Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Αθλέτικ Μπιλμπάο| Προϊόν μυθοπλασίας το βασκικό αίμα;



Σύμφωνα με μια φίλη μου από το Μπιλμπάο, η Αθλέτικ είναι κάτι περισσότερο από ομάδα. Το γήπεδο ενώνει την Βάσκικη οικογένεια και οι οπαδοί μιλούν μεταξύ τους euskerra.



Ωστόσο, το γενεαλογικό δέντρο ορισμένων παικτών ξεπερνά τα βασκικά σύνορα σε αντίθεση με τα δεδομένα που έχουν επικρατήσει. Αφιέρωμα 




Μη βάσκοι ή "έτσι κι έτσι" βάσκοι παίκτες (Αθλέτικ Μπιλμπάο)



Τον "χορό" άνοιξε ο Μπισέντε Λιζαραζού (Bixente Lizarazu), παίκτης με βασκικό όνομα αλλά με γαλλικό background. Γεννημένος στην Γαλλία, ξεκίνησε την καριέρα του στην Μπορντό και έπαιξε με την εθνική των πετεινών. Αγωνίστηκε μόλις μια χρονιά στην Αθλέτικ Μπιλμπάο.



Τα υπόλοιπα παραδείγματα είναι πιο πρόσφατα. Ο Φερνάντο Αμορεμπιέτα (Fernando Amorebieta) τίμησε την φανέλα των λιονταριών για 8 ολόκληρα χρόνια. Πλέον αγωνίζεται στη Φούλαμ. 

Παρόλα αυτά, ο τόπος γέννησης του Αμορεμπιέτα δεν είναι το Μπιλμπάο, το Σαν Σεμπαστιάν ή κάποια άλλη βασκική πόλη αλλά η μακρινή Centaura της Βενεζουέλας. Μάλιστα, διάλεξε να φορέσει την φανέλα της λατινοαμερικάνικης χώρας, όσον αφορά το επίπεδο εθνικών ομάδων. 

Έφυγε από την Αθλέτικ λόγω της κόντρας του με τον Μαρσέλο Μπιέλσα, όπως ακριβώς και ο Φερνάντο Γιορέντε (Γιουβέντους).



Ο 21χρονος Ζόνας Ραμάλιο (Jonas Ramalho) ανήκει στην Αθλέτικ και αγωνίζεται ως δανεικός στην Χιρόνα. Η μητέρα του είναι από την χώρα των Βάσκων ενώ ο πατέρας του από την Ανγκόλα.

Ο Αϊμερίκ Λαπόρτ (Aymeric Laporte) φέρνει συνειρμικά στο μυαλό την φράση "big thing" αφού ο 20χρονος αμυντικός διαπρέπει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Κεντρικός αμυντικός με παρόν και μέλλον. Έχει γεννηθεί στη Γαλλία και έχει εκπροσωπήσει όλες τις εθνικές νέων της χώρας.



Η έλλειψη εναλλακτικής στην επιλογή του Αντούριθ θα φέρει σύντομα στο προσκήνιο τον Ινιάκι Ουίλιαμς (Iñaki Williams). Ξεχωρίζει στην Αθλέτικ Μπιλμπάο B και πιθανότατα θα πάρει σύντομα προαγωγή από τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Είναι υπήκοος δύο κρατών, της Ισπανίας αλλά και της Γκάνας.


Όπως και να έχει οι εξαιρέσεις στον κανόνα είναι ελάχιστες. Οι επιλογές είναι μετρημένες για την Αθλέτικ Μπιλμπάο, πράγμα που κάνει το έργο της πολύ δυσχερές αλλά και αξιοσέβαστο παράλληλα. 

Τα λιοντάρια δεν έχουν πέσει ποτέ στην β' εθνική (Segunda Division ή Liga Adelante). Αντιθέτως, προοδεύουν χτίζοντας το Nuevo San Mames και παίρνοντας το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ 2014-2015.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου