Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Messi: Η βιογραφία ενός μύθου. Best of!

Τα καλύτερα σημεία από το εκπληκτικό βιβλίο του Luca Caioli για τον αργεντίνο σταρ!

  • Η Σέλια(μητέρα του Μέσσι) περιγράφει με το πάθος και την εμπειρία μιας καλής μαγείρισσας το αγαπημένο πιάτο του γιου της,Λιονέλ Μέσι. <<Τον κοροϊδεύω και του λέω ότι είναι η Μιλανέζα μου η μαγειρεμένη με τον ναπολιτάνικο τρόπο και η μάτε μου (παραδοσιακό καφεϊνούχο ρόφημα της Ν. Αμερικής) αυτά που σε κάνουν να βάζεις τόσα γκολ>>.
  • Ο Λιονέλ Αντρές Μέσι (γεννήθηκε),3 κιλών βάρους και 47 εκατοστών ύψους.
  • Η Μόνικα Ντομίνα,η δασκάλα του που τον είχε από την πρώτη έως την τρίτη τάξη διαβεβαιώνει: <<Όχι,ο Λίο στα γράμματα δεν ήταν άριστος,αλλά κρατούσε ένα αποδεκτό επίπεδο. Στην αρχή είχε προβλήματα με την ανάγνωση,έτσι υπέδειξα στη μητέρα του να τον πάει σε μία λογοθεραπεύτρια. Με τα υπόλοιπα μαθήματα σιγά σιγά διορθωνόταν,αλλά χωρίς να έχει θεαματικά αποτελέσματα. Ήταν ένα παιδί ήσυχο,γλυκό και ντροπαλό. Ήταν ένας από τους πιο ντροπαλούς μαθητές που είχα ποτέ στη διδακτική μου καριέρα. Εάν δεν τον ρωτούσες θα έμενε σιωπηλός στη θέση του, εκεί στο βάθος της αίθουσας. Τα μεγαλύτερα παιδιά μάλωναν για αυτόν προκειμένου να τον επιλέγουν για να παίξουν τα τουρνουά μεταξύ των σχολείων στο Ροζάριο. Ήταν καλός,βεβαίως, κέρδιζε έπαθλα και μετάλλια,αλλά εγώ ποτέ δεν τον άκουσα να καυχιέται επειδή έπαιζε καλά και έβαζε γκολ>>.
  • Η Σίντια Αρεγιάνο,φίλη του Μέσι,διηγείται: <<Τον λέγαμε ''Πίκι'' γιατί ήταν ο πιο μικρός από όλους. Δεν του άρεσαν ούτε η γλώσσα ούτε τα μαθηματικά, ήταν καλός μόνο στη γυμναστική και στη ζωγραφική.
  • Έτσι στις 21 Μαρτϊου του 1994, ο Λιονέλ Αντρές Μέσι,με το νούμερο κάρτας 992312,γίνεται μέλος του κλαμπ Ατλέτικο Νιούελς Ολντ Μπόις.  
  • Μετά την κατάσταση αυτή, όπου ο μικρός δεν μπορεί να παίξει στο πρωτάθλημα με την Μπαρτσελόνα εξετάζεται και η πιθανότητα να παραχωρηθεί σε άλλη ομάδα σε θέση κενή από μη κοινοτικό. Μια υπόθεση που απορρίφθηκε άμεσα. Οι φήμες γα τη μεταγραφή του σε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα έδιναν και έπαιρναν,ειδικά για την Ίντερ. Ο Μάσιμο Μοράτι,ο πρόεδρος της μιλανέζικης ομάδας, ποτέ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για τον παίκτη φτάνοντας να κάνει και μία ενδιαφέρουσα οικονομικά πρόταση στον Χόρχε Μέσι,ο οποίος,με αυτό το πλεονέκτημα στο χέρι του,πίεσε την Μπαρτσελόνα με σκοπό να επιλυθεί το θέμα που είχε προκύψει.
  • Η Αλαβές,που ήδη είχε απειλήσει με καταιγιστικές αποκαλύψεις,πηγαίνει ακόμα πιο πέρα και ζητάει από την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου να απογορεύσει στον Μέσι να παίζει.
  • <<Να είμαστε σοβαροί, ο Μέσι έκανε θέατρο. Η Καταλωνία είναι μια περιοχή με κουλτούρα και ξέρετε πώς είναι. Εγώ πήγα θέατρο πολλές φορές εκεί και είναι ποιοτικό. Και ο Μέσι το έχει μάθει για τα καλά...>>(λόγια του Ζοσέ Μουρίνιο).
  • Ένα χτύπημα στο πρόσωπο του αντίπαλου αμυντικού. Ο Μάρκους Μερκ,ο Γερμανός διαιτητής, δεν έχει αμφιβολίες. Αγκωνιά. Και εν μέσω των διαμαρτυριών των Αργεντινών βγάζει την κόκκινη κάρτα. Αποβολή από τον αγώνα με την πρώτη του εμφάνιση. Δεν ήταν ακριβώς αυτό που ο Λίο είχε ονειρευτεί. Θα περάσει το υπόλοιπο του αγώνα κλαίγοντας.
  • <<Δεν μπορεί να είναι πάντα Μέσι,γιατί εάν κάποιος είναι πάντοτε σε θέση να ενεργοποιήσει μια βόμβα, ο αντίπαλος είναι διαρκώς με την προσοχή του σε αυτόν και είναι πιο δύσκολο να τον ξαφνιάσεις>>(λόγια του Χόρχε Βαλντάνο).
  • Κάνοντας αστεία με τον Φρανκ Ράικαρντ, ο Φάμπιο Καπέλο,που είχε αναγνωρίσει άμεσα το ταλέντο του μικρού,του είπε: <<Καλά... εάν στην ομάδα δεν έχεις μια θέση επιθετικού γι' αυτόν, πες το μου, είμαστε διατεθειμένοι να υπογράψουμε και να τον πάρουμε εμείς>>.
  • <<Το να παίζεις ενάντια στη Ρεάλ Μαδρίτης>>,λέει ο Μέσι,<<προσφέρει πάντα ένα ιδιαίτερο κίνητρο για τον καθέναν>>.
  • <<Ίσως το παίξιμο να ήταν όμοιο,το είδα μόνο μια φορά στην τηλεόραση>>,διαβεβαιώνει ο Μέσι,<<αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να ήταν η ίδια φάση ή το ίδιο γκολ με αυτό του Ντιέγκο. Μετά μου το είπαν,αλλά εκείνη τη στιγμή δεν σκεφτόμουν τίποτα,είχα μόνο την ευτυχία ότι είχα πετύχει ένα γκολ>>(για το γκολ κόντρα στη Χετάφε,18-4-2007).
  • <<Αυτοί που έκαναν αυτήν τη σύγκριση υπερέβαλαν. Υπερέβαλαν αλλά εντάξει. Το δικό μου γκολ ήταν πιο ωραίο από αυτό του Μέσι. Και επιπλέον εγώ το έβαλα μπροστά σε 11 διεθνείς σε μια ομάδα παγκόσμιας ακτινοβολίας,την Αγγλία,και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Ο Λίο το έβαλε στη Χετάφε κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου της Ισπανίας. Δεν είναι το ίδιο>>(λόγια του Μαραντόνα σχετικά με το γκολ του Μέσι κόντρα στη Χετάφε).
  • Δεν έχει αμφιβολίες ο Αρσέν Βενγκέρ, ο προπονητής της Άρσεναλ: <<Ο Μέσι είναι όπως ο Μαραντόνα αλλά με τούρμπο στα πόδια του>>. 
  • Ποδοσφαιριστές του παρόντος και του παρελθόντος,όπως ο Ετό: <<Ο Μέσι είναι ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα του μέλλοντος>>.
  • Ο Ντέκο λέει: <<Μου θυμίζει πολύ τον Μαραντόνα. Μερικές φορές ακούω ότι πρέπει να προσέχει με τη φήμη που έχει αποκτήσει για να μην συμβεί ό,τι και στον Ντιέγκο. Αλλά η περίπτωση του Λίο είναι διαφορετική,γιατί έχει ένα περιβάλλον υγιές γύρω του που τον θέλει και τον προστατεύει>>.
  • Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ: <<Όταν τον βλέπουμε να τρέχει με την μπάλα θυμόμαστε,λογικά, τον Ντιέγκο Μαραντόνα στις καλύτερές του εποχές>>.
  • <<Από τότε που τον γνωρίζω,από 14 χρονών>>,δηλώνει ο Ζεράρ Πικέ,ο αμυντικός των <<μπλαουγκράνα>>, <<πάντα ήταν ίδιος. Ποτέ δεν θεώρησε τον εαυτό του τον καλύτερο,αλλά πάντα ήξερε ότι όλοι τον θεωρούμε σαν τον καλύτερο>>.
  • Την 1η Φεβρουαρίου 2009, σε μία συνέντευξη Τύπου,την ημέρα του αγώνα απέναντι στη Ραθίνγκ,στο Σανταντέρ, όταν τον ρωτάνε εάν για να είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου ο Μέσι τού έλειπε μια κεφαλιά,(ο Πεπ Γουαρδιόλα) απάντησε έτσι: <<Σας συμβουλεύω να μην τον προκαλείτε γιατί κάποια μέρα θα βάλει μια γκολάρα με το κεφάλι και θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό>>.
  • Με την τρίτη έρχεται η νίκη. Μετά τη Χάλκινη Μπάλα του 2007 και την Αργυρή το 2008, ο Λιονέλ Αντρές Μέσι κερδίζει τη Χρυσή Μπάλα του <<Φρανς Φουτμπόλ>> σαν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 2009. Κανένας,στα 55 χρόνια της ιστορίας του τιμητικού επάθλου,δεν το είχε κατακτήσει τόσο στρογγυλοποιημένα και με τόση ομοφωνία. Επίσης μια σημαντική αναφορά είναι και για τον Πεπ Γκουαρδιόλα: <<Ο μίστερ>>, λέει ο Λιονέλ, <<έχει πολλά να κάνει με αυτό. Εγώ τον γνώριζα από την Μπαρτσελόνα Β' αλλά ποτέ δεν είχα επαφή μαζί του. Νομίζω ότι είναι ένας άνθρωπος πολύ έξυπνος, που ξέρει άριστα το ποδόσφαιρο και που έχει την ικανότητα να το μεταφέρει με τον καλύτερο τρόπο. Είναι ένας προπονητής που ενδιαφέρεται πολύ για την ανθρώπινη πλευρά και για αυτό είναι τόσο επιθυμητός από όλους τους παίκτες. Οι τίτλοι που έχουμε κερδίσει με αυτόν υπήρξαν κλειδί για αυτό το έπαθλο>>.
  • Ο Χοσέ Κρουζ το εξηγεί έτσι: <<Χωρίς τον Μέσι η Μπαρτσελόνα είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο,όταν παίζει ο Μέσι είναι από άλλο γαλαξία>>.
  • Ο πρώτος που είναι σίγουρος είναι ο Μαραντόνα. Πιστεύει ότι απέναντι στην Ελλάδα,στις 22 Ιουνίου στο Πολοκβάνε,  ο Μέσι θα καταφέρει να επαναλάβει το γκολ που ο <<Πελούσα>> έβαλε στους Έλληνες το 1994 στις ΗΠΑ,στον τελευταίο του αγώνα σαν παίκτης της <<αλμπισελέστε>> πριν αποκλειστεί από το Μουντιάλ για ντόπινγκ.
  • Οι παπαράτσι τον φωτογραφίζουν,μαζί με την κοπέλα του,στις ακτές του Ρίο Ντε Τζανέιρο,στη Βραζιλία. Ακριβώς εκεί που θα φιλοξενηθεί το Μουντιάλ του 2014. Ο Λιονέλ θα είναι 26 χρονών, στην ίδια ηλικία με τον Μαραντόνα το 1986, όταν στέφθηκε <<βασιλιάς>>. Ποιος ξέρει... εάν και αυτός θα φορέσει την κορώνα.


Γράφει ο Γιώργος Μπισσάρας.
(paikse-mpala-9.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου