Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Πρέπει να «τελειώσουν» με την ρίζα.


H Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το κύμα αποκαλύψεων που αφορά πιθανούς στημένους αγώνες στην πρώτη και δεύτερη εθνική. Πιο συγκεκριμένα, τέτοια κρούσματα παρατηρήθηκαν στα ματς  Λεβάντε - Ντεπορτίβο λα Κουρούνια, Λεβάντε – Θέλτα Βίγκο και Ρεάλ Σαραγόσα – Αθλέτικ Μπιλμπάο ενώ στην Σεγούνδα Διβιζιόν τα «περίεργα» παιχνίδια ήταν τα: Κόρδομπα – Χερέθ, Έρκουλες – Μούρθια, Ραθίνγκ – Έρκουλες, Χερέθ – Έρκουλες,  Χιρόνα – Χερέθ και Ραθίνγκ – Χιρόνα. Ο αντιπρόεδρος της Λα Λίγα, μίλησε για μια μικρή πληγή που δεν πρέπει να επεκταθεί,για ματς που έχουν αγοραστεί αλλά ακόμα δεν μπορεί να αποδείξει ποια είναι ενώ μάλιστα δήλωσε πως δεν αποκλείει να προκύψει στην Ισπανία σκάνδαλο ανάλογο με αυτό της Ιταλίας.

Αρχίζοντας από το Λεβάντε – Θέλτα στο οποίο ήμουν και παρών, όλα κινούνται γύρω από το χαμένο πέναλτι του Μπαρκέρο στο 56’ που έστειλε την μπάλα απευθείας έξω. Στο 20’ είχε προηγηθεί η Θέλτα με τον Αουγούστο Φερνάντεζ,γκολ που της χάρισε και την νίκη. Παρόλα αυτά,θα ήταν αδύνατο να υποστηρίξει κάποιος πως είδε ένα στοιχείο – απόδειξη για την μη εγκυρότητα του παιχνιδιού. Γενικά, η Λεβάντε μετά τα Χριστούγεννα περνούσε μεγάλη κρίση με συνεχείς πεταμένους βαθμούς στα σκουπίδια. Όσον αφορά την εικόνα του ματς, η Λεβάντε ήταν τουλάχιστον απογοητευτική,δεν μπορούσε να βάλει την μπάλα μέσα στην μεγάλη περιοχή,ο Ελ Ζαρ έτρεχε στην δεξιά πτέρυγα άσκοπα,όπως σχεδόν πάντα, αφού μετά δεν μεταβίβαζε καλά την μπάλα,πολύ μουρμουρητό στην κερκίδα και ο μόνος που κέρδισε το χειροκρότημα του κόσμου ήταν ο Βύντρα. Η φυγή του Μάρτινς από την ομάδα το χειμώνα ήταν μία πολύ μεγάλη απώλεια για την συγκεκριμένο κλαμπ από την Βαλένθια.
Το εισιτήριο του αγώνα.

Πάντως όσον αφορά την Θέλτα,η νίκη έφερε μεγάλο ενθουσιασμό στο σωματείο της Γαλικίας,κάτι που φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από αυτά που έγιναν μετά το ματς. Σχεδόν όλοι οι οπαδοί της Θέλτα,που είχαν παρευρεθεί στην άκρη του γηπέδου κοντά στα vip,περίμεναν τους παίκτες έξω από τα αποδυτήρια λέγοντας συνθήματα,αγκαλιάζοντάς τους σαν να είχε κριθεί η υπόθεση παραμονή 5 αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Αυτό μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση και η υπέρμετρα χαρούμενη διάθεση έβγαινε και από τους διοικούντες της ομάδας που μοίραζαν κονκάρδες με το σήμα της Θέλτα πριν αναχωρήσει το λεωφορείο. Το σύνθημα «Sí,se puede» (ναι,μπορεί!) ήταν διάχυτο τόσο μέσα στο γήπεδο όσο κι έξω από αυτό με οπαδούς,ποδοσφαιριστές και τεχνικό επιτελείο «να πετάνε στα σύννεφα». Αντίθετα, στο στρατόπεδο της Λεβάντε,το κλίμα παρέπεμπε σε «κηδεία» με τους μισούς παίκτες της να βγαίνουν από την μία έξοδο και τους άλλους μισούς από την άλλη και ο κάθε ποδοσφαιριστής μόνος του και με το κεφάλι κατεβασμένο. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Χουανφράν είχε πατήσει γκάζι με το αυτοκίνητό του βγαίνοντας από το πάρκινγκ και παρατρίχα να πατήσει άνθρωπο από τα νεύρα του. Ήταν ένα συμβάν που το είδαν πολλοί λίγοι και προκάλεσε πολύ αρνητικά σχόλια. Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι τα συγκεκριμένα άτομα περίμεναν τον Μπαρκέρο που είχε γενέθλια,ο οποίος έβαλε φωτιά στα αποδυτήρια της Λεβάντε και στην επαγγελματική εικόνα του Χουάνφραν,όπως θα εξηγήσω αμέσως παρακάτω.
Με τον Χοσέ Μπαρκέρο.

Όλο το κακό ξεκίνησε από το ματς Λεβάντε – Ντεπορτίβο λα Κορούνια. Η Λεβάντε έχασε 0-4 μέσα στην έδρα της και τα αίματα άναψαν. Ο Μπαρκέρο κατηγόρησε τους συμπαίκτες του, Χουάνλου, Χουάνφραν, Μουνούα και Μπαγιεστέρος για σκόπιμη αδράνεια στο ματς. Οι φιλοξενούμενοι προηγούνταν με 0-3 μέχρι το 28’(!) με τον Νέλσον Ολιβέιρα να βάζει το τρίτο γκολ,πράγμα ακόμη πιο παράξενο και από το 0-3... Πραγματικά, σε εκείνο το παιχνίδι η Ντεπορτίβο έμοιαζε σαν να παίζει playstation,αποτύπωσε στο χορτάρι μια εικόνα ουτοπικά θαυμάσια. Οι κατηγορίες του Μπαρκέρο προς τους συμπαίκτες του αφορούσαν έμμεσα και την Ντέπορ και δύο ηχηρά ονόματα της ομάδας,ο προπονητής Βάθκεθ και ο αρχηγός Μανουέλ Πάμπλο,πήραν θέση. Ο πρώτος εξέφρασε την γνώμη του λέγοντας: « Οι άνθρωποι που σχετίζονται με το ποδοσφαιρικό κομμάτι της Ντεπορτίβο λα Κορούνια έχουν την συνείδησή τους καθαρή  Δεν ξέρω πως είναι του Μπαρκέρο». Ενώ, ο Μανουέλ Πάμπλο πέρασε από την άμυνα στην επίθεση δηλώνοντας: «εδώ αυτός ο παίχτης (ο Μπαρκέρο) έχασε πέναλτι στην αναμέτρηση με την Θέλτα» εννοώντας πως αυτό το παιχνίδι θα έπρεπε να θεωρείται πιο ύποπτο.
Μπροστά από τους οπαδούς της Θέλτα.

Βέβαια, αν και το μυαλό των πάντων πάει στο ότι οι 3 βαθμοί δόθηκαν στην Ντεπορτίβο λα Κορούνια για να σωθεί που τελικά δεν σώθηκε,υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο. Στην υπόθεση αυτή φαίνεται πως είναι μπλεγμένη η κινεζική μαφία! Σύμφωνα με την εφημερίδα “El Confidencial”, κάποιοι παίχτες που αγωνίστηκαν σε ισπανικές και κινεζικές ομάδες επικοινώνησαν με τους ποδοσφαιριστές της Λεβάντε ως προς το πως θα παίξουν. Τα λεφτά που πονταρίστηκαν πάνω στο 0-3 του ημιχρόνου ήταν πάρα πολλά και αυτό το γεγονός κίνησε την Αστυνομία και τους υπευθύνους της Δίωξης της Διαφθοράς.

Από εκείνο το ματς και μετά,οι Χουάνλου,Μπαγιεστέρος και Μουνούα δεν ξαναφόρεσαν την φανέλα της Λεβάντε,φεύγοντας μάλιστα το καλοκαίρι. Ο Χουάνφραν αγωνίστηκε για λίγα παιχνίδια ακόμα αλλά τελικά προέκυψε ένας ύποπτος τραυματισμός όπως συνέβη και στην περίπτωση του Μπαρκέρο (που επίσης αποχώρησε για την Σαραγόσα). Οι τέσσερις πρώτοι περνάνε πολύ δύσκολες στιγμές λόγω του πιθανού στημένου αγώνα,αδυνατούν ακόμα και να μιλήσουν στο τηλέφωνο!

Όσον αφορά τώρα το παιχνίδι της Σαραγόσα με την Αθλέτικ Μπιλμπάο,αυτό μου φάνηκε το λιγότερο ύποπτο και δεν μπορώ να γράψω κάτι που να έχει σχέση με εξωαγωνιστικούς παράγοντες. Εκεί που στέκονται οι περισσότεροι είναι ότι από 1-0 το ματς έγινε στα τελευταία λεπτά 1-2. Έτσι, η Αθλέτικ Μπιλμπάο κλείδωσε την παραμονή της στην πρώτη κατηγορία. Ο Μπιέλσα άξιζε να πάρει το παιχνίδι με το όμορφο ποδόσφαιρο που έβγαλε η ομάδα του,με τους Ερρέρα και Μουνιάϊν σε ελεύθερο ρόλο,μπροστά τους Σουσαέτα και Δε Μάρκος και τον Αντούριθ επιθετικό. 5 επιθετικογενείς παίκτες στο αρχικό σχήμα (κάτι πολύ συνηθισμένο στα πλάνα του αργεντίνου τεχνικού,αλλά στο συγκεκριμένο ματς η φιλοσοφία του απέδωσε καρπούς).

Ο Αντριάν Κολούνγκα,επιθετικός της Χετάφε,δήλωσε για το θέμα: «Οι στημένοι αγώνες υπήρχαν πάντα. Εκείνος που λέει το αντίθετο,ψεύδεται». Επίσης,πριν το ματς της Ράγιο Βαγιεκάνο με την Μαγιόρκα ο αριστερός μπακ της μαδριλένικης ομάδας,Χοσέ Κασάδο, δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο για να μιλήσει με ιθύνοντα της δεύτερης. Ο ποδοσφαιριστής στη συνέχεια συναντήθηκε με τον προπονητή του,Πάκο Χέμεθ, και κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα.

O δικηγόρος στο επάγγελμα και πρόεδρος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ισπανία, Χαβιέρ Τέμπας, καλείται να αποδείξει την αξία του, βγάζοντας κέρδος από αυτό το δύσκολο “στοίχημα”...

Το άρθρο μου στη Μέτροσπορ (15/08/2013)



Γράφει ο Γιώργος Μπισσάρας


Twitter: @GeorgeBisharas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου