Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Α. Σάντσεζ «πουλάει» !



Στην πολυπολυτισμική κοινωνία της Ισπανίας και ιδιαίτερα της Μαδρίτης,παίχτες με το υπόβαθρο του χιλιανού έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στους μετανάστες της χώρας. Μαροκινοί, κινέζοι, πακιστανοί, ρουμάνοι και κυρίως λατινοαμερικάνοι έχουν βρει τη βάση τους στην πρωτεύουσα και σε μία περιοχή,όπως σε αυτή που έμενα εγώ,το Βαγιέκας, οι ισπανοί αποτελούν την «μύγα μέσα στο γάλα».



Κέντρο μεταναστών η Μαδρίτη

Μετανάστες από τις παραπάνω χώρες ψάχνουν «την γη της επαγγελίας» στην Ισπανία και αρκετοί από αυτούς έχουν καταφέρει να εγκατασταθούν ομαλά και να προσαρμοστούν στην τάξη πραγμάτων που ισχύει στην ιβηρική χώρα,χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Ξέρουν πως σε μια έννομη χώρα δεν πρέπει να προκαλέσουν ρισκάροντας να τα χάσουν όλα σε ένα τόπο που έχουν δημιουργήσει οικογένειες και έχουν βρει δουλειές. Βέβαια, πολλές φορές το τελευταίο συμβαίνει εις βάρος των ισπανών πολιτών. Ένα μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεργίας και αυτό θα μεγαλώσει στη Μαδρίτη,σε μια πολή που οι μετανάστες αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς,ανεξέλεγκτα. Ο λατινοαμερικάνος θα δεχτεί να δουλέψει υπάλληλος στο supermarket την Κυριακή ενώ ο ισπανός όχι,πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία του ισπανικού κοινωνικού συνόλου.

Το Μαρόκο βρίσκεται απέναντι, οι κινέζοι καταφέρνουν να ανοίγουν μανάβικα και “alimentacion”(κάτι σαν μίνι – μάρκετ), οι πακιστανοί έχουν μαγαζιά με kebab και durum ενώ άλλοι είναι ιδιοκτήτες μικρών internetcafe, οι ρουμάνοι έχουν δημιουργήσει δικές τους γειτονιές στα ανατολικά της Μαδρίτης στο Σαν Φερνάντο και στην Κοσλάδα και αλληλοϋποστηρίζονται και οι πιο δυκτιωμένοι φυσικά είναι οι λατινοαμερικάνοι,λόγω γλώσσας, που συρρέουν στην Μαδρίτη. Οι πιο πολλοί προέρχονται από την Χιλή, την Βολιβία και την Βενεζουέλα.


Χιλή – Αίγυπτος, ένα «παγωμένο» απόγευμα στο Βιθέντε Καλδερόν

Στις 6 Φεβρουαρίου είχα αποφασίσει να πάω σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φιλικό, το Χιλή – Αίγυπτος στο Βιθέντε Καλδερόν. Ήξερα καλά τι θα περίμενα από άποψη προσέλευσης, ήταν σαν να πηγαίνει η εθνική Ελλάδος να παίξει στην Γερμανία, και όντως οι χιλιανοί ήταν πάρα πολλοί καταλαμβάνοντας μαζί με τους λίγους αιγύπτιους την κερκίδα απέναντι από τα επίσημα του γηπέδου.




H πλευρά των Αιγυπτίων στην κερκίδα


Η πλειονότητα των οπαδών φορούσε φανέλες της Ουνιβερσιδάδ δε Τσίλε και της Κόλο Κόλο και περίμεναν καρτερικά να αρχίσει το ματς. Μόλις ακούστηκε ο ύμνος της Χιλής, ποτάμι τα δάκρυα και στη συνέχεια δεν σταμάτησαν να λένε συνθήματα υπέρ του αντιπροσωπευτικού τους συγκροτήματος με το χαρακτηριστικό « Τσι – Τσι – Τσι, Λε – Λε – Λε, Βίβα Τσίλε! », να ακούγεται έντονα. Ήταν πολύ ενωμένοι,σαν μια μεγάλη οικογένεια και ένιωθαν εθνική υπερηφάνια για μια πατρίδα που βρίσκεται πολύ μακριά. Το τελικό σκορ 2-1 υπέρ της Χιλής που παρέταξε όλα της τα αστέρια και ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται φυσικά οι Σάντσεζ, Μεδέλ, Βιδάλ και Μπράβο.




Με τον Κλαούντιο Μπράβο


 Ο Σάντσεζ, αν και δεν έλαμψε στο ματς,πραγματικά λατρεύτηκε από το κοινό. Είναι ένα δικό τους παιδί,  ένας δικός τους άνθρωπος που αποτελεί μέλος της ελίτ της Ισπανίας, χώρας στην οποία ζουν. Στο πρόσωπό του βλέπουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, με αυτό το παράδειγμα κάνουν όνειρα.

Μετά το ματς έγινε έξω από το γήπεδο χαμός από χιλιανούς που αψήφισαν το κρύο (πολύ κρύος χειμώνας και άνοιξη φέτος στη Μαδρίτη), προκειμένου να εξαντλήσουν τις ελάχιστες ελπίδες που υπήρχαν ώστε να προσεγγίσουν τον Σάντσεζ. Ορισμένοι δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν σε αυτή την ιδεά και έπρεπε να επέμβουν τα άλογα της αστυνομίας προκειμένου να επιβάλλουν την τάξη. Τελικά, ο Σάντσεζ δεν τους έκανε το χατήρι καθώς έφυγε από τα αποδυτήρια με ταξί και όχι με το λεωφορείο της ομάδας. Μόλις συνέβη αυτό η μεγαλύτερη μάζα των οπαδών έφυγε,ενώ δεν είχαν βγει ακόμα όλοι οι ποδοσφαιριστές της Χιλής.



Η Μπαρτσελόνα σκέφτεται και το εμπορικό κομμάτι

Πολλοί λατινοαμερικάνοι μαζεύονταν πέρσι έξω από το Eurostars, το ξενοδοχείο που έμενε η Μπαρτσελόνα στη Μαδρίτη,το πιο εντυπωσιακό της πόλης με διαφορά. Προφανώς, πέρα από το να δουν τα υπόλοιπα αστέρια της Μπάρτσα,σκοπός τους ήταν να φωνάξουν δυνατά το όνομα του Αλέξις Σάντσεζ.

Αναμφίβολα, οι Καταλανοί πέρα από την ποδοσφαιρική αξία του, απέκτησαν το 2011 τον χιλιανό και για έναν άλλο βασικό λόγο,τον εμπορικό. Οι λατινοαμερικάνοι τόσο στην Ισπανία όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα δεθούν μαζί του, θα αγοράσουν φανέλες της Μπαρτσελόνα και οι μπλαουγκράνα παράλληλα είναι σαν να λένε: « Κοιτάξτε, όποιος λατινοαμερικάνος έχει το απαραίτητο ταλέντο μπορεί μια μέρα να παίξει στην πρωταθλήτρια Ισπανίας, η Μπαρτσελόνα νοιάζεται για την Λατινική Αμερική».


Στην La Liga πέρσι αγωνίστηκαν ουκ ολίγοι χιλιανοί με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των Σάντσεζ, Μπράβο, Μεδέλ, Ορεγιάνα και των δύο περιπτώσεων της Μάλαγα, Μοράλες και Ιτούρα που μάλιστα είχε και χιλιανό στον πάγκο της,τον Πεγιεγρίνι. Και Βενεζουελανοί όπως οι Ερνάντεθ και Τούνιεζ πήραν μέρος με Βαγιαδολίδ και Θέλτα,αντίστοιχα. Όσον αφορά τους Μαροκινούς, αυτοί ήταν ο Ελ Αραμπί,ο Μπαράντα και (μισός) ο Μπενζεμά ενώ φέτος το καλοκαίρι η Μάλαγα πήρε δανεικό τον Ελ Χαμνταουί. Επιπλέον, από πλευρά Ρουμανίας,αγωνίστηκε με τα χρώματα της Σαραγόσα, ο Κρίστιαν Σαπουνάρου,που υπέγραψε στην Έλτσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου