Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Όσοι πρόλαβαν τον Ρουντ είδαν! Είπε αντίο ο ολλανδός γκολεαδόρ!

Η Σπόρτινγκ Χιχόν αποτέλεσε την τελευταία αντίπαλο στην μακροχρόνια καριέρα του Φαν Νίστελροϋ. Ένα όνομα,μια ιστορία. 1-0 για την Μάλαγα,με μία ακόμα νίκη να προστίθεται στο βιογραφικό αυτού του γεννημένου νικητή. Μπορεί οι Μποκερόνες να παίξουν στο Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης χρονιάς αφού βγήκαν τέταρτοι στο πρωτάθλημα αλλά ο 35χρονος πια στράικερ έδειξε πως ήξερε πότε να σταματήσει χωρίς να αμαυρωθούν τα κατορθώματά του.

Ντεν Μπος,Χέρενφεν,Αιντχόφεν,Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ,Ρέαλ Μαδρίτης,Αμβούργο και Μάλαγα ήταν οι ομάδες-σταθμοί του τις οποίες ευχαρίστησε με συγκίνηση μία μία όταν έπεσαν οι κουρτίνες. Επιπρόσθετα,δήλωσε:<<η οικογένεια και οι φίλοι μου στάθηκαν δίπλα μου. Επίσης,οι οπαδοί των κλαμπς στα οποία έπαιξα είναι φοβεροί>>. Δεν ξέχασε,βεβαίως,τον ατζέντη του Ρότζερ Λίνσε καθώς και τη Nike οι οποίοι στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά του.

Η Χέρενφεν τον αγόρασε για μόλις 360.000 ευρώ από την Ντεν Μπος,η Αινχόφεν τον εντόπισε στις <<τουλίπες>> και ξόδεψε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 6.5 εκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσει τα δικαιώματα του τότε 22χρονου Ρουντ. 31 γκολ σε 34 εμφανίσεις στην πρώτη του σεζόν στους ερυθρόλευκους και κέρδισε άνετα το βραβείο του καλύτερου ολλανδού ποδοσφαιριστή το 1998. 3 μαγικές χρονιές πέρασε στο Φίλιπς Στάντιον μέχρις ότου ο Άλεξ Φέργκιουσον αναλάβει δράση.Φήμες λένε ότι ο γιος του σκωτσέζου τεχνικού ήταν η αιτία να μετακομίσει ο επιθετικός στο Μάντσεστερ.Ο Ντάρεν Φέργκιουσον που τότε δοκιμαζόταν στην Χέρενφεν χωρίς δισταγμό είπε στον πατέρα του να τον αγοράσει. Σκάουτερς των κόκκινων διαβόλων τον τσέκαραν σε παιχνίδι της Ερεντιβίζιε και την επόμενη μέρα ο ποδοσφαιριστής υπέγραψε συμβόλαιο. 2 πρωταθλήματα,2 κύπελλα και επίτευξη 62 τερμάτων η συγκομιδή του από την παρουσία του στην Αιντχόφεν,που τον καθιστά στον πάνθεον της ομάδας.


Κεφάλαιο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 25.000.000 αγγλικές λίρες δαπανήθηκαν για χάρη της επιθετικής του δεινότητας και τελικά η απόσβεση έγινε και με το παραπάνω.1 πρωτάθλημα,1 Κάρλινγκ Καπ,1 FA Cup και 1 Κομιούνιτι Σίλντ στην συλλογή του, όντας αναντικατάστατο μέλος την περίοδο που βρέθηκε στο Ολντ Τράφορντ. 5 χρονιές,150 εμφανίσεις,95 γκολ. Κανόνι στην επίθεση που η έξοδος του από την συγκεκριμένη ομάδα ίσως και να οφειλόταν στον τσακωμό του με τον Κριστιάνο Ρονάλντο το 2006 όπου εξοργίστηκε σε μια προπόνηση καθώς ο πορτογάλος δεν μοίραζε την μπάλα λέγοντας του να πάει να κλάψει στον πατέρα του,ο οποίος είχε πεθάνει το 2005. Ο πρώτος σκόρερ στην ευρωπαϊκή ιστορία του συλλόγου με 38 γκολ προσπάθησε στην συνέχεια να τα μπαλώσει τονίζοντας πως εννοούσε το πρόσωπο του Κάρλος Κεϊρόζ,βοηθού προπονητή και συμπατριώτη του CR7. Το γυαλί,ωστόσο,είχε ραγίσει και οι σχέσεις Φαν Νίστελροϋ και Φέργκιουσον είχαν παγώσει με τον τελευταίο να είναι γνωστός λάτρης της πειθαρχίας και να ενεργεί κατά αυτό τον τρόπο.


Οι Μερένχες επωφελήθηκαν της κατάστασης προσδοκώντας να ταράξουν τα νερά και τα κατάφεραν. 24 εκατομμύρια ευρώ βγήκαν από τα ταμεία της Ρεάλ Μαδρίτης για να φέρει τον επιθετικό σε μία πολύ παραγωγική ηλικία (30 χρονών). Μπορεί να μην άφησε σε τέτοιο βαθμό το στίγμα του όπως διαδραμάτισε στο προηγούμενο σωματείο που αγωνίστηκε αλλά έφτασε τελικά στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων και ενός Σούπερ Κόπα Ισπανίας. Συχνοί τραυματισμοί και ένας άκρως σοβαρός στον μηνίσκο την σεζόν 2008-2009 επισκίασαν την ζωή του στην Μαδρίτη. Την τελευταία του χρονιά,μάλιστα στην ισπανική πρωτεύουσα,ήρθε και ο <<παλιόφιλος>> του Ρονάλντο και έδεσε το γλυκό.Ετοίμασε τις βαλίτσες του και έφυγε για άλλες πολιτείες με το Αμβούργο να τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες.


2010-2011 και γνωριμία με την Μπουντεσλίγκα. Το μικρό διάστημα που έμεινε στην Ίμτεχ Αρένα δεν οφείλεται τόσο στο πρόσωπο που παρουσίασε στο χορτάρι αλλά περισσότερο στο ότι οι τραυματισμοί του τον ακολούθησαν και στην Γερμανία αναγκάζοντας τον να μην βρει την κατάλληλη φόρμα. Το μυαλό του ήθελε αλλά το σώμα του δεν είχε την ίδια άποψη και έτσι κινήθηκε σε χαμηλά στάνταρς. Το δώρο,βέβαια,από αλλού το περίμενε και από αλλού του ήρθε με την IFFHS να τον ανακηρύσσει κορυφαίο στράικερ της δεκαετίας,τίτλος που αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα και που αντάμειψε τους κόπους του.


Επιστροφή στην Ισπανία την επόμενη σεζόν. Αυτή τη φορά,βέβαια,αποφάσισε να κατηφορίσει από το κέντρο της χώρας στην Μάλαγα,όπου και τελικά κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Σειρά εμφανίσεων (28) πραγματοποίησε υπό τις οδηγίες του Πελεγρίνι και σημείωσε 4 γκολ.Με αυτό τον τρόπο,έβαλε το λιθαράκι του στο να βγουν οι κυανόλευκοι στο Τσάμπιονς Λιγκ και έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στους οπαδούς.


Όσον αφορά την εθνική Ολλανδίας,είναι ένα τόσο βαρυσήμαντο κομμάτι της ποδοσφαιρικής του καριέρας που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να το προσπεράσουμε.<<Μαχαίρι στην καρδιά>>,αδιαμφισβήτητα,αποτέλεσε το <<όχι>> του Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ να τον καλέσει στο Euro 2012 με τον ομοσπονδιακό τεχνικό να βάζει τέλος στις έστω και μικρές ελπίδες του Φαν Νίστελρόϋ να ακολουθήσει τους Οράνιε.Βέβαια,μόνο χορτασμένος θα μπορούσε να θεωρηθεί ο 35χρονος φορ από διεθνείς διοργανώσεις με παρουσίες στο Euro 2004,στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 και στο Euro 2008 με συνολικά 70 συμμετοχές και 35 τέρματα.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από την στιγμή που ο Φαν Μάρβαϊκ πήρε τα ηνία της χώρας στα χέρια του ο Φαν Νίστελροϋ δεν έδειχνε να υπολογίζεται.Ωστόσο,δεν παρουσίασε εγωισμό και υπεροψία και όποτε χρειαζόταν συνέδραμε,όπως στην περίπτωση των παράλληλων τραυματισμών των Ρόμπεν,Χούντελααρ και Γιάνσεν πριν τις αναμετρήσεις με την Ουγγαρία,ώστε η εθνική Ολλανδίας να κερδίσει μια θέση στους ομίλους του ερχόμενου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που εν τέλει κατάφερε.


''Η ώρα έφτασε''όπως είπε και ο ίδιος...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου