Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Στους τρεις τέταρτος δε χωρεί,ο Μπλατζικόφσκι εκτός.



Οι κινήσεις του Γιούργκεν Κλοπ στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού έχουν κάνει τους παίχτες μπροστά από την άμυνα να πέφτουν στην φωτιά για μια φανέλα βασικού. Ο ανταγωνισμός τεράστιος και ειδικά η προσθήκη του Ομπαμεγιάνγκ θα προςφέρει μεγάλες χαρές στους The Unity,τους φανατικούς οπαδούς της Μπορούσια Ντόρτμουντ, αλλά και γενικότερα στον κόσμο αυτής της ομάδας που κατακλύζει σε κάθε ματς το Βεστφάλενσταντιον,ένα γήπεδο 80.000 θέσεων.

Όσον αφορά την άμυνα,τα πράγματα είναι δεδομένα και θα είναι μεγάλη έκπληξη αν υπάρξει τροποποίηση στην τετράδα. Αριστερά Σμέλτσερ,στο κέντρο της άμυνας αριστερά ο Χούμελς και δεξιά ο Σούμποτιτς, ενώ δεξί μπακ θα είναι το πιθανότερο να αγωνιστεί ο Γκρόσγκροϊτζ (αν γίνει κάποια αλλαγή κατά την διάρκεια της χρονιάς θα είναι εκεί με τον Πίστσεκ να παίρνει την θέση). Ειδικά τα σέντερ – μπακς είναι εκπληκτικά με τον Χούμελς να είναι πολύ καλός στην κεφαλιά,ξέρει να κόβει τις πάσες των αντιπάλων,και όταν χρειαστεί ξέρει να κατεβάζει την μπάλα μέχρι το κέντρο,κυρίως όταν η ομάδα του είναι να βγει σε αντεπίθεση. Ο Σούμποτιτς,είναι από την άλλη πιο σκληρός αμυντικός,πολύ καλός στο μαρκάρισμα,δείχνει μεγάλη επιμονή και δύναμη στις μονομαχίες αλλά και οι δύο πρέπει να βελτίωσουν την κοντινή τους πάσα,ειδικά την κάθετη από την άμυνα προς το κέντρο. Είναι σχεδόν αδύνατο,ο Παπασταθόπουλος να πάρει χρόνο στα σέντερ – μπακς,δεν μπορεί να τους «χτυπήσει». Πάντως, ο Κλοπ θα τον σεβαστεί και θα του δίνει κάποια λεπτά στο τέλος αγώνων,που η Μπορούσια θα θέλει να κλειδώσει την άμυνα όπως στο ματς του κυπέλλου κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου,που τελείωσε με σκορ 4-2 υπέρ των κιτρινόμαυρων.

Ο πραγματικός χαμός θα γίνει χωρίς αμφιβολία στα εξτρέμ,στην θέση του επιθετικού χαφ και πιθανώς στα αμυντικά χαφ. Η νέα μόδα λέγεται Ομπαμεγιάνγκ και θα πρέπει να θεωρείται ήδη αναντικατάστατος. Το γεγονός αυτό θα ταράξει κάπως τα νερά στο αρχικό σχήμα. Ο γκαμπονέζος δείχνει πως έχει τα φόντα να γίνει ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο,αν δεν θεωρείται ήδη (χωρίς καμία υπερβολή). Η Μπορούσια τον αγόρασε για 15.000.000 ευρώ,”κελεπούρι” δεδομένου της αξίας του, και σκοπός της ήταν να αντικαταστήσει τον Γκέτσε που υπέγραψε στην Μπάγερν Μονάχου για 37.000.000 ευρώ,το ποσό της ρήτρας του. Είναι ένας παίχτης που έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην Μίλαν η οποία δεν του έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Τον έστελνε συνέχεια δανεικό σε γαλλικές ομάδες,χώρα στην οποία και γεννήθηκε, μέχρι να βρει την “Ιθάκη” του,την Σεντ – Ετιέν που τελικά και τον αγόρασε.

Στην Σεντ – Ετιέν πέρσι κατάφερε να σημειώσει 21 γκολ,ενώ δεν ήταν ο επιθετικός της ομάδας,τον ρόλο αυτό τον είχε ο Μπραντάο. Μαζί με τον Γκραντέλ στα άκρα οι στεφανούα γινόντουσαν μια ομάδα – φόβητρο. Ο Γκραντέλ είναι ταχύτατος,με χαμηλό κέντρο βάρους,καλή ντρίμπλα,καλή κοντινή πάσα άλλα όχι τόσο καλή σέντρα προς την μεγάλη περιοχή. Σε αρκετά στοιχεία μοιάζει με τον Ομπαμεγιάνγκ. Κανονικά ο Γκραντέλ παίζει αριστερά αλλά μπορεί και δεξιά όταν ο γκαμπονέζος έπαιζε αριστερά (που του πάει και καλύτερα). Μέσα στο παιχνίδι μπορούσαν να αλλάζουν θέσεις με τον Ομπαμεγιάνγκ να πηγαίνει και δεξιά.

Οι εμφανίσεις του τη σεζόν 2012 – 2013 ήταν εντυπωσιακές και συνεχίζονται και με την φανέλα της ομάδας του Κλοπ. Ο Ομπαμεγιάνγκ μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης με την Μπάγερν και κατάφερε να δείξει πως είναι ταχύτατος (είναι ο πιο γρήγορος ποδοσφαιριστής στον κόσμο,κάνει 100 μέτρα σε 10.2 δευτερόλεπτα χωρίς την μπάλα και 10.4 με την μπάλα στα πόδια), πως μπορεί να χτυπήσει πολύ καλά στην κόντρα και πως ξέρει πότε να κάνει με μια πάσα του την κίνηση ματ. Σε εκείνο το ματς φάνηκε πως με τον Ρόις συνθέτουν δύο πολύ γρήγορα άκρα,που κατά την γνώμη μου πρέπει να είναι και οι βασικοί. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως ο γκαμπονέζος μπήκε στο παιχνίδι αφού πρώτα έγινε αλλαγή με τον Μπλατζικόφσκι του οποίου πιθανώς  η θέση στην αρχική ενδεκάδα να κινδυνεύει.

Βέβαια, μπορούν να παίξουν και μαζί στο χορτάρι με τον Ομπαμεγιάνγκ να πηγαίνει αριστερά, τον Ρόις να γίνεται επιθετικό χαφ και τον Μπλατζικόφσκι να παίζει δεξί εξτρέμ,με τους δύο τελευταίους να αλλάζουν θέσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο Μπλατζικόφσκι έχει αρκετά καλά όπως το μαρκάρισμα,το πάθος,το καλό τρέξιμο και οι πετυχημένες πάσες του από την δεξιά πτέρυγα προς το κέντρο. Δεν πιστεύω όμως σε καμία περίπτωση πως πρέπει να θυσιαστεί για τον πολωνό ο Γκουντογκάν. Ο νεαρός άσσος της ομάδας δεν μπορεί να μείνει εκτός σχήματος,προσφέρει πολλά. Μπορεί να πατήσει περιοχή όποτε χρειαστεί και διαθέτει πολύ έξυπνο σουτ. Επίσης,έχει καλή κοφτή ντρίμπλα,καλή διαγώνια ψηλοκρεμαστή σέντρα προς την μεγάλη περιοχή και σαν αμυντικό χαφ μπορεί να περνάει με ευκολία από το ένα ημικύκλιο στο άλλο. Επιπλέον, συχνά είναι ο παίχτης που παίρνει πρώτος την μπάλα από την άμυνα, παίζοντας στην συγκεκριμένη θέση.

Αν ο Κλοπ ήθελε να χωρέσει Γκουντογκάν και Μπλατζικόφσκι στο ίδιο σχήμα,τότε ο πρώτος θα έπρεπε να παίξει σαν αμυντικό χαφ με παρτενέρ τον Σαχίν ή τον Μπέντερ. Σε αυτή την περίπτωση,προτιμότερο θα ήταν να παίξει δίπλα του ο Σαχίν που είναι καλός στην πάσα ειδικά όταν είναι να μοιράσει την μπάλα προς τις πτέρυγες. Βέβαια, χωρίς το Μπέντερ μέσα,η αμυντική λειτουργία της ομάδας κάπως θα «χώλαινε».

Όσον αφορά τον Ομπαμεγιάνγκ, στις ικανότητές του πέρα από τα παραπάνω σίγουρα πρέπει να συμπεριληφθεί η ηρεμία του στο τελείωμα των φάσεων. Δεν θα είναι λίγες οι φορές που Ρόις και Λεβαντόφσκι θα έχουν ρόλο δημιουργού,ψάχνοντας με κάθετη πάσα τον γκαμπονέζο ο οποίος μπαίνει συχνά στην μεγάλη περιοχή σαν κρυφός επιθετικός.  Χατ – τρικ στο πρώτο ματς του Ομπαμεγιάνγκ στη Μπουντεσλίγκα,απόλυτος πρωταγωνιστής.

Τέλος,χρειάζεται να τονιστεί πως ακόμα δεν έχει παίξει σε επίσημο ματς της Μπορούσια Ντόρτμουντ ο αρμένιος Μιχιταριάν για τον οποίο ξόδεψε ο πρόεδρος, Ράινχαρντ Ράουμπαλ, 25 εκ. ευρώ. Η φυσική του θέση είναι επιθετικό χαφ και σίγουρα ο Κλοπ θα τον έχει βασικό μόλις αποθεραπευτεί. Αυτό σημαίνει πως λογικά ο Μπλατζικόφσκι μένει εκτός, Ο Ομπαμεγιάνγκ πηγαίνει δεξιά, ο Μιχιταριάν επιθετικό χαφ και ο Ρόις αριστερό εξτρέμ ενώ στα αμυντικά χαφ θα παίζουν Γκουντογκάν και Σαχίν. Τυχεράκια Κλοπ!


 
To άρθρο μου στη Metrosport (13/08/2013)

Γράφει ο Γιώργος Μπισσάρας


                                                                                              Twitter: @GeorgeBisharas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου