Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Η Μπαρτσελόνα αφήνει το τίκι - τάκα την σεζόν 2014/2015



Σύμφωνα με τον Αρίγκο Σάκι, τρεις ομάδες άλλαξαν το ποδόσφαιρο. Η Μπαρτσελόνα, όμως, επιστρέφει στην πραγματικότητα.




Ο ιταλός προπονητής δήλωσε πως ο Άγιαξ, η Μίλαν και η Μπαρτσελόνα προσέφεραν καινούρια στοιχεία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο εισάγοντας μία new era. Παρόλα αυτά, η παραμονή στην κορυφή χρειάζεται καινούριες συνταγές επιτυχίας και ο Λουίς Ενρίκε το γνωρίζει.

Η πώληση του Σεσκ Φάμπρεγας στην Τσέλσι σήμανε την σχεδόν αυτόματη απομάκρυνση από το τίκι - τάκα, των πολλών θαυμαστών αλλά και των πολλών εχθρών. Το "ψεύτικο εννιάρι" της Μπαρτσελόνα έπαιζε καταλυτικό ρόλο στα σχέδια της ομάδας μιας και η συχνή αλλαγή θέσεων με τον Μέσι βοηθούσε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, με τον γνωστό για την Μπαρτσελόνα τρόπο.

Επιπλέον, ο Λουίς Ενρίκε έμοιαζε αναγκασμένος να μεταβάλλει τα υπάρχοντα δεδομένα. Το καλοκαίρι η φυγή του Τσάβι θεωρούνταν σίγουρη με την καριέρα του να οδεύει σε ένα εκ των "πλουσίων" πρωταθλημάτων, όπως το MLS, το αυστραλιανό ή τα αντίστοιχα της Μέσης Ανατολής. Η Μπαρτσελόνα προσαρμόστηκε το καλοκαίρι σε ένα πιο direct ποδόσφαιρο, χωρίς την ανάγκη του "6". Η θέση των Τσάβι και Ινιέστα δεν είναι αδιαμφισβήτητη στην νέα Μπαρτσελόνα, κάτι που σημαίνει και νέο στυλ παιχνιδιού.

Ο Λουίς Ενρίκε δοκιμάζει πολλά διαφορετικά συστήματα ενώ έχει παίξει μάλιστα και με δύο αμυντικά χαφ. Μπουσκέτς και Μαστσεράνο συνυπήρχαν στο κέντρο (εναντίον της Βαλένθια), μια εικόνα διαφορετική από το πρόσφατο παρελθόν.

Η απόκτηση του ουρουγουανού, Λουίς Σουάρεζ, σήμανε επίθεση με κανονικό εννιάρι ενώ ο "χώρος" στη φαντασία και στις ντρίμπλες του Νεϊμάρ δηλώνουν επιστροφή στην φύση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τσάβι φεύγει από την Μπαρτσελόνα τον χειμώνα (σύμφωνα με την διαρρέουσα ατμόσφαιρα), ενώ ο Μέσι αποτελεί σήμερα τον πιο πιστό "στρατιώτη" του τίκι - τάκα που δίδαξε, ο νυν προπονητής της Μπάγερν Μονάχου, Πεπ Γκουαρδιόλα. 




Το πιο διαδεδομένο σύστημα της Μπαρτσελόνα για την σεζόν 2014/2015:



Ανάλυση, τακτική και τρόπος παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου