Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Πέντε εισιτήρια προσωρινής ευτυχίας.

Στην αιματοβαμμένη ήπειρο που ονομάζεται Αφρική, δέκα ομάδες κονταροχτυπιούνται για την πρόκρισή τους στη Βραζιλία. Δέκα ομάδες παλεύουν για να δώσουν ένα «φάρμακο» στις πληγωμένες πατρίδες τους. Τα αστέρια που θα παρελάσουν στις διπλές αναμετρήσεις θα προσφέρουν την απαστράπτουσα λάμψη που θα σκεπάσει για λίγο τα προβλήματα.

Το κωμικοτραγικό της ιστορίας είναι ότι η κλήρωση των αγώνων έλαβε χώρα στην Γκίζα της Αιγύπτου,την ίσως πιο χτυπημένη από τις αναταράξεις χώρα τον τελευταίο καιρό. Όλοι προσεύχονταν να μην κληρωθούν Αίγυπτος και Αλγερία μαζί,δυο βορειοαφρικανικά έθνη που τα χωρίζει πολύ μίσος. Αυτό θα προσέθεται έναν κίνδυνο περισσότερο στα θεμέλια της αιγυπτιακής κοινωνίας. Τελικά, η κληρωτίδα ήταν... συμπονετική και οι συγκεκριμένες χώρες απέφυγαν η μία την άλλη, κάτι που δεν είχε γίνει το 2009 στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής. Μάλιστα,η αντιπαλότητά τους στο ποδόσφαιρο έφερε και διπλωματικές επιπτώσεις.


Πολύ «ψωμί»

Φέτος,πάντως, η Γκάνα θα βρεθεί στον δρόμο των «φαραώ». Η ομάδα του Εσιέν, των δύο Ασαμόα (Κουάντο και Τζίαν), του Κέβιν – Πρινς Μπόατενγκ, του Μουντάρι και των αδερφών Αγιού,ξεπέρασε αρχικά το εμπόδιο του ομίλου της αφήνοντας την νικήτρια του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (το 2012) ,Ζάμπια, στην δεύτερη θέση. Με την τρίτη και την τέταρτη ομάδα του γκρουπ,Λεσότο και Σουδάν αντίστοιχα, δεν υπήρχε συναγωνισμός με την Γκάνα να κάνει επίδειξη δύναμης με το Λεσότο,νικώντας το 7-0. Η Αίγυπτος,η πολυνίκης του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, του αειθαλούς Αμπούτρεκα που προτίμησε να μην κάνει καριέρα στην Ευρώπη για να μείνει με την οικογένειά του, του γνωστού στο ελληνικό κοινό Σικαμπάλα, του «τρελού» Ζάκι, του πρώτου σκόρερ των προκριματικών μέχρι στιγμής Σαλάχ και του 38χρονου πλέον Γκόμαα,καλείται να δείξει το «μέταλλό» της απέναντι στο φαβορί Γκάνα.

Στο πρώτο χρονικά ματς που θα διεξαχθεί (12 Οκτωβρίου), η Ακτή Ελεφαντοστού θα αντιμετωπίσει την Σενεγάλη σε δυο ματς που θα «πέσουν κορμιά». Η Σενεγάλη έχει ξεφύγει για τα καλά από την εποχή που ξεχώριζε ο Ανρί Καμαρά και πλέον προτάσσει Παπίς Σισέ, Σόου, Μπα, Κουγιατέ, Μ’ Μπαγιέ Νιάνγκ και άλλους. Οι Σενεγαλέζοι πάντως, δεν πέρασαν και εύκολες μέρες στον όμιλο απέναντι σε Ουγκάντα και Αγκόλα. Η Ακτή Ελεφαντοστού έχει τον πρώτο λόγο στο ζευγάρι. Το υλικό που έχουν οι ελέφαντες,για παράδειγμα στην επίθεση, προκαλεί «συγκίνηση». Ντρογκμπά, Καλού, Ζερβίνιο, Λασίνα Τραορέ και Ντουμπιά(κάποιες φορές ο Νέσιντ ήταν παρτενέρ του στην Τσσκα Μόσχας),είναι μερικές από τις επιλογές του Σαμπρί Λαμουσί.


Στο Αιθιοπία – Νιγηρία,τυπικά ξεχωρίζει η χώρα του πετρελαίου. Δυο χώρες πολύ διαφορετικές αναμετρώνται: Η Αιθιοπία ένα κράτος με κοινωνική σταθερότητα παίζει για να καλλιεργήσει το ποδόσφαιρο ενώ η Νιγηρία ένα κράτος με καλλιεργημένο ποδόσφαιρο παίζει για να φέρει,έστω και για λίγο, την κοινωνική σταθερότητα. Η Αιθιοπία με... κανέναν σταρ(οι περισσότεροι αγωνίζονται στο πρωτάθλημα Αιθιοπίας) κατάφερε να πετάξει εκτός την Νότια Αφρική των γνωστών στην Ελλάδα, Κουμάλο (ΠΑΟΚ) και Πάρκερ (Πανσερραϊκός). Το ζευγάρι αυτό έχει το πιο σαφές φαβορί,την Νιγηρία, αλλά αν η ομάδα του Τζον Όμπι Μίκελ παρουσιαστεί όπως στο Κόπα Κονφεντερέισονς,δίνει ελπίδες στην αντίπαλό της.

Το «μενού» έχει και Τυνησία – Καμερούν. Τα «αδάμαστα λιοντάρια» τον Φεβρουάριο του 2013 πήραν την πιο χαμηλή θέση της ιστορίας τους στη FIFA (79η ),κάτι που είναι άδικο βάσει του ρόστερ που διαθέτουν. Το Καμερούν έχει την ηθική υποχρέωση να περάσει απέναντι στους άραβες. Ενώ αγωνιστικά, το Κάπο Βέρντε ήταν αυτό που θα έπαιζε απέναντι στο Καμερούν,η χρησιμοποίηση ενός τιμωρημένου παίχτη,του Φερνάντο Βαρέλα,στο τελευταίο παιχνίδι με την Τυνησία,την οποία και νίκησε, της στέρησε την πρόκριση.

Η Μπουρκίνα Φάσο του Πιτρόιπα (Ρεν),του Καμπορέ (Κούμπαν Κρασνοντάρ) και του Μπακαρί Κονέ (Λυών) είναι σχεδόν απίθανο να κάνει το μπαμ απέναντι στην πανίσχυρη Αλγερία. Η αραβική αυτή χώρα μπορεί να κουβαλάει από πίσω της λίγο «παράξενους» οπαδούς,είχαν σηκώσει φωτογραφίες του Καντάφι σε ματς με την Λιβύη(ναι, κι όμως!),όμως διαθέτει τεράστια ποδοσφαιρική ποιότητα. Βασικοί παίχτες της Λα Λίγα απαρτίζουν το ρόστερ της, όπως είναι οι Μπραχίμι,Λασέν,Φεγκουλί και Γεμπντά. Επίσης, με τα χρώματά της αγωνίζονται οι Ταϊντέρ και Μπελφοντίλ της Ίντερ και οι Τζιμπούρ, Μετζανί που ανήκουν στον Ολυμπιακό.


Άλλα «διαμάντια»

Αναμφίβολα,το Μαρόκο διαθέτει πολλά. Θα μπορούσε άνετα να είναι ανάμεσα στις 10 ομάδες που προκρίθηκαν αν δεν είχε την ατυχία να πέσει στον ίδιο όμιλο με την Ακτή Ελεφαντοστού. Βασικά χαρτιά των βορειοαφρικανών είναι ο Ελ Αραμπί (Γρανάδα), ο Μπελχαντά (Ντιναμό Κιέβου), ο Λαμπιάντ (Σπόρτινγκ Λισσαβόνας), ο Μπαράντα (Αλ-Τζαζίρα), ο Ομπαντί (Μονακό) και ο Μπενάτια (Ρόμα).



Και τα υπόλοιπα είναι σκορπισμένα. Για παράδειγμα, η Κένυα έχει  τον Γουανιάμα της Σάουθαμπτον. Η Γουινέα τον Κέβιν Κονστάντ της Μίλαν και τον Λας της Ράγιο Βαγιεκάνο. Στη Μοζαμβίκη παίζουν οι Σιμάο(Λεβάντε) και Παϊτο(Σκόντα Ξάνθη). Στο Μπενίν, ο Στέφαν Σεσενιόν της Γουέστ Μπρομ.

Στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό παίζουν οι Μποκανί (Ντιναμό Κιέβου) και Λούα Λούα (πρώην παίχτης του Ολυμπιακού και νυν της Καραμπούκσπορ). Το εθνόσημο του Τόγκο φοράει ο Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ,αν και έχει να αγωνιστεί με την εθνική από το τελευταίο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Με την πορτογαλόφωνη Αγκόλα αγωνίζονται οι Μανούτσο (πρώην παίχτης του Παναθηναϊκού και τώρα της Βαγιαδολίδ) και Τζαλμά (Πόρτο).

Μέλος της εθνικής ομάδας της Ζάμπια,και αρχηγός της, είναι ο Κρίστοφερ Κατόνγκο (Χενάν Κονστράξιον) που είχε περάσει από την Σκόντα Ξάνθη. Στο Κονγκό παίζουν οι Κρίστοφερ Σαμπά (Ντιναμό Μόσχας) και Ντιγκά (Ολυμπιακός).


Στη Γκαμπόν,τέλος,υπάρχει «φλέβα χρυσού» με τον Ομπαμεγιάνγκ(Μπορούσια Ντόρτμουντ) να τραβάει φυσικά τα βλέμματα. Επίσης, μέλος της ομάδας είναι ο Λέβι Μαντίντα,ένας παίχτης τον οποίο πιστεύουν πολύ στην Θέλτα για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου