Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Πετυχημένος ή αποτυχημένος ο Μπόλονι στον ΠΑΟΚ?

Ιδού η απορία... Η λύση του συμβολαίου του ρουμάνου τεχνικού είναι γεγονός. Η καριέρα του στα ευρωπαϊκά γήπεδα είναι αναγνωρισμένη και αδιαμφισβήτητη αφού λατρεύτηκε σε ομάδες όπως η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας,η Σταντάρ Λιέγης και η Ρεν. Ωστόσο το επίκεντρο του τρέχοντος θέματος εστιάζει στην πορεία του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο υποβιβασμός της Λανς έδωσε μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να κινηθεί για να τον οδηγήσει στην Τούμπα. Το αποτέλεσμα ήταν αίσιο καθώς στις 8 Ιουνίου 2011 ο Μπόλονι υπέγραψε συμβόλαιο δύο ετών. Το χρονικό σημείο ήταν κομβικό με τους ιθύνοντες της ομάδας να προγραμματίζουν ορθά δίνοντας στον νέο τεχνικό τα φόντα για να προετοιμάσει από την αρχή τους παίχτες του ρόστερ για την ερχόμενη σεζόν. Οι προχειρότητες και οι απολύσεις της προηγούμενης περιόδου,δες Δερμιτζάκη στην θέση του Μπερέτα σε σύντομο χρονικό διάστημα,δεν συνέβησαν και όλα όδευαν κατ'ευχήν.


Τα θετικά που άφησε πίσω του ο πεπειραμένος προπονητής πολλά και όχι ευκαταφρόνητα. Πιο συγκεκριμένα,η προώθηση στην πρώτη ομάδα του Σταφυλίδη και του Αποστολόπουλου. Η αξία των δύο μπακς είχε προβληθεί τουλάχιστον από πέρσι,όμως,ο Μπόλονι ήταν εκείνος που τους πίστεψε.Οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές διεκδίκησαν φανέλα βασικού και πήραν χρόνο συμμετοχής(ειδικά ο πρώτος) πραγματοποιώντας αξιοσημείωτες εμφανίσεις. Ακριβοδίκαιος ο ρουμάνος στις επιλογές του και μη φοβούμενος το ρίσκο κάτι που εξάλλου φάνηκε και στην Σπόρτινγκ όπου επί θητείας του(2001-2003) έκαναν το μπαμ στο κλαμπ παίχτες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο,ο Ούγο Βιάνα και ο Ρικάρντο Κουαρέσμα και σήκωσε με νεαρής ηλικίας υλικό πρωτάθλημα,κύπελλο και Super Cup Πορτογαλίας. Γιάννου,Κατσικάς,Πόποβιτς και Παναγιωτούδης,επίσης,έδειξαν τα δείγματα γραφής τους κάτω από τις οδηγίες του.


Δεν τα παράτησε και συνέχισε μέχρι τελικής πτώσης. Κύριοι λόγοι για να <<πηδήξει από το καράβι>>,φυσικά, η κακή οικονομική κατάσταση του συλλόγου που είχε ως συνέπεια πωλήσεις βαρυσήμαντων μελών του σωματείου όπως ο Βιεϊρίνια και ο Κοντρέρας(που μεταγράφηκαν σε Βόλφσμπουργκ και Κόλο Κόλο,αντίστοιχα). Δηλαδή,για να το πούμε λαϊκά, οι περήφανες πωλήσεις στον ΠΑΟΚ συνεχίστηκαν με τους ακρογωνιαίους αυτούς λίθους του δικέφαλου του βορρά να φεύγουν για <<ψιλοδίφραγκα>> ελέω των συνθηκών. Κάλλιστα, ο Μπόλονι θα μπορούσε να πει αντίο παράλληλα αλλά προφανώς το είδε σαν πρόκληση και παρέμεινε.

Οι τέσσερις νίκες απέναντι ΑΕΚ και οι 2 κόντρα στον Παναθηναϊκό σε πρωτάθλημα-πλέι οφς-κύπελλο αναμφίβολα αποτελούν σημείο κατατεθέν του φετινού ΠΑΟΚ που παρουσίασε μέταλλο στα ντέρμπι. Ειδικά, η εμφάνιση και το τελικό σκορ,3-0, με αντίπαλο την ΑΕΚ στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ τους δεν ξεγράφεται εύκολα από την μνήμη των οπαδών του ΠΑΟΚ.

Επιπρόσθετα,η δυναμική παρουσία του κλαμπ στο Europa League άφησε θετικές εντυπώσεις. Η κατάληψη της πρώτης θέσης του ομίλου που συνοδεύτηκε από την ιστορική εκτός έδρας νίκη απέναντι στην Τόττεναμ έστειλε τους οπαδούς στον έβδομο ουρανό και ο ΠΑΟΚ κέρδισε χρήματα που του δίνουν οικονομικά ανάσες.


Η άριστη σχέση του με την θύρα 4 θα μπορούσε,επίσης,να θεωρηθεί αβαντάζ με την λογική ότι δεν επήλθε ρήξη στους κόλπους της ομάδας. Ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του 59χρονου προπονητή σίγουρα προκάλεσε σε άλλα εσωτερικά θέματα πληγές αλλά δεν πριόνισε την συμπάθεια των οργανωμένων στο πρόσωπό του. Αυτό έγινε έκδηλο ξεκάθαρα και μέσα από ανακοίνωση όπου ειπώθηκε ''ο Μπόλονι δείχνει πως έχει στοιχεία να δημιουργήσει έργο στον ΠΑΟΚ. Έχουμε τεχνικό που τον στηρίζουμε και πιστεύουμε πως μπορεί να δουλέψει σωστά, κυρίως με τους νεαρότερους σε ηλικία''.Μάλιστα, και ο ρουμάνος ανταπέδωσε κατά κάποιον τρόπο την αγάπη αφού λίγο πριν τα πλέι- οφς επεσήμανε πως η ομάδα στους επόμενους αγώνες ''χρειάζεται να παίξει με το πνεύμα της θύρας 4''. Στο συγκεκριμένο σημείο θα ήθελα να προσθέσω το γεγονός ότι ο Μπόλονι μετά το τεράστιας απογοήτευσης παιχνίδι με τον Ατρόμητο για τα προημιτελικά κυπέλλου δεν βγήκε από την πίσω πόρτα και δεν δίστασε να κοιτάξει στα μάτια τους εξαγριωμένους οπαδούς που περίμεναν να αποδοκιμάσουν την ομάδα. Παρά το ότι πέρασε ανάμεσά τους δεν τον άγγιξε κανένας και σίγουρα φάνηκε πως εκτιμήθηκε το θάρρος του και προβλήθηκε η συμπαράσταση τους στην δουλειά του.


Στην αντίπερα όχθη,βέβαια,πέρα από το έργο που άφησε δημιούργησε και μεγάλη αναστάτωση. Πρώτα από όλα, τα αρνητικά αποτελέσματα που έφερε στην Τούμπα,έδρα-κάστρο ιστορικά,αναμφίβολα κράτησαν πίσω τον δικέφαλο του Βορρά βαθμολογικά και απώθησε,παράλληλα,και αρκετούς οπαδούς από το γήπεδο.Οι χαμένοι <<σίγουροι>> βαθμοί,με βάση προηγούμενες χρονιές, και η οικονομική λιτότητα που έχει πλήξει τα κοινωνικά στρώματα συνέβαλλαν ώστε η Τούμπα να μην κάνει τα ''εύκολα'' sold-out στα ντέρμπι και στα υπόλοιπα ματς να κόβεται μικρός αριθμός εισιτηρίων,πράγμα που θα ακουγόταν παλαιότερα σαν ανέκδοτο. Κυρίως ο αποκλεισμός από τον Ατρόμητο στο κύπελλο,ενώ ο δρόμος στην συνέχεια ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για να φτάσει ο ΠΑΟΚ στον τελικό,αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα στον εγωισμό του οπαδού της ομάδας. Άμα η ΑΕΚ την περασμένη σεζόν ράγισε το γυαλί,ο Ατρόμητος το έκανε φέτος να σπάσει. Επιπλέον,δεν κατάφερε να υπερβεί εαυτό ούτε και στα πλέι-οφς τερματίζοντας τέταρτος με τον ΠΑΟΚ να είναι αναγκασμένος,πλέον,να δώσει τρεις προκριματικούς και ιδιαίτερα επικίνδυνους αγώνες για να κυνηγήσει την συμμετοχή του στο Europa League.


Οι ατυχείς συνεντεύξεις του και γενικότερα οι post-game δηλώσεις του...Μπορεί να είχε τα χίλια δίκια όταν παρακαλούσε τους διοικούντες να ενισχύσουν το ρόστερ στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου,όμως η αποφυγή της ευθύνης και η <<άποψη>> του πως το αποκλειστικό φταίξιμο στις ήττες το επιφορτίζονται οι παίχτες,τάραξε τα νερά των αποδυτηρίων. Ο ένας κατηγορούσε τους όλους και οι όλοι ίσως ως συνέπεια να μην αποδέχονταν τον ένα. Το αποτέλεσμα της χρονιάς μιλάει από μόνο του.


Ο Μπόλονι,τελικά,αποχαιρέτησε αφήνοντας πίσω του συντρίμμια αλλά και προοπτικές για το μέλλον. Γενικά,κάτι το γλυκόπικρο. Η μείωση αποδοχών που το προτάθηκε δεν είχε αντίκτυπο και έτσι το συμβόλαιο δεν επεκτάθηκε,παίρνοντας ως τυπικός επαγγελματίας την αποζημίωση λόγω της διάσπασης της συνεργασίας από πλευρά διοίκησης.''Ο βασιλιάς πέθανε,ζήτω ο βασιλιάς'',για άλλη μια φόρα στο ίδιο έργο θεατές...

2 σχόλια: