Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Μα γιατί να κοστίζει ο Αζάρ 40 εκατομμύρια? (Η' για πολλούς Χάζαρντ ή Αζάρντ).


Μπορεί να παραδέχεται ότι ο μικρότερος αδερφός του Θόργκαν είναι καλύτερος από αυτόν, ωστόσο όλη η Ευρώπη στην παρούσα φάση περιστρέφεται γύρω από το όνομα: Έντεν Αζάρ. Ο άσσος της Λιλ μετακόμισε στο Λονδίνο αφού η ταχύτητα,η ντρίπλα,η έξυπνη πάσα και ο ποδοσφαιρικός τσαμπουκάς που τον χαρακτηρίζει δελέασαν τον Ρομάν Αμπράμοβιτς που έδωσε ρέστα χωρίς να κάνει παζάρια στον αξιολογημένο από την πρώην πλέον ομάδα του με 40 εκατομμύρια ευρώ.

Ο 21χρονος μέσος που παίζει περισσότερο ως πλέιμεϊκερ αλλά έχει την ευχέρεια να μετατοπίζεται και στις πτέρυγες,έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στις ακαδημίες της βέλγικης Τούμπιζε. Εκεί παρέμεινε μόλις δύο χρόνια πριν τον <<μυριστούν>> τα λαγωνικά της Λιλ και τον κατατάξουν στα τμήματα υποδομής τους. Ο πατέρας του εξίσου ποδοσφαιριστής, όπως και η μητέρα του, ομολογεί πως η επιλογή του να δεχτεί την πρόταση της γαλλικής ομάδας ήταν σωστή καθώς η απόσταση του γηπέδου από το σπίτι του Αζάρ στο Βέλγιο ήταν απειροελάχιστη. Ο δεύτερος λόγος είναι πως στην χώρα καταγωγής του δεν θα έβρισκε την κατάλληλη προσοχή που απαιτούνταν για την βελτίωσή του. Ένας προπονητής του,μάλιστα,στην ομάδα νέων της Λιλ εξέφρασε την άποψη πως ο Αζάρ ήξερε τα πάντα και πως δεν είχε τίποτα να τον διδάξει.


Την σεζόν 2007-2008 ο βέλγος αποτέλεσε για πρώτη φορά μέλος της αντρικής ομάδας χωρίς ωστόσο σταθερή παρουσία καθώς πολλές εμφανίσεις την συγκεκριμένη περίοδο πραγματοποίησε με τις ρεζέρβες. Πείσμωσε,άντεξε στον ανταγωνισμό και κατάφερε να διακριθεί με την ερχόμενη χρονιά να είναι η αρχή του παραμυθιού. Ο Ρούντι Γκαρθία αποτέλεσε τον προπονητή που τον πίστεψε και που έδωσε την ευκαιρία στον ποδοσφαιριστή να δείξει το μέταλλό του. Η αξιόλογη πορεία του αντάμειψε τον παίχτη με ένα νέο συμβόλαιο διάρκειας 3 ετών,μέχρι το 2012,δηλαδή. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με το βραβείο που έλαβε το οποίο τον έχρισε ως τον καλύτερο νέο ποδοσφαιριστή της Λιγκ 1.


Ρεάλ,Μπαρτσελόνα,Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ,Άρσεναλ και Ίντερ τον κατασκόπευαν αλλά ο Αζάρ συνέχισε και το 2009-2010 στους <<σκύλους>>. Σίγουρα στο μυαλό του επικρατούσε η σκέψη πως δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή, αλλά να διατηρηθείς σε αυτή την θέση και φάνηκε περίτρανα πως τα κατάφερε. Παρά τις εισηγήσεις του Ζιντάν στους μερένχες να τον αγοράσουν με κλειστά μάτια, οι προσπάθειές του να πείσει τον Φλορεντίνο Πέρεθ αποδείχτηκαν άκαρπες. Η διοίκηση δεν εκμεταλλεύτηκε το μάτι και τις άκρες του Ζιζού ο οποίος μπορούσε να τον φέρει εκείνη την εποχή στην Μαδρίτη σε τιμή ιδιαίτερα προσιτή. Κάτι γνώριζε ο Μισέλ Σεϊσού αφού το αγωνιστικό πρόσωπο του Αζάρ τον έφερε ξανά στην κορυφή και οι μετοχές του απογειώθηκαν. Τον Μαϊο πήρε σπίτι του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο του καλύτερου νέου παίχτη ενώ έχασε από τον Λισάντρο Λόπεζ το βραβείο του καλύτερου παίχτη του πρωταθλήματος, πράγμα που όπως φάνηκε τον χτύπησε στον εγωισμό και ανέβασε τον πήχη.


Παρά το γεγονός ότι η επόμενη σεζόν δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με τον προπονητή της εθνικής Βελγίου Τζεόρτζις Λέεκενς και τον προπονητή της Λιλ Ρούντι Γκαρθία να βρίσκονται στα μαχαίρια όσον αφορά τον χειρισμό του παίχτη τόσο ψυχικά όσο και πνευματικά,ο Αζάρ από τα τέλη Οκτωβρίου άναψε μηχανές και έβαλε πλώρη για να καλύψει τους στόχους του. Με συμπαίκτες όπως τον Μούσα Σο και τον Ζερβίνιο η κατάκτηση του πρωταθλήματος για την Λιλ δεν αποτελούσε φρούδα ελπίδα. Βασικός και αναντικατάστατος ο Αζάρ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κινητήριος μοχλός της ομάδας που σήκωσε το κύπελλο και το πρωτάθλημα το 2011. Από 1946 είχε να συμβεί κάτι ανάλογο και η ισοπαλία 2-2 κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμαίν ήταν λυτρωτική. Το συμβόλαιο του επεκτάθηκε μέχρι το 2015, με τους ιθύνοντες του κλαμπ να επενδύουν πάνω του. Η ανταμοιβή των προσωπικών του κόπων ήρθε και με την ανάδειξη του ως του καλύτερου παίχτη της Λιγκ 1 και είναι ο πρώτος που το κατακτά σε τόσο μικρή ηλικία, όντας τότε 20 χρονών.


Δεν πάτησε φρένο και η απόδοσή του φέτος κορυφώθηκε. Στις 7 Σεπτεμβρίου ο Τζο Κόουλ,που μόλις είχε πάει δανεικός από την Λίβερπουλ στην Λιλ, δεν δίστασε να πει πως ''ο Αζάρ έχει όλη την ποιότητα για να θεωρείται κορυφαίος ποδοσφαιριστής και πως θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους του κόσμου''. Το μυαλό της ομάδας που οι περισσότερες ευκαιρίες ξεκινούν ή τελειώνουν από τα πόδια του. Χαρακτηριστικό το ματς απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμαίν όπου πήρε την ομάδα του από το χέρι και με την βοήθεια της χρυσής αλλαγής του παιχνιδιού Νολάν Ρου, οδήγησε την πλευρά του Ρούντι Γκαρθία στην νίκη με 2-1. Θέαμα και ουσία από τον βέλγο που σημείωσε ένα γκολ και δημιούργησε καταπληκτική ασσίστ για το δεύτερο τέρμα με ραμπόνα. Σε 48 εμφανίσεις ο απολογισμός του σε αριθμούς ήταν 16 ασσίστς και 22 γκολ για έναν παίχτη που δεν είναι στράικερ. Η Λιλ βγήκε τρίτη με την ομάδα-τρένο Μονπελιέ <<να μην χαρίζει κάστανα>>, ωστόσο ο Αζάρ ανακηρύχτηκε εύκολα ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Λιγκ 1 για άλλη μια φορά. Το κύκνειο άσμα ήρθε στο ματς ενάντια στην Νανσί,κλαμπ κόντρα στο οποίο έκανε και το επαγγελματικό του ντεμπούτο. Επίσης,πέτυχε και το πρώτο χατ-τρικ της καριέρας του αφήνοντας τις καλύτερες αναμνήσεις στους φιλάθλους της Λιλ.


Με την λήξη των αγωνιστικών του υποχρεώσεων,τα φώτα έπεσαν πάνω του σχετικά με την επόμενη μέρα. Όλα εξάλλου όδευαν προς αυτή την εξέλιξη καθώς ο τεχνικός διευθυντής της Λιλ Φρεντερίκ Πακέ είχε πει ήδη από τις 29 Ιανουαρίου πως ο Αζάρ είναι σίγουρο πως θα φύγει στο τέλος της σεζόν. Πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτυ κυρίως με την Τσέλσι να κρατά σε πρώτη φάση ρόλο κομπάρσου και να επικεντρώνεται αποκλειστικά στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα δύο σωματεία του Μάντσεστερ έβαλαν όλα τα δυνατά τους χαρτιά προκειμένου να τον πείσουν με Εβρά και Νασρί,αντίστοιχα, να επιδιώκουν να τον προσελκύσουν. Και ο ίδιος φαινόταν πως θα κατέληγε στην συγκεκριμένη πόλη,δηλώνοντας το μάλιστα (''κατά 90 τοις εκατό θα πάω στο Μάντσεστερ''), χωρίς να το προσδιορίζει όμως με λεπτομέρειες. Η Τσέλσι ανέβηκε στην κορυφή του βάθρου απέναντι στην Μπάγιερν και από εκεί και πέρα τα δεδομένα άλλαξαν. Στις 28 Μαϊου ο Αζάρ το αποκάλυψε! Το πρωί το είχε αποφασίσει και αργά το βράδυ μέσω του twitter εξέφρασε πως ο επόμενος σταθμός της καριέρας του θα είναι η Τσέλσι! ''Υπογράφω για την νικήτρια του Τσάμπιονς Λιγκ!'',υπογράμμισε. 40 εκατομμύρια ευρώ το κόστος της μεταγραφής,190.000 ευρώ ο εβδομαδιαίος μισθός του και 7 εκατομμύρια ευρώ στον μάνατζερ του Τζον Μπίκο. Μετά τον Μάρκο Μαρίν, οι λονδρέζοι τίναξαν την μπάνκα ξανά επενδύοντας πολλά χρήματα στον σχεδιασμό του ρόστερ για την συνέχεια.


Στην εθνική Βελγίου,ο Αζάρ έχει αποτελέσει ηγετικό στέλεχος των εθνικών νέων (U-17 και U-19) και συνεχίζει να φοράει το εθνόσημο στο στήθος κάτω από τις οδηγίες πλέον του υπηρεσιακού προπονητή Μαρκ Γουίλμοτς. Πριν ντεμπουτάρει με την εθνική Βελγίου είχε δεχτεί κρούση και από ιθύνοντες της γαλλικής ομοσπονδίας που του πρότειναν να παίξει με τους τρικολόρ. Η απάντηση του ποδοσφαιριστή αποστομωτική και τίμια: ''Λόγω της παρουσίας μου στη Γαλλία για 7 χρόνια, νιώθω 99% Βέλγος και 1% Γάλλος, αλλά η σκέψη της γαλλικής εθνικότητας δεν έχει περάσει ποτέ από το μυαλό μου''. Και έτσι έγινε. Η πρώτη του εμφάνιση με τους κόκκινους διαβόλους ήταν απέναντι στο Λουξεμβούργο στις 18 Νοεμβρίου του 2008. Μετράει προς στιγμήν 27 συμμετοχές και 2 γκολ και έχει συνυπάρξει με τεχνικούς όπως ο Ρενέ Βαντερέικεν,Ντικ Άντβοκαατ και Τζεόρτζις Λέεκενς. Η εθνική Βελγίου δεν κατάφερε να κερδίσει μια θέση στο Euro 2012, χάνοντας εύκολους βαθμούς που τελικά πλήρωσε. Ανάμεσα στις πολλές καλές στιγμές του Αζάρ στις διεθνείς του υποχρεώσεις, υπήρχε και μία ιδιαίτερα αρνητική που πήρε μεγάλη έκταση. Στις 3 Ιουνίου του 2011 η Τουρκία βρέθηκε στο δρόμο των κόκκινων διαβόλων σε ματς το οποίο ήταν άκρως σημαντικό για τον όμιλο και έληξε 1-1. Ο Αζάρ έγινε αλλαγή στο 60' όντας κατώτερος των προσδοκιών. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι δεν πτοήθηκε και πήγε με την οικογένεια του,ενώ το ματς δεν είχε τελειώσει, σε εστιατόριο χωρίς να τον ανησυχεί η έκβαση του αγώνα. Το <<burgergate>>, όπως ονομάστηκε το θέμα, είχε ως αποτέλεσμα την τιμωρία του Αζάρ με 3 αγωνιστικές. Ο Λέεκενς,ωστόσο, μετάνιωσε λίγο καιρό αργότερα για την απόφασή του και επανένταξε τον βέλγο σταρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου