδομένα άλλαξαν και άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Ο Ζεσουάλδο Φερρέιρα τον πίστεψε και του έδωσε την δυνατότητα όχι απλά να είναι μέλος του ρόστερ αλλά και να ξεκινάει στην ενδεκάδα. Δεν του χαρίστηκε αφού ο Κλέιτον άντεξε και οι αναλαμπές του τον κρατούσαν στο χορτάρι. Το καλοκαίρι του 2012,τα ταμεία της ΠΑΕ ήταν άδεια και ο Κλέιτον έφυγε με ψηλά το κεφάλι. Όχι διωγμένος,όπως έδειχναν τα πράγματα στο παρελθόν,αλλά με δικιά του επιλογή. Η Καϊσέρισπορ τον απέκτησε και εκεί ο Κλέιτον βρήκε παίχτες όπως ο Μπόμπο,ο Κάνγκελε και ο Μόουτσε,πράγμα που δείχνει ότι το τουρκικό κλαμπ έχει έναν αξιόλογο κορμό.

Πέρα από τα αγωνιστικά,υπάρχει ακόμα ένας λόγος που οι Έλληνες και οι μουσικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έριξαν μαύρο δάκρυ. Ο Κλέιτον ήταν ο εμπνευστής των χορογραφιών που οι παίχτες του Παναθηναϊκού έκαναν πράξη όποτε σκόραρε η ομάδα στις ''χρυσές'' της μέρες. Μία από εκείνες ήταν και το 1-3 κόντρα στον ΠΑΟΚ. Το 0-1, οι ποδοσφαιριστές των φιλοξενουμένων το πανηγύρισαν χορεύοντας το ''Ai se eu te pego'',το οποίο από εκείνη τη στιγμή και μετά πήρε την ανιούσα στην Ελλάδα όσον αφορά την δημοτικότητά του. Δεν ήταν λίγα τα μέσα που ισχυρίστηκαν ότι το ανακάλυψαν,όμως, ο Κλέιτον ήταν εκείνος που το έφερε από την πρώτη στην δεύτερή του πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου