Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Νέα εποχή για την Ίντερ του Στραματσιόνι. Ο Νίκος Τσιάπης σχολιάζει.


Ο υποστηρικτής της Ίντερ και της εθνικής Ιταλίας,Νίκος Τσιάπης,αναλύει την εικόνα των Νερατζούρι και καταγράφει τα μέχρι στιγμής δεδομένα,επί θητείας Αντρέα Στραματσιόνι.

Όπως συνηθίζεται επί το πλείστον παγκοσμίως σε διασυλλογικό επίπεδο, έτσι και στην Ίντερ ο κύκλος μιας αγωνιστικής φουρνιάς επεκτείνεται στο μέγιστο της δεκαετίας. Έπειτα, ξεκινάει καινούργιος, μία νέα εποχή και ούτω καθ' εξής. Έτσι και τώρα, όπως και προ 10ετίας περίπου όταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 άνοιγε ο κύκλος της ομάδας που στο αποκορύφωμα της έφτασε στη κορυφή του πλανήτη το Δεκέμβριο του 2010 ή αντίστοιχα στις αρχές δεκαετίας του 1990 της ομάδας που κατέκτησε 3 φορές το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αρχίζει μία νέα εποχή για τους νερατζούρι με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς. Και πως να μην ισχύει κάτι τέτοιο όταν έχει κάνει κυριολεκτικά ''διάνα'' στο πολύ σοβαρό όσο και λεπτό ζήτημα του προπονητή. Το χαρακτηριστικότερο μάλιστα της εν λόγω υπόθεσης είναι πως ο 37χρονος Αντρέα Στραματσιόνι ήρθε στην ομάδα μεσούσης της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου και για την ακρίβεια στα τέλη Μαρτίου σε πολύ κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος γενικότερα. Ένας προπονητής που ως γνωστόν βρισκόταν στην ομάδα νέων ή ''πριμαβέρα'' της Ίντερ τη σεζόν που πέρασε όπου κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης νικώντας στα πέναλτι τον Άγιαξ στο Λονδίνο ανήμερα του τελευταίου ματς του Κλαούντιο Ρανιέρι στον πάγκο των πρωταθλητών Ευρώπης του 2010. Βάσει βιογραφικού, ο Στραματσιόνι σε αρχική φάση είχε κριθεί ως προσωρινή λύση για να ολοκληρωθεί η χρονιά για την ομάδα στη μεταβατική περίοδο που ούτως η άλλως βρισκόταν. Πριν τις ακαδημίες της Ίντερ, ο γεννημένος στη Ρώμη τεχνικός είχε 8ετή συνεργασία με τη Ρόμα στο τμήμα της ''πριμαβέρα''. Μπορεί να μην έχει αγωνιστεί ποτέ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπως και ο μεγάλος Ζοσέ Μουρίνιο άλλωστε, αλλά ουδείς αμφιβάλει για τις ανεξάντλητες ποδοσφαιρικές του γνώσεις αλλά και για το γεγονός πως προετοιμάζεται με ιδιαίτερο τρόπο και προσήλωση πριν από κάθε αναμέτρηση προσέχοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια εν όψει του ματς που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Παρατηρώντας το ξεκίνημα του στο πάγκο της ομάδας του Μιλάνου, στις πρώτες του 9 αναμετρήσεις έχει 5 νίκες,2 ισοπαλίες και 2 ήττες. Αν μη τι άλλο εξαιρετικός απολογισμός τηρουμένων όλων των αναλογιών. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως οι δύο εκ των 5 νικών του ήταν πολύ σημαντικές και αναφερόμαστε στο τεράστιο διπλό με 1-3 επί της Ουντινέζε στο απόρθητο κάστρο του Φρίουλι & βεβαίως τη μεγάλη νίκη με 4-2 στο ''Derby della Madonnina'' επί της Μίλαν στην 37η αγωνιστική με την οποία μάλιστα εξασφάλισε μαθηματικά την 6η θέση και την έξοδο στο Europa League. Όπως μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό, αυτές οι 2 νίκες ήταν πολύ σημαντικές και από βαθμολογικής κυρίως άποψης καθώς μην ξεχνάμε πως η Ίντερ πέρασε τη Ρόμα για 2 βαθμούς στον τελικό βαθμολογικό πίνακα της περιόδου αφήνοντας την στην 7η θέση και κατ' επέκταση εκτός Ευρώπης.
Από εκεί και πέρα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός των αρκετών αλλαγών στο ρόστερ της ομάδας. Υπήρξαν αρκετές αποχωρήσεις ή λήξεις δανεισμών & βέβαια ορισμένες αν μη τι άλλο σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις που θα βοηθήσουν την ομάδα σε όλους τους τομείς. Παρελθόν από τους νερατζούρι αποτελούν οι Λούσιο,Πάντεφ,Φορλάν,Βιβιάνο,Καστένιος οι οποίοι ειδοποιήθηκαν πως δεν υπολογίζονται από τον Αντρέα Στραματσιόνι εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Επίσης, ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του Ζάρατε που επιστρέφει στη Λάτσιο όπως και των Παλόμπο & Πόλι που επιστρέφουν αμφότεροι στη Σαμπντόρια. Δανεικός για 1 χρόνο στη Νοβάρα δόθηκε ο νεαρός Φραντσέσκο Μπάρντι. Από προσθήκες, ξεχώρισε βέβαια αυτή του Ροντρίγκο Παλάσιο η οποία ανακοινώθηκε λίγο πριν την επίσημη έναρξη του Euro αλλά πολύ σημαντικές χαρακτηρίζονται και οι υπόλοιπες μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας ειδικά μετά τις υπάρχουσες αποχωρήσεις. Κινήσεις ειδικά όπως του Γκουαρίν και του Χαντάνοβιτς μόνο στα ''ψιλά'' δεν μπορούν να περάσουν. Ακόμη, να σημειωθεί πως επέστρεψε ο Κουτίνιο από τον δανεισμό στην Εσπανιόλ όπως και ότι ήρθαν στην ομάδα δανεικοί οι Μουντιγκάγι από Μπολόνια & Σιλβέστρε από Παλέρμο. Ενδέχεται να υπάρξει κι άλλη μία μεταγραφική κίνηση της τελευταίας στιγμής κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από την πιο ολοκληρωμένη εικόνα που θα έχει σχηματίσει για την ομάδα ο ''Στράμα'' και από τυχόν μεταγραφικές ευκαιρίες της τελευταίας κυριολετικά (!) στιγμής που σίγουρα θα παρουσιαστούν. Το υπάρχον ρόστερ μπορεί να κριθεί σε μεγάλο βαθμό πλήρες αλλά αναμφίβολα η ομάδα δεν μπορεί να επαναπαυτεί καθώς υπάρχουν ορισμένοι ποδοσφαιριστές που δεν αποκλείεται η σεζόν που ακολουθεί να είναι και η τελευταία της ποδοσφαιρικής τους καριέρας όπως για παράδειγμα οι Ζανέτι & Στάνκοβιτς που αμφότεροι έχουν ξεπεράσει τα 34 χρόνια. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τους Τόλντο & Ματεράτσι τα προηγούμενα χρόνια και με τον Ιβαν Κόρντομπα τον Μάϊο του 2012 όταν και αποθεώθηκε από τον κόσμο της Ίντερ στο τελευταίο εντός έδρας (4-2) με τη Μίλαν.
Αναφορικά με την προετοιμασία της ομάδας, κυλάει σε πολύ καλούς ρυθμούς με δυνατές προπονήσεις και φιλικά με τον προπονητή να δοκιμάζει σχήματα, τακτικές, συστήματα και βεβαίως να βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα για το υλικό και να καταλήγει στους υπό παραχώρηση ποδοσφαιριστές όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Σε φιλικές αναμετρήσεις μέχρι στιγμής παρουσίασε αρκετά ικανοποιητική εικόνα στα νικηφόρα φιλικά με Τρεντίνο (6-0), Κόπερ (2-0), Κόμο (3-2) όπως επίσης και στο γνωστό καθιερωμένο φιλικό τουρνουά τριών 45λεπτων ''Trofeo Tim'' που διεξάγεται μεταξύ Ίντερ, Γιουβέντους & Μίλαν όπου επικράτησε με 2-1 της Μίλαν & 1-0 επί της Γιουβέντους κατακτώντας με 2 νίκες στη κανονική διάρκεια των 45λεπτων αγώνων το εν λόγω τουρνουά που φέτος έλαβε χώρα στο ''Σαν Νικολά'' του Μπάρι. Πιο πρόσφατη η φιλική αναμέτρηση με τη Σέλτικ στη Γκλασγκώβη όπου αναδείχθηκε ισόπαλη με 1-1 σε ματς που μπήκε νωθρά στην αρχή αλλά ισορρόπησε αρκετά στην επανάληψη και ειδικά με την είσοδο του Παλάσιο στο 51' είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα. Ο Παλάσιο που εκτός της συνολικής πολύ θετικής παρουσίας του ήταν και ο σκόρερ του τέρματος της ισοφάρισης λίγο πριν την εκπνοή της αναμέτρησης. Συμπερασματικά, σαν γενικότερη εικόνα των φιλικών, το 4-2-3-1 είναι το συνηθέστερο σχήμα του Στραματσιόνι χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει και άλλες συναφείς επιλογές ανάλογα πάντα και με τις ανάγκες & τις απαιτήσεις της εκάστοτε αναμέτρησης.
Ως ζητήματα που απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα την ομάδα, αξίζει να σημειωθεί το απόλυτα επιτυχημένο μικρό τουρνέ που έγινε στην Ινδονησία λίγο μετά την ολοκλήρωση του περσινού πρωταθλήματος το οποίο μεταξύ άλλων περιελάμβανε 2 νικηφόρους φιλικούς αγώνες με τοπικές ομάδες και διάφορα happenings των διοργανωτών για την αποστολή της Ίντερ. Για ακόμα μια φορά οι ποδοσφαιριστές της ομάδας διαπίστωσαν την τεράστια αγάπη των οπαδών της Ίντερ διαπλανητικά όπως αξίζει δηλαδή σε μια τόσο μεγάλη ομάδα του παγκοσμίου ποδοσφαιρικού στερεώματος. Επίσης, σημαντικό θέμα που απασχόλησε τους φίλους της Ίντερ ως συνήθως και όχι μόνο ήταν και η επίσημη παρουσίαση της φανέλας της νέας αγωνιστικής περιόδου που αν μη τι άλλο είναι εκπληκτική η μπλε-μαύρη εμφάνιση των εντός έδρας αγώνων και ικανοποίησε εν πολλοίς τους απανταχού οπαδούς της ομάδας. Βέβαια, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό αίσθηση έκανε η επιλογή για την εκτός έδρας φανέλα και αν μη τι άλλο η καινοτομία της κόκκινης φανέλας με την μαύρη και την μπλε οριζόντια ρίγα στην άκρη του μανικιού εμπεριείχε αρκετή δόση ρίσκου από τη διοίκηση αλλά σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία έχει δείξει πως αρέσει σε αρκετούς φίλους της ομάδας και έχει πουλήσει σε ικανοποιητικό βαθμό.
Σαν γενικότερο συμπέρασμα που εξάγεται από την Ίντερ αυτής της χρονικής περιόδου, είναι πως με την αλλαγή προπονητή έχει αλλάξει κατά πολύ προς το καλύτερο το κλίμα στην ομάδα. Είναι σαφές πως ο 37χρονος τεχνικός είναι πολύ πιο κοντά στους ποδοσφαιριστές κυρίως στον ψυχολογικό τομέα σε σχέση με τους προηγούμενους προπονητές των νερατζούρι & αυτό έχει ήδη φανεί και θα φανεί ξεκάθαρα στη σεζόν που ακολουθεί. Μάλιστα, να επισημάνουμε πως πρόσφατα έγινε και επέκταση του συμβολαίου του με την ομάδα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015, μία πολύ σημαντική κίνηση εκ μέρους και του προέδρου Μάσιμο Μοράτι που αντιλαμβάνεται και ο ίδιος πως ο Στραματσιόνι ως ανερχόμενο αστέρι της προπονητικής στην Ιταλία είναι ίσως η ιδανικότερη λύση για να χτίσει την Ίντερ των επόμενων ετών με απόλυτη επιτυχία & ευχή όλων να συνοδευτεί και από τα καλύτερα δυνατά αποτέλεσματα σε Ιταλία & Ευρώπη. Οι επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις για τη νέα σεζόν (2012/2013) για την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2010 ξεκινούν σε λίγες ώρες όπου απόψε στις 9.45 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) αντιμετωπίζει στην Κροατία την Χάϊντουκ Σπλιτ στον πρώτο αγώνα στα πλαίσια του 3ου προκριματικού γύρου του Europa League. Ο επαναληπτικός διεξάγεται στο Μιλάνο στις 9 Αυγούστου ίδια ώρα. Στην επόμενη φάση των πλέϊ οφ της διοργάνωσης, οι νερατζούρι θα αγωνιστούν στις 23 & 30 Αυγούστου για την πρόκριση στους ομίλους. Στο καμπιονάτο, στην πρεμιέρα αντιμετωπίζουν εκτός έδρας τη νεοφώτιστη Πεσκάρα ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα μεγάλα ντέρμπι της φετινής περιόδου θα διεξαχθούν την 2η αγωνιστική με Ρόμα, την 7η με Μίλαν, την 11η με Γιουβέντους, την 16η με Νάπολι & την 17η με Λάτσιο. Συγκεκριμένοι στόχοι δεν υπάρχουν για την αγωνιστική περίοδο που ξεκινάει σε λίγες ώρες για την Ίντερ η οποία θα κυνηγήσει το μέγιστο δυνατό και στις 3 διοργανώσεις & αυτό είναι ένα θέμα που θα μπορεί να γίνει πιο ακριβής και λιγότερο επισφαλής τοποθέτηση μέσα στη σεζόν. Έχει πλέον γίνει αντιληπτό και κατανοητό στους φίλους της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2010 πως πλέον ανοίγει ένας νέος κύκλος στην μεγάλη ιστορία της Ίντερ (μίας εκ των ελάχιστων μεγάλων ομάδων της Ευρώπης που βρίσκονται σε άριστη οικονομική κατάσταση χωρίς να χρωστάει πουθενά ούτε 1 ευρώ), ξεκινάει αναμφισβήτητα μία νέα εποχή για την ομάδα με τον Αντρέα Στραματσιόνι να έχει όλες τις δυνατότητες σε βάθος χρόνου να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στη μακρόχρονη ιστορία της ομάδας.

Στραματσιόνι , ο τεχνικός της νέας εποχής της Ίντερ

Η νέα εντός έδρας εμφάνιση της σεζόν 2012/2013
Ο Παλάσιο πανηγυρίζει την ισοφάριση στη Γκλασγκώβη


Πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του TROFEO TIM 2012 στο Μπάρι

2 σχόλια:

  1. ela re tsiapi twra den mporei na mhn exei sigkekrimeno stoxo h inter gia fetos!!
    oi megales omades vazoun panta stoxous. ti sto vrodo tha pigenh dhladii ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα. Είμαι ο Νίκος Τσιάπης που έγραψε το εν λόγω άρθρο. Έστω και αρκετά καθυστερημένα είδα το σχόλιο του ανώνυμου αναγνώστη που το θέτει σωστά το ζήτημα. Οι μεγάλες ομάδες βάζουν πάντα στόχους. Η Ίντερ ως πολύ μεγάλη ομάδα στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, ανήκοντας δικαιωματικά στις κορυφαίες διαχρονικά στην ιστορία του αθλήματος ποτέ δεν πηγαίνει στο βρόντο. Απλώς, φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών (αρχή μιας νέας εποχής με νέο προπονητή πολλά υποσχόμενο) δεν μπορεί να οριοθετήσει το στόχο της με την έννοια πως αν δεν τον πετύχει στο 100% θα είναι αποτυχημένη η σεζόν. Αναμφισβήτητα, ο στόχος είναι το μέγιστο δυνατό σε όλες τις διοργανώσεις. Προσωπική εκτίμηση είναι πως υπάρχει μια ''προτεραιότητα'' στο EUROPA LEAGUE, μία διοργάνωση στην οποία δεν συμμετέχει και συχνά μία τόσο μεγάλη ομάδα όπως η Ίντερ, γι' αυτό είναι μεγάλη ευκαιρία με πιθανή κατάκτηση του να γίνει η πολυνίκης του θεσμού με 4 κατακτήσεις ενώ μη ξεχνάμε το εξίσου σημαντικό κίνητρο να διεκδικήσει εκ νέου το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ , το μοναδικό τρόπαιο που προσωρινά απουσιάζει από την τροπαιοθήκη της παγκόσμιας πρωταθλήτριας του 2010.

    ΑπάντησηΔιαγραφή