Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ατλέτικο - Ντέπορ | Προσχεδιασμένο το ραντεβού θανάτου στην Ισπανία



Η δολοφονία του 43χρονου οπαδού της Λα Κορούνια, Φρανθίσκο Χοσέ Ρομέρο Ταμποάδα, προκάλεσε σοκ στο ισπανικό (και όχι μόνο) ποδόσφαιρο. Ο θάνατος του «Τζίμι» ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια του αγώνα Ατλέτικο Μαδρίτης – Ντεπορτίβο λα Κορούνια.

"Δεν ξεχνούμε, δεν συγχωρούμε", έγραψαν με γκράφιτι οι οπαδοί της Ντέπορ




Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο υπεύθυνος Ασφαλείας του Κράτους, Φρανθίσκο Μαρτίνεθ, η συμπλοκή των οπαδών ήταν προσχεδιασμένη: «Νοίκιασαν λεωφορείο έξω από την Λα Κορούνια. Υπήρχε πλάνο για να ξεφύγουν από τον έλεγχο και την προστασία της αστυνομίας». Μάλιστα, βάσει των όσων δήλωσε, ένα ή περισσότερα αυτοκίνητα προπορεύονταν του λεωφορείου προκειμένου να υπάρχει προειδοποίηση στην περίπτωση αστυνομικού μπλόκου.

Στόχος των οργανωμένων οπαδών ήταν να φτάσουν νωρίτερα στην Μαδρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «ενδιαφερόμενοι» είχαν συμφωνήσει για τις λεπτομέρειες της «μάχης» μέσω του προγράμματος WhatsApp. Έτσι, επιτεύχθηκε και η μυστικότητα του μοιραίου “ραντεβού”. Όπως υποσημείωσε και ο Φρανθίσκο Μαρτίνεθ “δεν υπήρχαν στοιχεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που να επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητα του αγώνα».

Επιπλέον, κάνει λόγο για εισιτήρια που δόθηκαν με παρασκηνιακό τρόπο, χωρίς επίσημη έγκριση. Το νούμερο των οργανωμένων ξεπέρασε τις προσδοκίες, πράγμα που διέψευσε τους αρχικούς υπολογισμούς της αστυνομίας. Δριμεία κριτική ασκείται στην αργοπορημένη δράση της.

Στο σημείο του εγκλήματος βρέθηκαν τα εξής όπλα: ένα ξυράφι, δύο κροτίδες, καπνογόνα, ξύλα και σωλήνες. 

Επιδίωξη της αστυνομίας είναι η ανεύρεση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την δράση των κατηγορούμενων. Αυτό θα λάβει «σάρκα και οστά» μέσα από τις κάμερες των καταστημάτων που βρίσκονται στην περιοχή. 

Τα πρωτοσέλιδα των ισπανικών εφημερίδων προβάλουν την απέχθεια της κοινής γνώμης για το τραγικό περιστατικό. Η AS κυκλοφόρησε με τίτλο: «Η ήττα του ποδοσφαίρου», ενώ το πρωτοσέλιδο της Marca ανέγραφε: «Μπορείτε. Φτάνουν οι δικαιολογίες: Είναι απαραίτητη η εκδίωξη των σκληροπυρηνικών από το ποδόσφαιρο». Η εφημερίδα της Γαλικίας, πόλη της οποίας είναι η Λα Κορούνια, κυκλοφόρησε με μαύρο πρωτοσέλιδο και τίτλο: «Φτάνει πια». Οι εφημερίδες της Καταλονίας, Mundo Deportivo και Sport, αφιέρωσαν ένα μικρό αλλά καταγγελτικό κομμάτι στο γεγονός. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου