Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Θετικό ξεκίνημα της Ίντερ στη σεζόν. Ο Νίκος Τσιάπης σχολιάζει.





Όπως είχε τονιστεί στο προηγούμενο άρθρο, ελάχιστες μόνο ώρες πριν την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων της Ίντερ, η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την ομάδα που σε κάθε περίπτωση έχει καταφέρει σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι στιγμής να συνδυάσει τη μεταβατική περίοδο που διανύει με νέο προπονητή με όσο το δυνατό πιο επιθυμητή παρουσία και αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως μετράει ένα νικηφόρο σερί 8 αγώνων σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις που ξεκινάει από τις 26 Σεπτεμβρίου και εξαπλώνεται μέχρι και σήμερα.
Στις αρχικές της υποχρεώσεις του Αυγούστου που ήταν επί το πλείστον Ευρωπαϊκού χαρακτήρα, η ομάδα του Μιλάνου πανηγύρισε ισάριθμες προκρίσεις επί των Χάϊντουκ Σπλιτ από Κροατία & Βασλούϊ από Ρουμανία αλλά πιο περιπετειωδώς απ' ότι αναμενόταν. Σε καμία περίπτωση δηλαδή δεν ευσταθεί να ισχυριστεί κανείς πως δεν αντιμετώπισε προβλήματα. Κάτι τέτοιο έγινε και στους 2 προκριματικούς γύρους καθώς τόσο με τους Κροάτες όσο και με τους Ρουμάνους, οι νερατζούρι πέτυχαν σχετικά άνετες εκτός έδρας νίκες με 0-3 και 0-2 αντίστοιχα, ωστόσο παρά το γεγονός πως άπαντες περίμεναν καθαρά διαδικαστικούς επαναληπτικούς, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Αφενός οι Κροάτες πέτυχαν τη μεγαλύτερη νίκη της μακρόχρονης ιστορίας τους μέσα στο ''Τζουζέπε Μεάτσα'' με 0-2 αγγίζοντας τη παράταση, αφετέρου οι Ρουμάνοι αποδείχτηκαν σκληρό καρύδι στη ρεβάνς όπου προηγήθηκαν 2 φορές και ισοφαρίστηκαν σε 2-2 στην εκπνοή της αναμέτρησης. Γίνεται εύκολα αντιληπτός ο (έστω και τυπικός) κίνδυνος που υπήρξε για την Ίντερ όσο το αποτέλεσμα παρέμενε στο 1-2. Τέλος καλό όλα καλά για την ομάδα του Αντρέα Στραματσιόνι που ενημερώθηκε αμέσως μετά για την κλήρωση της φάσης των ομίλων του Europa League 2012/2013 & αναμφίβολα τη δέχτηκε με τον πλέον ευχάριστο τρόπο εφόσον ήταν ευνοϊκή. Πως να μην ισχύει κάτι τέτοιο συγκριτικά με άλλους ομίλους της διοργάνωσης που είναι πραγματικά ''φωτιά''. Στο ενδιάμεσο Σαββατοκύριακο των 2 αγώνων με την Βασλούϊ, μάλιστα, μπήκε με το ''δεξί'' και στις υποχρεώσεις της για το πρωτάθλημα Ιταλίας περνώντας άνετα από την έδρα της νεοφώτιστης Πεσκάρα με 0-3. Από ειδησιογραφικής πλευράς, αξίζει να αναφέρουμε πως στο τέλος του μήνα αποτέλεσαν κι επίσημα παρελθόν από την ομάδα οι Σέζαρ & Μαϊκόν οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί από τον 38χρονο τεχνικό πως δεν συμπεριλαμβάνονται στα πλάνα του για την τρέχουσα περίοδο ενώ αποκτήθηκε ο Ουρουγουανός αριστερός μπακ της Πόρτο, Περέϊρα. Παράλληλα, λίγες μέρες νωρίτερα είχε γίνει και ανταλλαγή των Πατσίνι-Κασάνο μεταξύ των 2 ομάδων του Μιλάνου.
Ο Σεπτέμβριος μπήκε με το ''αριστερό'' για τους νερατζούρι που βρέθηκαν σε κακή μέρα στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν με τη Ρόμα εντός έδρας γνωρίζοντας την ήττα με 1-3, παρουσιάζοντας ορισμένα αμυντικά κενά που οφείλονταν ακόμα και σε βασικές απουσίες σ' εκείνο το ματς. Οι τζιαλορόσι έχοντας σε εξαιρετική μέρα τον αρχηγό τους Φραντέσκο Τότι πέτυχαν σπουδαίο διπλό στο Μιλάνο με τον προβληματισμό να κυριαρχεί στους κύκλους της ομάδας τις 2 εβδομάδες που ακολούθησαν το ματς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο πρόεδρος Μάσιμο Μοράτι συνιστούσε ψυχραιμία σε σχετικές δηλώσεις του τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ''πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον Στραματσιόνι στο νέο αυτό εγχείρημα''. Η εβδομάδα που προηγήθηκε της εκτός έδρας αναμέτρησης με την Τορίνο στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής αποδείχτηκε σε κάθε περίπτωση πλήρους ανασύνταξης & αποφασιστικότητας στην ομάδα με τις δηλώσεις των Σναϊντερ και Ζανέτι να το επιβεβαιώνουν. Ακολούθησε, λοιπόν, η πολύ σημαντική κυρίως για ψυχολογικούς λόγους εκτός έδρας νίκη με 0-2 επί της ''Γκρανάτα'', ωστόσο τα αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα συνεχίστηκαν στα επόμενα εντός έδρας ματς με Ρουμπίν Καζάν & Σιένα όπου οι νερατζούρι συνέχισαν τα (έως τότε) αρνητικά τους αποτελέσματα ως γηπεδούχοι. Όσο τυχεροί στάθηκαν στον αγώνα με τους Ρώσους που αν μη τι άλλο αιφνιδίασαν στην πρεμιέρα των ομίλων, όπου ισοφάρισαν στο 94ο λεπτό της συνάντησης σώζοντας ουσιαστικά τον βαθμό, άλλο τόσο άτυχοι ήταν στο επόμενο ματς πρωταθλήματος με την Σιένα που γνώρισαν την ήττα με 0-2 όπου συνδυάστηκαν συσσωρευτικά τόσο η κόπωση από τους συνεχόμενους αγώνες πάσης φύσεως όσο και το γεγονός πως η τύχη γύρισε κυριολεκτικά την πλάτη στην Ίντερ σ' εκείνο το ματς του οποίου το αποτέλεσμα αποτελεί μαγική εικόνα. O 9ος ημερολογιακά μήνας έκλεισε τουλάχιστον θετικά για το σύλλογο με τις 2 πολύ σημαντικές από ψυχολογικής κυρίως άποψης επικρατήσεις με Κιέβο εκτός έδρας με 0-2 στην εμβόλιμη αγωνιστική & με Φιορεντίνα με 2-1 εντός. Μάλιστα, άξιο αναφοράς χρίζει ένα ατομικό ρεκόρ του νυν προπονητή των νερατζούρι που ολοκληρώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου και στο διπλό στη Βερόνα καθώς ο ''Στράμα'' έφτασε τις 5 συνεχόμενες εκτός έδρας νίκες σε όλες τις διοργανώσεις ξεπερνώντας ακόμα και τον Ζοσέ Μoουρίνιο που το εν λόγω σερί δεν το πέτυχε ποτέ επί των ημερών του στην Ιταλία!
Ο Οκτώβριος μπήκε άκρως αποφασιστικά στις τάξεις της ομάδας με το κλίμα σε ικανοποιητικά επίπεδα και το μυαλό όλων στο μεγάλο ντέρμπι του Μιλάνου την Κυριακή 7 Οκτωβρίου. Βέβαια, λίγες μέρες νωρίτερα η Ίντερ πέρασε επιτυχώς χωρίς κανένα πρόβλημα από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν επικρατώντας με 1-3 της τοπικής Νέφτσι για την 2η αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Με την ψυχολογία στα ύψη & τον προπονητή να δείχνει ικανοποιημένος από την αγωνιστική βελτίωση της ομάδας που ήταν εμφανής, πήγαν οι νερατζούρι στο ''Derby della Madonnina'' στο οποίο ήταν εξ αρχής αποφασιστικοί. Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης προηγήθηκαν με τον Σάμουελ ενώ ήταν σαφώς ανώτεροι των συμπολιτών με το 0-1 να παραμένει μέχρι το τέλος δείχνοντας για ακόμη μια φορά (και 3η συνεχόμενη) ποιος είναι το αφεντικό της κορυφαίας ποδοσφαιρικής πόλης του πλανήτη & εκτοξεύοντας στο ''διάστημα'' την αυτοπεποίθηση στην ομάδα εν όψει του νεκρού διαστήματος που ακολουθούσε λόγω των επίσημων υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων. Χαρακτηριστικό πως ο Στραματσιόνι την αποκάλεσε ''τριπλή νίκη'' σε σχετικές δηλώσεις του λίγες μέρες αργότερα. Επιστρέφοντας από τη δεκαπενθήμερη αυτή διακοπή, η Ίντερ αντιμετώπισε την Κατάνια σε μεσημεριανό ματς στο ''Σαν Σίρο'' επικρατώντας με 2-0 αλλά σαφώς δυσκολότερα απ' ότι δείχνει το τελικό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάμε πως οι ''ελέφαντες'' του νότου ήταν ανέκαθεν σημαντικό εμπόδιο για την Ίντερ. Ακολούθησε η εξίσου πολύ δύσκολη εντός έδρας νίκη επί της Παρτιζάν Βελιγραδίου με 1-0 στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής του Europa League. Σ' ένα ματς που ήταν εξ ολοκλήρου ρευστό από την αρχή έως τη λήξη του, οι Σέρβοι έφτασαν σε αρκετές περιπτώσεις κοντά στο γκολ χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Τελικά, η Ίντερ κατάφερε να πάρει την πολύ σημαντική κυρίως βαθμολογικά νίκη με τον Παλάσιο στην εκπνοή του αγώνα. Με φόρα από το νικηφόρο σερί των 6 αγώνων που είχε χτίσει μέχρι τότε η ομάδα του Μιλάνου, πέρασε κυριολεκτικά ''αέρας'' από την Μπολόνια με το εμφατικό 1-3 να απεικονίζει πλήρως το τι συνέβη στο βροχερό ''Ρενάτο Νταλ' Άρα''. Φτάνοντας αισίως στην εβδομάδα πριν το μεγάλο ντέρμπι με την Γιουβέντους είναι λογικό οι σκέψεις των περισσοτέρων μέσα στην ομάδα να είναι εκεί. Όχι όμως και του προπονητή που τόνιζε επανειλημμένα πως σκεφτόταν αρχικά την εμβόλιμη αναμέτρηση με την Σαμπντόρια καθώς όπως τόνιζε ''πρέπει να νικήσουμε για να πάμε στο Τορίνο στη χειρότερη περίπτωση στο -4''. Όπερ και εγένετο λοιπόν αλλά αυτή τη φορά με ανατροπή. Οι Γενοβέζοι επιβεβαίωσαν πως κι αυτοί αποτελούν σκληρό καρύδι φέτος και πήγαν στην ανάπαυλα προηγούμενοι με 0-1. Ωστόσο στην επανάληψη, η Ίντερ έφτασε με περιπετειώδη τρόπο στην επικράτηση με 3-2 και εκμεταλλευόμενη την ήττα της Νάπολι στο Μπέργκαμο από την Αταλάντα, πέρασε πλέον στη 2η θέση με 24 βαθμούς έναντι 28 των προσωρινά πρωτοπόρων μπιανκονέρι.
Η ηρεμία στην ομάδα έχει επέλθει μετά τα συνεχή επιθυμητά αποτελέσματα κάτι που άπαντες θέλουν να συνεχιστεί και το μήνα Νοέμβριο. Από μαθηματικής πλευράς, αξίζει να σημειωθεί πως σε 17 αγώνες μέχρι στιγμής σε όλες τις διοργανώσεις, η Ίντερ έχει 12 νίκες, 2 ισοπαλίες & 3 ήττες. Αριθμοί αναμφίβολα πολύ καλοί που επαληθεύουν με κάθε τρόπο την ποιοτική δουλειά που γίνεται καθημερινά από τον εξίσου πολύ αξιόλογο Αντρέα Στραματσιόνι ο οποίος αποτελεί αν μη τι άλλο το νέο αστέρι της προπονητικής όπως αναφέρθηκε και στο προηγούμενο άρθρο άλλωστε. Ο ίδιος στο πάγκο των νερατζούρι μετράει σε 26 επίσημες αναμετρήσεις, 17 νίκες, 4 ισοπαλίες & 5 ήττες, απολογισμός που κρίνεται άκρως ικανοποιητικός τηρουμένων των αναλογιών. Να υπενθυμίσουμε εδώ το απίστευτο σερί των 8 ''διπλών'' της ομάδας τη φετινή περίοδο που αναμφισβήτητα αποτελεί και προσωπικό ρεκόρ του 38χρονου τεχνικού. Είναι σίγουρα πάρα πολύ δύσκολο να σπάσει αυτό το εκπληκτικό ρεκόρ κάποιος άλλος προπονητής που θα κάτσει στο πάγκο της ομάδας στο μέλλον & δεν είναι παράτολμο να αναφέρουμε πως ήδη ο Αντρέα Στραματσιόνι έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στη μεγάλη ιστορία της Ίντερ. Γενικότερα η ομάδα δείχνει πως έχει βρει τα πατήματα της και η ικανοποίηση στις τάξεις της είναι διάχυτη. Στους επόμενους 2 πολύ κρίσιμους αγωνιστικά και όχι μόνο μήνες για τους νερατζούρι ακολουθούν αγώνες κυρίως με μικρομεσαίες ομάδες της Serie A που βέβαια πάντα κρύβουν παγίδες ως γνωστόν στο ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Είναι εν πολλοίς στο χέρι της ομάδας δηλαδή να συνεχίσει για όσο περισσότερο είναι εφικτό το νικηφόρο (ή έστω αήττητο) της σερί στην προσπάθεια να ''στριμώξει'' τους Τορινέζους στο μέγιστο δυνατό στη μάχη για το φετινό ''Scudetto''. Ξεχωρίζουν σε κάθε περίπτωση τα 2 ματς που κλείνουν το 2012 για την ομάδα, με Νάπολι εντός & με Λάτσιο εκτός έδρας ενώ επικίνδυνη έξοδος είναι αναμφίβολα κι αυτή της 14ης αγωνιστικής με την Πάρμα εκτός έδρας. Από το ''Ευρωπαϊκό'' μέτωπο, φαίνεται πως έχει ξεκαθαρίσει σε σημαντικό βαθμό η κατάσταση στον όμιλο του Europa League όπου σίγουρα Ίντερ & Ρουμπίν Καζάν έχουν αποκτήσει οφθαλμοφανέστατο προβάδισμα πρόκρισης στους ''32'' της διοργάνωσης φιγουράροντας στις 2 πρώτες θέσεις από 7 βαθμούς έκαστη με τις Παρτιζάν Βελιγραδίου & Νέφτσι Μπακού να περιορίζονται στην 3η & 4η θέση αντίστοιχα έχοντας μόλις από 1 βαθμό η κάθε μία. Ωστόσο, δεν πρέπει επ' ουδενί αυτό να εφησυχάσει τους παγκόσμιους πρωταθλητές του 2010 που θα ταξιδέψουν σε Βελιγράδι & Καζάν για την 4η & 5η αγωνιστική αντίστοιχα ενώ κλείνουν τη σειρά των αγώνων υποδεχόμενοι στο Μιλάνο τη Νέφτσι Μπακού. Το πιθανότερο είναι το ματς με την Ρουμπίν στη Ρωσία να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πρώτη θέση του ομίλου. Η συνολική παρουσία μέχρι στιγμής των νερατζούρι στη σεζόν κρίνεται θετική με το εγγύς μέλλον να προμηνύεται ευοίωνο. Πλέον, βρισκόμαστε λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη του πολυαναμενόμενου ''Derby d' Italia'' όπου η Ίντερ (με μοναδικό αγωνιστικό πρόβλημα την απουσία του Σνάϊντερ) απόψε στις 9.45 μ.μ. ώρα Ελλάδας θα αντιμετωπίσει στο ντέρμπι κορυφής τη Γιουβέντους στο Τορίνο με στόχο να διευρύνει το απίστευτο νικηφόρο σερί που ''τρέχει'' από τις 26 Σεπτεμβρίου αλλά και να συνεχίσει τις εκτός έδρας επικρατήσεις της όπου φέτος μέχρι στιγμής μετράει 8 στα 8 ως φιλοξενούμενη δραπετεύοντας με το διπλό και στη 2η επίσκεψη της φέτος στο Τορίνο! 

Πανηγυρισμοί από τη νίκη στο ντέρμπι με τη Μίλαν
Πανηγυρισμοί από τη νίκη στο ματς με τη Φιορεντίνα
Η αριθμητική απεικόνιση του Αντρέα Στραματσιόνι στο πάγκο της Ίντερ μέχρι στιγμής & της Ίντερ συνολικά σε επίσημα ματς για τη σεζόν 2012/2013





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου