Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ήταν ανάγκη να πάρει η Man United τον Van Persie...?

Η μεταγραφή του Ολλανδού φορ σαν όνομα αναμφίβολα προκαλεί ρίγος στους ποδοσφαιρόφιλους. Ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση νιώθουν οι οπαδοί των κόκκινων διαβόλων για την άτυπη νίκη τους στη βεντέτα με τους ''εχθρούς'' τους από το Λονδίνο. Ωστόσο,πέρα από την βιτρίνα,χρειαζόταν μία τέτοια μεταγραφική κίνηση,όσον αφορά την ουσία;


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που είδαν με μισό μάτι την απόκτηση του Φαν Πέρσι από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Καλά,οι οπαδοί της Άρσεναλ δεν ήθελαν ούτε καν να ανοίξουν τα μάτια τους... Έχασαν το βαρύ πυροβολικό τους στην επιθετική γραμμή(30 γκολ πέρσι!),σε μία θέση που η εναλλακτική λύση μοιάζει μίλια μακριά. Ο Λούκας Ποντόλσκι φαντάζει ως πιθανός αντικαταστάτης του αφού παρουσιάζουν σαν παίχτες κοινά χαρακτηριστικά. Ο Σαμάκ,αν δεν αποχωρήσει,λογικά θα κάτσει πολύ βαθιά στον πάγκο την σεζόν που έρχεται ενώ ο Μπέντνερ ή ο Ζιρού θα πλαισιώσουν τον Ποντόλσκι(αν παίξει τελικά σαν φορ) σε σύστημα 4-4-2. Με λίγα λόγια,μόνο αγανάκτηση επέφερε στις τάξεις των κανονιέρηδων η φυγή του Φαν Πέρσι,αρκετοί από τους οποίους έκαψαν φανέλες του και όλα τα σχετικά στο μενού. Το θέμα είναι πως το πλάνο του Αρσέν Βενγκέρ μοιάζει χρόνο με το χρόνο όλο και πιο απατηλό καθώς παίχτες που τους φέρνει μικρούς τους πουλάει στην πιο ώριμη ηλικία τους ενώ στόχος του τυπικά είναι να τους καλλιεργήσει για εκείνη ακριβώς την χρονική στιγμή. Το γλυκό έδεσε μετά και την περσινή πώληση του Φάμπρεγας στην Μπαρτσελόνα. Αν φύγει στο τέλος και ο Σονγκ,τότε πραγματικά ο Αλσατός προπονητής παίζει με την τύχη του.


Το ερώτημα,βέβαια,που προκύπτει έρχεται κυρίως από το στρατόπεδο των κόκκινων διαβόλων. Είναι μεγάλο πράγμα να αγοράζεις τον αρχηγό της Άρσεναλ (10ετής θητεία με συνολικά 96 γκολ) σε μία τόσο παραγωγική ηλικία (29 ετών),ωστόσο,θα τους ωφελήσει στο χορτάρι; Είναι πασιφανές πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ''τρώγεται'' για το μάρκετινγκ,όπως φάνηκε και από την πρόσφατη περιοδεία της σε Νότια Αφρική,Νορβηγία,Σουηδία και Κίνα,που θύμιζε τα ταξίδια του Γκιούλιβερ,και μπράβο της. Όμως, γιατί η δεύτερη καλύτερη ομάδα σε συγκομιδή τερμάτων πέρσι (μετά την Μάντσεστερ Σίτι) να δαπανήσει χρήματα για έναν ακόμα high-class επιθετικό; Ενημερωτικά, 235.000 αγγλικές λίρες θα μπαίνουν στον λογαριασμό του ολλανδού στράικερ κάθε εβδομάδα,ποσό που προκαλεί ίλιγγο. Θα είναι μαγκιά του Φέργκιουσον να κρατήσει την ψυχολογία των αποδυτηρίων σε τάξη όταν οι επιλογές του για την επίθεση ακούν στα ονόματα: Ρούνεϊ, Γουέλμπεκ,Τσιτσαρίτο,Κάγκαβα και Φαν Πέρσι. Με τα τωρινά δεδομένα,Ρούνεϊ και Φαν Πέρσι θα έχουν τον πρώτο λόγο για τις δύο θέσεις στην κορυφή σε 4-4-1-1 που θα φέρει κοινά σημεία με το σύστημα της εθνικής Αγγλίας. Πιθανώς,ο Σκοτσέζος τεχνικός να προβληματίστηκε από την εικόνα του Γουέλμπεκ στο Euro 2012 και για αυτό το λόγο να αναζήτησε έναν πιο ταχύ στις αντεπιθέσεις και στα γρήγορα ανεβάσματα επιθετικό. Ο Γουέλμπεκ μπορεί να ήταν πιο αποδοτική λύση από τον Κάρολ στα λιοντάρια,ωστόσο,δεν ήταν λίγες οι φορές που καθυστερούσε τις κόντρες των Άγγλων. Ο Τσιτσαρίτο φαίνεται πως δεν καλύπτει τις προσδοκίες του Φέργκιουσον,μετά την μέτρια περσινή χρονιά του, και θα εισέρχεται στον αγώνα από τον πάγκο,παίρνοντας μικρό χρόνο συμμετοχής. Η πρώτη του πετυχημένη σεζόν στο Μάντσεστερ δείχνει να μην είναι αρκετή για να πείσει τον προπονητή του. Κάποια επίσης νευρολογικά προβλήματα που απασχολούν τον μεξικανό ίσως να αποτρέπουν τον Φέργκιουσον από το να ρισκάρει. Η μεγαλύτερη απορία προκύπτει από την περίπτωση του Κάγκαβα. Από την μία ήρθε μετά Βαΐων και κλάδων στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και από την άλλη θα μείνει νωρίς νωρίς εκτός βασικής ενδεκάδας; Θα ήταν παράλογο αφού ο Ιάπωνας επιθετικός πραγματοποίησε εξαιρετική χρονιά με τα χρώματα της Μπορούσια Ντόρτμουντ και αν δεν το άξιζε η αγγλική ομάδα δεν θα ξόδευε τόσο πολύτιμο χρόνο περιμένοντας τον να εκδώσει την άδεια εργασίας του στο Νησί, σε μία διαδικασία που τράβηξε αρκετά. Μπέμπε και Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ σχεδόν σίγουρα θα αποχωρήσουν και μπορεί να έχουν τσεκάρει ήδη τα εισιτήρια τους. Ο Φεντερίκο Μακέντα,δεν ξεχώρισε στους δανεισμούς του σε Sampdoria και QPR,αλλά έχει προοπτικές και τα 20 μόλις χρόνια του αποτελούν παραθυράκι για να παραμείνει ή να πάει δανεικός ξανά για να ψηθεί.

Προβληματισμό από την άλλη προκάλεσε το γεγονός πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν ενισχύθηκε στο κέντρο. Δεν θα είναι λογικό αλλά τεράστια έκπληξη αν ο γερασμένος κορμός της καταφέρει να βγάλει ''τα κάστανα από την φωτιά''. Πολ Σκόουλς,Ράιαν Γκιγκς,Ντάρεν Φλέτσερ και Μάικλ Κάρικ θα παλέψουν για τις δύο από τις τέσσερις θέσεις στα χαφ. Κλέβερλι και Πάουελ,23 και 18 χρονών αντίστοιχα,ίσως χρειαστεί να συνεισφέρουν σε περίπτωση που η μηχανή δεν παίρνει μπρος... Γενικά,η αντιφατικότητα ανάμεσα σε κέντρο και επίθεση ενέχει κινδύνους και δίκαια θα προκληθούν αντιδράσεις αν η συνταγή δεν πετύχει.

Για να δούμε αν ο Φαν Πέρσι θα αντέξει στον πλούσιο ανταγωνισμό και αν θα μπορέσει να διακριθεί σε ένα πλάνο στο οποίο οπωσδήποτε πρέπει να μοιράσει τις αρμοδιότητές του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου