Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Συνέντευξη από τον Έντερ! Σε αποκλειστικότητα!

Ο Έντερ μιλούσε με την εγκυμονούσα γυναίκα του στο facebook,ωστόσο,φάνηκε ιδιαίτερα ευδιάθετος να παραχωρήσει στο Παίξε Μπάλα! συνέντευξη και να σταματήσει για λίγο την συνομιλία με την σύζυγο του που έστελνε ιντερνετικά μηνύματα από το Νησί των Φαιάκων. Η ώρα της μεταξύ μας συζήτησης πέρασε σαν...νερό και έτσι πιο πρακτικό θα ήταν να αφήσουμε τους προλόγους για να περάσουμε στο ''ζουμί''!
Γεια σου Έντερ, πώς είναι η εμπειρία στην Κέρκυρα; Απ: Είναι λίγο δύσκολη,περισσότερο όμως όμορφη. Πιστεύω πως όταν μαθαίνουμε κάποιο πράγμα στη ζωή μας είναι πολύ σημαντικό. Γνωρίζω ένα νέο ιδίωμα,μία νέα κουλτούρα,είναι πολύ σημαντικό. Είναι λίγο δύσκολο,όμως, γιατί δεν μιλάω ελληνικά,μαθαίνω αγγλικά. Στο ποδόσφαιρο,μέσα στο γήπεδο,οι ποδοσφαιριστές μας μαθαίνουν τον άλλο,τον προσανατολισμό. Μου αρέσει. Είναι λίγο δύσκολο,γιατί υπάρχουν διαφορές,διαφορές πολιτισμικές,όμως,το συνηθίζω. Ωστόσο,τίποτα δεν ξεφεύγει από το φυσιολογικό. Αυτό μου αρέσει.

Μπορείς να συνεννοηθείς καλά για παράδειγμα με τους Έλληνες ποδοσφαιριστές; Απ: Είμαι κοντά. Όταν μιλάω μαζί τους κάποια πράγματα στα αγγλικά ήδη τα καταλαβαίνω. Επιπλέον,έχουμε έναν ισπανό ποδοσφαιριστή,τον Διέγο Λεόν,που με βοηθάει πολύ. Όποτε χρειάζεται,αυτός μιλάει αγγλικά πολύ καλά,μιλάω με εκείνον και εκείνος τα μεταφράζει για εμένα. Επίσης, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές με βοηθάνε πολύ.

Ο Διέγο Λεόν είναι ο καλύτερος φίλος σου στην ομάδα; Απ: Ναι,ναι,ναι. Ο Διέγο Λεόν ήδη. Είναι περισσότερο κοντά μου από τους άλλους. Για αυτό το λόγο,οι δεσμοί φιλίας είναι περισσότερο δυνατοί. Επίσης,μένει να μάθω τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές για να είμαι πολύ καλά με όλους.
Σου αρέσει το νησί Κέρκυρα? Απ: Ναι,ναι πολύς κόσμος. Μου αρέσει. Είναι ένα μέρος πολύ καλό και ωραίο. Είμαι εκεί με την γυναίκα μου τώρα, που είναι έγκυος. Το γνωρίζουμε λίγο καλύτερα. Περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου μαζί της για να γνωρίσουμε κάποιο μέρος. Έχω παρέα για να διασκεδάζω. Μου αρέσει.

Ποια είναι η άποψή σου για την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα; Απ: Ακόμα γνωρίζω το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν έχω συναντήσει πολλούς αντιπάλους. Φυσιολογικά,από την εμπειρία μου είναι ο Ολυμπιακός. Έχει μεγάλη δύναμη. Αν και δεν παίζει πολύ καλά καταφέρνει να κερδίζει,κατά την άποψή μου, περισσότερα. Αν και δεν παίζει καλά κερδίζει παιχνίδια που είναι και το σημαντικό. Οπότε σκέφτομαι πως είναι το φαβορί για το πρωτάθλημα.

Μπορεί η Κέρκυρα να κάνει την έκπληξη στο πρωτάθλημα; Απ: Πιστεύω πως ναι. Δουλεύουμε πολύ. Γνωρίζουμε τα δικά μας όρια,τα δικά μας προβλήματα. Περισσότερο γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Μόνο δουλεύω για να καταφέρω κάποια πράγματα. Πιστεύω πως δεν κάναμε καλή αρχή όμως μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή και να καταφέρουμε κάποια πράγματα μέχρι τη μέση.

Ποια ήταν η εμπειρία σου στην Ρίο Άβε; Απ: Πολύ καλή. Πολύ καλή γιατί ήταν μία ομάδα πολύ δεμένη,πολύ καλή για να φτάσει ψηλά στην Πορτογαλία. Ένα μέρος πολύ ωραίο. Το Ζεράρντο Κόντι είναι πολύ ωραίο. Το πορτογαλικό ποδόσφαιρο δεν έχει μεγάλες διαφορές από αυτό που έχω συνηθίσει στην Βραζιλία. Πέρασα δύο υπέροχα χρόνια. Ειδικά τον πρώτο χρόνο είχαμε μία νίκη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ένα κλαμπ που δεν είχε παίξει ποτέ (στην Ευρώπη) και δεν ήταν και τόσο ψηλά. Ο δεύτερος χρόνος ήταν λίγο πιο δύσκολος. Περισσότερο επειδή δεν καταφέραμε τον σκοπό μας. Για εμένα ήταν πολύ ωραία,έκανα το ντεμπούτο μου σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Πιστεύω πως ήταν πολύ καλό για την καριέρα μου.


Ποια είναι η άποψή σου για την καλύτερη ομάδα της Πορτογαλίας,Πόρτο,Μπενφίκα ή Σπόρτινγκ Λισσαβόνας; Απ: Πιστεύω πως από τον πρώτο μου χρόνο στην Πορτογαλία,δύο χρόνια συνολικά, η Πόρτο είναι η κυρίαρχη. Απέναντι στον Φαλκάο,(ο Φαλκάο)ξεχώριζε στα παιχνίδια μας πάρα πολύ. Χωρίς τον Φαλκάο η Πόρτο έχασε μεγάλη δύναμη. Η Μπενφίκα έκανε τα πάντα τον προηγούμενο χρόνο για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Θέλοντας να τα καταφέρει,έχασε το αβαντάζ. Ενώ ήταν μπροστά και ψηλά στο πρωτάθλημα,στο τέλος δεν κατάφερε τίποτα. Η Πόρτο καινούρια πρωταθλήτρια,πιστεύω πως εκεί η Πόρτο είναι η καλύτερη ομάδα και τα αποτελέσματα το δείχνουν αυτό. Ανάμεσα στις τρεις πιστεύω πως μπορεί να χωρέσει μία άλλη ομάδα,η Σπόρτινγκ Μπράγα. Είναι καλή ομάδα. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι δεύτερη,τρίτη και σε κάποιες φάσεις προηγείται. Οπότε πιστεύω πως σε αυτό το γκρουπ των τριών ομάδων χωράει άλλη μία,η Μπράγα που είναι η τέταρτη τις περισσότερες φορές και η δεύτερη σε κάποιες στιγμές.

Για εσένα ποιος είναι ο κορυφαίος παίχτης της Μπράγα,για παράδειγμα είναι ο Άλαν; Απ: Ο Άλαν είναι ένας ποδοσφαιριστής πολύ σημαντικός. Είναι θέμα της Μπράγα που είναι εκεί τόσο χρόνια. Και είναι ένας ποδοσφαιριστής,χωρίς αμφιβολία, πολύ καλός. Σκέφτομαι πως την προηγούμενη περίοδο την διαφορά έκανε ο Λίμα που είναι στην Μπενφίκα. Αυτή την περίοδο δεν έχω παρακολουθήσει τα παιχνίδια. Δεν τα έχω δει. Έχω φίλους που μιλάω αλλά δεν τα έχω δει. Επίσης,τον προηγούμενο χρόνο πιστεύω πως ο Λίμα ήταν αν όχι ο καλύτερος,ο πιο σημαντικός παίχτης από εκεί.

Είσαι από τη Βραζιλία. Ποιος είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Βραζιλίας,κατά την άποψή σου,αυτή την εποχή; Απ: Σκέφτομαι πως ο Νεϋμάρ είναι ο καλύτερος και συγκριτικά με τους άλλους ποδοσφαιριστές δεν συγκρίνεται. Είναι ξεκάθαρο πως κάποιες φορές δεν παίζει καλά. Επίσης,στη διάρκεια του χρόνου παίζει 50-60 παιχνίδια,στη Σελεσάο,στη Σάντος. Είναι μεγάλο νούμερο παιχνιδιών και η πλειονότητα των παιχνιδιών είναι σε υψηλό επίπεδο. Σκέφτομαι πως εκεί είναι ο καλύτερος.

Μπορεί να καταφέρει πράγματα στην Ευρώπη; Απ: Σκέφτομαι πως ναι. Έχει καταφέρει πολλά πράγματα στη Βραζιλία. Έχει σημειώσει γύρω στα 21 γκολ. Είναι πρωτοφανές. Δεν θα καθυστερήσει(να πάει) στην Ευρώπη. Και σκέφτομαι πως θα καταφέρει ανάλογα με το περιβάλλον που θα ζήσει. Σκέφτομαι πως θα πάει στην Αγγλία. Σκέφτομαι πως δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφορά. Σκέφτομαι ένα  ποδόσφαιρο περισσότερο στα γούστα του όπως το ισπανικό ή κάτι παρόμοιο χωρίς να ξέρω ποιο είναι το καλύτερο για να ζήσει.

Για εσένα ποιο είναι καλύτερο πρωτάθλημα: της Βραζιλίας,της Πορτογαλίας ή της Ελλάδας; Απ: Σκέφτομαι πως η Βραζιλία είναι μπροστά για ένα λόγο. Στη Βραζιλία το βραζιλιάνικο πρωτάθλημα έχει 20 ομάδες. Από αυτές τις 20 μπορεί να αρχίσουν να υπάρχουν 12 που έχουν τις δυνατότητες να είναι πρωταθλήτριες. Είναι πολύ ελαστικό. Οπότε σκέφτομαι πως δεν είναι εύκολο να είσαι πρωταθλητής της Βραζιλίας,καλύτερα. Γιατί στην Πορτογαλία ξέρουμε πως για τον τίτλο υπάρχουν πάντα η Πόρτο,η Μπενφίκα,η Μπράγα και η Σπόρτινγκ και κάποια άλλη ομάδα που μπορεί να κάνει την έκπληξη.

Για παράδειγμα η Μαρίτιμο;  Απ: Η Μαρίτιμο. Κάποιες φορές στο παρελθόν η Νασιονάλ.
Η Μποαβίστα... Απ: Η Μποαβίστα τώρα είναι στην τρίτη εθνική. Ήταν μεγάλη ομάδα. Οπότε ξέρουμε πως το πρωτάθλημα έχει αυτές τις ομάδες. Σκέφτομαι πως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ή τρεις ομάδες που παλεύουν για τον τίτλο. Σκέφτομαι, δεν γνωρίζω. Για αυτό λέω πως σκέφτομαι πως το βραζιλιάνικο πρωτάθλημα είναι μπροστά από αυτά τα πρωταθλήματα και είναι πιο ελεύθερο. Εγώ ήμουν δύο χρόνια στην Βάσκο ντα Γκάμα στην πρώτη εθνική και κάθε παιχνίδι είναι πολύ περίπλοκο γιατί,για παράδειγμα,παίζεις την μία με την Κορίνθιανς και την Κυριακή είναι πιο εύκολο...Όχι. Την Κυριακή θα παίξεις κόντρα στη Γκρέμιο Πόρτο Αλέγκρε. Την άλλη κόντρα στην Ίντερ,είναι παιχνίδια μοναδικά.

Ποια είναι η γνώμη σου για τον Ντιέγκο Σοόυζα,είναι τόσο καλός όσο τον περιγράφουν πολλοί άνθρωποι; Απ: Τώρα είναι στον αραβικό κόσμο. Είναι πολύ δυνατός. Ένας παίχτης με μεγάλη δύναμη και εκρηκτικότητα. Και κάποιες χρονιές έκανε πολύ καλά παιχνίδια. Περισσότερο στη Βραζιλία,υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές σαν εκείνον. Οπότε στον κόσμο που ζούμε ο Ντιέγκο Σόουζα λίγες φορές έχει κληθεί στην Σελεσάο. Στην θέση του έχουμε άλλους ποδοσφαιριστές,είναι πολύ περίπλοκο το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο για πολλούς λόγους. Επίσης,είναι μεγάλος ποδοσφαιριστής.

Ξέρεις ότι ένα παιδί στην ακαδημία της Βάσκο Ντα Γκάμα πέθανε. Ποια είναι η γνώμη σου για τις ακαδημίες στη Βραζιλία; Απ: Σε αυτή τη περίπτωση,δεν λέω ό,τι έγινε, έγινε. Επίσης,στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο υπάρχει ακρίβεια στις υποδομές που είναι από τις καλύτερες. Αυτό συμβαίνει στα μεγάλα κλαμπς που έχουν καλές υποδομές. Επίσης,και μπορείς να προβλέψεις έναν θάνατο. Και στο παρελθόν είχαμε έναν ποδοσφαιριστή,τον Φάμπιο Φαρία. Έπαιζε και πουλήθηκε στην Μπενφίκα. Καλύτερες επιδόσεις,τεστ όλα ok. Έβγαλε ξαφνικά ένα πρόβλημα. Σε κάποιο παιχνίδι,στο τέλος του παιχνιδιού έπεσε στο γήπεδο κουρασμένος. Τρεις μήνες δεν έπαιξε επίσημο παιχνίδι. Πήγε στο νοσοκομείο. Το τραγικό από το γήπεδο,συνεχίστηκε στο νοσοκομείο. Τρεις ανακοπές καρδιάς. 22,23 χρονών,νέος. Τεστ φυσικής κατάστασης,όλα ok. Γλίτωσε το θάνατο. Επίσης,στη Βραζιλία υπάρχει ακρίβεια στις υποδομές που είναι από τις καλύτερες. Αυτή τη βδομάδα,σε ένα μικρό κλαμπ στις μικρές κατηγορίες ένας παίχτης ταξίδεψε με ασθενοφόρο στο τέλος ενός παιχνιδιού της τέταρτης εθνικής Βραζιλίας,σκέφτομαι,που είχε πρόβλημα στην καρδιά. Πολλά κλαμπ δεν έχουν τις υποδομές για να κάνουν εξετάσεις. Όχι στην περίπτωση της Βάσκο. Επίσης,πολλά μικρά κλαμπ έχουν αυτό το πρόβλημα. Στη Βραζιλία υπάρχουν πολλά κλαμπ,πολλά,πολλά. Οι νόμοι στην Βραζιλία δεν είναι όπως εδώ στην Ευρώπη. Αν κλαμπ χρωστάνε και δεν πληρώνουν, έχουν πρόβλημα με την Ουέφα. Δεν μπορείς να αγοράσεις ποδοσφαιριστές. Στη Βραζιλία όχι,υπάρχει όριο,περνάει πολύς χρόνος, χρωστάνε και συνεχίζουν να παίζουν. Έχουμε 20 ομάδες στην πρώτη εθνική,20 ομάδες στην δεύτερη εθνική,στην τρίτη σκέφτομαι πως είναι 20,στην τέταρτη 64 ομάδες,περισσότερες ομάδες είναι διάσπαρτες σε πρωταθλήματα τοπικά,όχι εθνικά. Σκέφτομαι πως είναι περισσότερες από 200 ομάδες επαγγελματικές σε μία χώρα. Δεν έχουν όλες τις συνθήκες. Για αυτό προκύπτουν πολλές φορές πολλά προβλήματα με την υγεία των ποδοσφαιριστών. Είναι λυπηρό. Επιπρόσθετα, είναι η πραγματικότητα.

Έντερ,τι συμβαίνει στη Βραζιλία; Πολλά κλαμπ έχουν πολλά χρήματα αυτή την εποχή. Για παράδειγμα, ο Ζέεντορφ πάει στη Βραζιλία. Τι συμβαίνει με αυτό; Απ: Σκέφτομαι πως περνάνε μία στιγμή πολύ καλή,πολύ καλή όχι αλλά την καλύτερη οικονομικά. Τα κλαμπ έμαθαν να συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες που πληρώνουν τους λογαριασμούς αυτών των ποδοσφαιριστών.
Όπως; Απ: Για παράδειγμα, η Σάντος για να κρατήσει τον Νεϋμάρ,ο Νεϋμάρ σκέφτομαι πως κερδίζει 3.000.000 τον μήνα,και η Σάντος οφείλει να πληρώσει 300.000.000 εκατομμύρια. Οι άλλες ομάδες συμφωνούν με εταιρείες τηλεφωνίας,με τράπεζες και πληρώνουν για να χρησιμοποιούν την εικόνα του Νεϋμάρ για προπαγανδιστικές διαφημίσεις. Όσο και να δεις βραζιλιάνικη τηλεόραση: διαφήμιση,όπα, Νεϋμάρ,τράπεζα,Νεϋμάρ,τηλεφωνία,Νεϋμάρ,για το πόδι,προϊόν για το πόδι,Νεϋμάρ. Οπότε από αυτό βγαίνει σε μεγάλο βαθμό το συμπέρασμα πως οι ομάδες κάνουν συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες για πράγματα του λαού,όπως σκέφτομαι. Αν έρθεις στη Βραζιλία,τότε θα σου έρθουν πολλά πράγματα,έτσι σκέφτομαι πως είναι. Επιπλέον,δεν ξέρω αν ο κόσμος θα συνεχίσει σε αυτό το δρόμο. Θα φανεί αν ναι. Είναι καλό για τη Βραζιλία,για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Επίσης, δεν ξέρω,δεν ξέρω...

Τι συμβαίνει με τον Νεϋμάρ; Παρουσιάζεται σε συναυλίες με τον Γκουστάβο Λίμα, με τον Μισέλ Τελό. Τι είναι αυτό το παιδί; Απ: Ο Νεϋμάρ είναι μία περίπτωση στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Γιατί σκέφτομαι πως έχει κάποια χαρίσματα. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει αυτά που έχει κάνει. Δεν είναι εύκολο να κάνεις αυτά που έχει κάνει. Πιο συγκεκριμένα,δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Επίσης,σε αυτή τη χρονική περίοδο στο γήπεδο αυτός έχει τη ζωή του,απολαμβάνει αυτό που έχει επιλέξει. Δεν ξέρω μέχρι πότε θα κρατηθεί σε αυτή τη φόρμα. Εμείς,οι περισσότερο έμπειροι,ξέρουμε πως πιο σύντομα,πιο αργά το σώμα δεν περνάει τα ίδια. Είναι κάτι που δεν μου αρέσει. Αυτός είναι νέος. Πιστεύω πως είναι μία περίπτωση στο ποδόσφαιρο.

Προηγουμένως,μίλησες για την Βάσκο Ντα Γκάμα. Εσύ έπαιζες στη Βάσκο ντα Γκάμα. Μπορείς να περιγράψεις και να πεις λίγες λέξεις για την Βάσκο ντα Γκάμα; Παραδείγματος χάριν, η Βάσκο ντα Γκάμα ήταν η πρώτη ομάδα(στην Βραζιλία) που έπαιζε με ποδοσφαιριστές που ήταν έγχρωμοι. Το ξέρεις αυτό.  Απ: Ναι,ναι γνωρίζω λίγο ιστορία. Γιατί είμαι Βραζιλιάνος και,επίσης, είμαι από το Σάο Πάουλο. Και όταν ξεκίνησα τη ζωή μου, γνώρισα λίγο από αυτή την ιστορία. Ξέρουμε το παρελθόν της Βάσκο,ένα παρελθόν πολύ όμορφο. Και δημιούργησε μεγάλη αμεροληψία στο ποδόσφαιρο. Και είχε παίχτες Πορτογάλους επίσης. Και η Βάσκο και η Πορτουγκέζα στο Σάο Πάουλο είναι κλαμπ που έχουν μεγάλη επίδραση από την Πορτογαλία,πολύ ισχυρή. Όταν εγώ ήμουν στη Βάσκο για δύο χρόνια,η Βάσκο περνούσε πολλά προβλήματα στο γήπεδο,η προεδρία του Ενρίκο Μιράντα και τα πολλά προβλήματα από πολλές κατευθύνσεις είχαν μικρή επίδραση στους ποδοσφαιριστές. Και η Βάσκο κάποιες χρονιές δεν κατάφερε κατακτήσεις,δεν ήταν πρωταθλήτρια. Δεν έπαιζε στα τέλη των διοργανώσεων. Και είναι ένα κλαμπ μεγάλο και ως κλαμπ μεγάλο είναι αγοραστικό για να πάει καλά. Υπάρχει πιεστικός κλοιός για να τα πάει καλά,για να είναι κατακτητής. Επίσης,σε αυτά τα δύο χρόνια,καταφέραμε μία πρόκριση για το Σουνταμερικάνα,ήμασταν σε ένα τελικό του βραζιλιάνικου κυπέλλου ενάντια στη Φλαμένγκο,ευτυχώς χάσαμε.... 'Έχουμε μία στιγμή καλύτερη προηγουμένως του κυπέλλου. Επίσης,στο τελικό μας τη σταμάτησε η Φλαμένγκο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν πολύ καλό για εμάς να παίζουμε, που σταμάτησε λόγω του κυπέλλου και ο τελικός ήταν αρκετά μετά(από αυτό το σταμάτημα)του κυπέλλου. Για αυτό το διάστημα δεν θέλω να μιλάω. Και μετά λέω πως η Βάσκο για δυο μήνες ήταν στη 17η θέση και έπεσε από την κατηγορία στο παρελθόν. Άλλαξε η διοίκηση,η προεδρία και πέρασε μία φάση αναδιοργάνωσης,είναι τώρα πολύ καλό. Η Βάσκο τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν νικήτρια. Επίσης, ανέβηκε στο κέντρο και είναι κάτω από την κορυφή,από τις πρώτες θέσεις. Είναι πάντα εκεί. Αισθάνομαι πως το κλαμπ είναι πολύ καλά, η ομάδα είναι πολύ παθιασμένη,είναι ένα μέρος μαγευτικό σε φυσική ομορφιά για να παίζεις. Και είχα την ευκαιρία να παίξω με τον Ρομάριο για δύο χρόνια. Είναι ένας ποδοσφαιριστής φανταστικός,πολύ καλός. Τον έβλεπα μια μέρα εκεί στην τηλεόραση και ήμουν γύρω 14 χρονών,ήμουν παιδί,μικρός, και έβλεπα τον Ρομάριο να φέρνει έναν τίτλο παγκόσμιο στην Βραζιλία. Ήταν το 1994. Χρόνια μετά,τον είδα,καθόταν κοντά μου για να παίξει,για να μιλήσει,για να συνεργαστεί. Αυτή η εμπειρία για εμένα ήταν πολύ καλή και φανταστική. Και ήταν 39,38,σκέφτομαι. Σκέφτομαι πως ήταν να παίζω μαζί του όταν θα ήταν 24,25 στην Μπαρτσελόνα,στην Psv. Σκεφτόμουν εκείνον. Ήταν φανταστικό.

Μπορείς να πεις κάτι που ο κόσμος δεν ξέρει σχετικά με τον Ρομάριο. Μία εμπειρία που έχεις με τον Ρομάριο. Απ: Δεν είχα κάποια εμπειρία μαζί του. Επιπλέον,βλέποντας τον κατά τη διάρκεια των ημερών,θυμάμαι πολλά πράγματα και ρεαλιστικά (μιλώντας) είναι ένα άτομο με χαρακτήρα πολύ δυνατό,πολύ δυνατό. Επιπλέον,πολλές φορές έβλεπα να έχουμε έναν εργαζόμενο μεγάλο σε ηλικία,68 χρονών,δούλευε στο κλαμπ. Συνεργάστηκε,όπως θυμάμαι,(ο Ρομάριο) να δώσει την φανέλα από τις προπονήσεις. Ένα άτομο πολύ ταπεινό. Ο Ρομάριο πολλές φορές μιλούσε μαζί του. Σοβαρά, εκείνος θα έτρωγε φαγητό στο σπίτι σου,ναι στο σπίτι σου και θα καθόταν στο τραπέζι και στο σπίτι κάποιου,θα έτρωγε στο σπίτι κάποιου και θα γύριζε με το τρένο. Πράγματα απλά,ένα άτομο με ταπεινότητα,προσωπικότητα πολύ δυνατή και ένα άτομο καλό,ένα άτομο καλό.


Πώς ήταν ο Ρομάριο στα αποδυτήρια της Βάσκο ντα Γκάμα; Απ: Μαζί μου ήταν ήρεμος. Μερικές φορές,θυμάμαι,μιλούσε,(έλεγε)''καλημέρα'',''καλησπέρα''. Μερικές φορές περνούσε,δεν μιλούσε,σκέφτομαι,είχε τα προβλήματά του,επίσης, έτσι όπως εγώ είχα τα δικά μου. Επίσης,μαζί μου πάντα ήταν ένα καλό άτομο,πολύ καλό με βοηθούσε. Δεν ήμουν πολύ κοντά(του),καταλαβαίνεις,δεν είχα πολύ οικειότητα,είχα σχέσεις επαγγελματικές,δουλειάς,συμπαίκτης της ομάδας. Επιπλέον,δεν είχα προβλήματα μαζί του.

Είναι αλήθεια πως ο Ρομάριο πάει να γίνει πολιτικός; Απ: Ναι,ναι είναι στη Βραζιλία ''δεπουτάδο''. Αξιώματα πολιτικών που βλέπουμε είναι: οι πρόεδροι,οι κυβερνήτες που είναι στις πολιτείες,οι προτιμώμενοι που είναι στις πόλεις και οι ''δεπουτάδος''. (Οι ''δεπουτάδος'') Εγκαθιστούν νόμους και μελετούν κάποιες φορές κάποιο πράγμα και είναι ψηφισμένοι στις δουλειές τους, ως πολιτικοί. Υπάρχουν δύο τύποι: ''δεπουτάδος'' πολιτείας που είναι σε μία μεγάλη έκταση ή ομοσπονδίας που είναι ολόκληρης της χώρας. Είναι ομοσπονδία,(της χώρας)γενικά,όχι συγκεκριμένα σε μία πολιτεία για παράδειγμα το Ρίο ντε Τζανέιρο,όχι. Εκείνος είναι στην περίπτωση της ομοσπονδίας της Βραζιλίας,της χώρας ολόκληρης.

Και η τελευταία ερώτηση. Ποιες είναι οι προσωπικές σου φιλοδοξίες για αυτό το χρόνο; Απ: Σκέφτομαι,να κάνω μία καλή χρονιά με τους συμπαίκτες μου και με την ομάδα μου. Γιατί γνωρίζω πως το ποδόσφαιρο είναι ένα σπορ ομαδικό και για αυτό ο ατομισμός εξαφανίζεται. Είναι πολύ σημαντικό η ομαδικότητα να είναι καλά. Και πιστεύω πως αν καταφέρουμε τους στόχους μας,έχω πιθανότητες(''να ανοίξουν'')νέες αγορές. Ξέρουμε τη δυσκολία που και η Ελλάδα περνάει αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, αν αυτή τη στιγμή είμαι εδώ,είμαι με όλα εδώ,κεφάλι,σώμα,δουλειά τότε ξέρω πως θα καταφέρω(''να ανοίξουν'') άλλα μέρη αν τα πάω καλά εδώ. Και για αυτό θέλω να κάνω μία αγωνιστική περίοδο πολύ καλή για να μπορέσω ''να ανοίξω'' νέες αγορές,άλλα νέα κλαμπ,νέες εμπειρίες,πιστεύω πως έχω τις δυνατότητες για να παίζω για πολύ καιρό.


La entrevista en español: 



                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου