Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Λάθος η παραχώρηση Λισάντρο;


Οι οικονομικές δυσκολίες χτύπησαν και την πόρτα της Λυών μετά το «κραχ» σε Μάλαγα και Ανζί. Μέσα από την ομάδα βγήκε πως η Λυών θα ρίξει το ποσό των 20 εκ. ευρώ που δίνει σε μισθούς του ποδοσφαιρικού τμήματος και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει μέσα στο καλοκαίρι 40 εκ. ευρώ από πωλήσεις παικτών. Oι «Γκον» του Ζαν – Μισέλ Ολάς, ξεπέρασαν με επιτυχία την κρίση του 2008, αλλά τώρα έρχονται αντιμέτωποι με μία ακόμη πρόκληση.

Η Μάλαγα του Αλ Θανί επίσης βιώνει τα ίδια ή και χειρότερα αφού μέλη του περσινού κορμού της ομάδας έφυγαν για άλλες πολιτείες όπως για παράδειγμα ο Τουλαλάν, ο Δεμιτσέλις, ο Ιτούρα, ο Ίσκο και ο προπονητής της ομάδας Πεγιεγρίνι που δεν άντεξε άλλο να βλέπει τους παίχτες του να ασχολούνται με τα οικονομικά του κλαμπ,μια «κολώνια» που τράβηξε πολύ,από πέρσι το καλοκαίρι. Το συγκεκριμένο σωματείο της Ανδαλουσίας,με εκπληκτική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ φέτος,έμεινε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων ενώ αγωνιστικά άξιζε την συμμετοχή της όπως και η Ράγιο Βαγιεκάνο. Στην περίπτωση της Ανζί,μεγάλα αστέρια της ομάδας και κυρίως οι ρώσοι διεθνείς Ντενίσοφ, Κοκόριν, Ζιρκόφ και Γκαμπούλοφ κινδυνέυουν να φύγουν κάτω από τα καινούρια οικονομικά δεδομένα.  Το μπάτζετ θα πέσει στα 50 με 70 εκ. δολλάρια από τα 180,μιλάμε για μυθικά νούμερα, αλλά χρειάζεται να αναλογιστεί κανείς πως 20 παίρνει μόνος ο Ετό... Πρόεδρός της ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ με 3.7 δις δολλάρια περιουσία.

Γυρνώντας στην Λυών που είναι και το κεντρικό θέμα,αξίζει να σημειωθεί πως η διοίκηση θέλει να κρατήσει παίχτες που αποδεικνύουν ότι είναι σημαντικοί για το μέλλον της ομάδας. «Το OL Group διαβεβαιώνει πως θα προβεί στην επέκταση συμβολαίων ποδοσφαιριστών. Το πρότζεκτ στοχεύει στην «στρατολόγηση» αξιόλογων παιχτών».

Δηλαδή, είναι σαν να επισημαίνει ο Ζαν Μισέλ – Ολάς πως ο Λισάντρο Λόπεζ δεν είναι αξιόλογος. Ο αργεντίνος άσσος αποχαιρέτησε την ομάδα, στην οποία θήτευσε για 4 χρόνια,για να υπογράψει στην καταρινή Αλ – Γκαράφα. Το ποσό της μετακίνησης 6 εκ. ευρώ. Μάλιστα,αξίζει να διαβάσει κανείς τις δηλώσεις του προέδρου πριν περίπου τρεις βδομάδες: «Αποκλείεται να φύγει. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι χαρούμενος εδώ, και το κλαμπ τον χρειάζεται. Του να του προτείνω να φύγει για το Κατάρ είναι σαν να τον υποτιμώ. Είναι ένας σταρ».

Και έτσι υπάρχει ανατροπή δεδομένων, με τον Γκομίς να είναι πολύ πιθανόν να μείνει από εκεί που ήταν με τα δύο πόδια στο Νιούκασλ για τα 10 εκ. ευρώ που προσέφεραν στην Λυών οι «καρακάξες».

Μαζί με τον Λόπεζ για την Μέση Ανατολή έφυγε και ο συμπαίκτης του Μπαστός. Ο βραζιλιάνος πήρε μεταγραφή στην Αλ – Αϊν για περίπου 5 εκ. ευρώ και μεταξύ άλλων δήλωσε στο RMC: «Ο Ζαν Μισέλ – Ολάς μου είπε πως είναι αδύνατο να γυρίσω στην ομάδα για οικονομικούς λόγους». Πραγματικά, η Λυών έχασε έναν πολύ ικανό παίκτη που μπορεί να παίξει τόσο στην δεξιά όσο και στην αριστερή πτέρυγα. Μεγάλο λάθος η απομάκρυνσή του φέτος το καλοκαίρι και ο δανεισμός του στην Σάλκε τον περασμένο χειμώνα. Ένας παίχτης που μπορεί να προσφέρει πολλά,με ταχύτητα στα πόδια,καλή σέντρα προς την μεγάλη περιοχή,με φοβερά απευθείας χτυπήματα φάουλ και παράλληλα ξέρει να συγκλίνει πολύ καλά από τα δεξιά προς το κέντρο καλύπτοντας φανταστικά την μπάλα από τον παίχτη που έρχεται από τα αριστερά. Μαζί με τον Γκουρκούφ ξεχωρίζουν μακράν στις άκρες, με τον Λακαζέτ να έρχεται μετά στην ιεραρχεία,κατά την άποψή μου, ένας ποδοσφαιριστής που ξέρει να ντριμπλάρει,είναι απρόβλεπτος στο παιχνίδι του με φοβερή ενέργεια,αλλά πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός. Πολύ πιο μακριά σε αξία είναι οι Γκεζάλ και Ντάνιτς ενώ ο Μπενζιά δεν μπορεί να θεωρηθεί παίχτης πτέρυγας,αν και τυπικά είναι,αφού στην ουσία παίζει σαν επιθετικό χαφ και πιο πολύ γυρνάει στα δεξιά για να μαρκάρει όταν η Λυών αμύνεται.

Η Λυών έπρεπε να κάνει το αντίθετο,να κρατήσει τον Λισάντρο Λόπεζ και να αφήσει τον Γκομίς. Εντάξει,μπορεί ο γάλλος να έβαλε 21 γκολ πέρσι και ο αργεντίνος  14 αλλά ο δεύτερος προσφέρει πιο πολλά μέσα στον αγώνα. Ο Γκομίς είναι πολύ βαρύς παίχτης,δεν μπορεί να στρίψει εύκολα,χαλάει την ταχύτητα με την οποία πάει να χτυπήσει η ομάδα του και δεν έχει καλό σουτ εκτός περιοχής ούτε μπορεί να κάνει γενικότερα, πράγματα έξω από αυτήν.

Ο Λισάντρο από την άλλη,μπορεί να παίξει κοντά στην σέντρα για να βοηθήσει στην ανάπτυξη,μπορεί να πάει τόσο αριστερά όσο και δεξιά άμα χρειαστεί μέσα στο παιχνίδι,έχει καλή κοντινή πάσα πέρα από τα επιθετικά του χαρίσματα. Πάντως, με τον Γκομίς στο ίδιο σχήμα δεν έχουν καλή χημεία. Για παράδειγμα,αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από το εντός έδρας ματς της Λυών με την Παρί (ήττα με 0-1) και από τον εκτός έδρας αγώνα της Λυών με την Τρόι (πολύ δύσκολη νίκη με 1-2).

Ο αργεντίνος είναι φτιαγμένος για να παίζει μόνος στην κορυφή της επίθεσης όπως τον χρησιμοποιούσε ο Ζεσουάλδο Φερρέιρα. Φονικό ένστικτο,ήταν πολύ δύσκολο να μην βρει έστω και μια φορά δίχτυα. Το μόνο ματς που σίγουρα ακόμα τον βασανίζει ( που το ίδιο μου έχει πει και ο πορτογάλος προπονητής όπως και η χαμένη πρόκριση με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2009) αν και σκόραρε,ήταν εκείνο του 2008 στο Ντραγκάο που έστειλε την Πόρτο σπίτι της με την Σάλκε να έχει έναν Νόιερ με σχεδόν αψεγάδιαστη εμφάνιση, ένας πραγματικός κολοσσός στο τέρμα.

Τον Ιανουάριο ο Γκοναλόν πήρε το περιβραχιόνιο από τον Λισάντρο Λόπεζ μετά από εισήγηση του προπονητή της Λυών,Ρεμί Γκαρντέ. Σκοπός του ήταν να απαλλάξει τον αργεντίνο από τα ηγετικά καθήκοντα για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο σκοράρισμα. Βέβαια, αυτό πιθανώς να έβλαψε τον εγωισμό του και να τον έκανε να νιώθει άβολα στο χορτάρι. Ίσως, ο Γκαρντέ να έψαχνε και έναν αρχηγό που είναι βγαλμένος από τα σπλάχνα της ομάδας όπως ο Γκοναλόν,που μπήκε στις ακαδημίες της Λυών στα 10 του, και σίγουρα δεν είναι τόσο θερμόαιμος στο γήπεδο όσο ο Λισάντρο Λόπεζ!


Το άρθρο μου στη Metrosport (12/08/2013)



Γράφει ο Γιώργος Μπισσάρας


Twitter: @GeorgeBisharas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου