Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός | Το ντέρμπι της ντροπής! 25/2/2018


Τα δεδομένα είναι πιο ξεκάθαρα από όσο θέλουν να δείξουν οι αναλύσεις επί αναλύσεων που ακολούθησαν αμέσως μετά την ματαίωση του ντέρμπι.


Δολάρια στην Τούμπα, στα πλαίσια "καζούρας"


Χωρίς αμφιβολία, το ατόπημα του δράστη οδήγησε τον ΠΑΟΚ σε πολύ δύσκολη θέση, όμως, το σκηνικό φάνηκε από νωρίς πως ήταν (με πολλές πιθανότητες) προμελετημένο.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης "κέρδισε" στην πονηριά τον Ιβάν Σαββίδη και γνωρίζοντας την βαθμολογική κρισιμότητα του παιχνιδιού, θέλησε να πατήσει στην περίπτωση του Βλάνταν Ίβιτς στην Λεωφόρο. Και τα κατάφερε.



Το "γλέντι" των ερυθρολεύκων


Οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν στήσει "πανηγύρι" στο λεωφορείο που μετέφερε την ομάδα από το γήπεδο στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Οι Ανσαριφάρντ, Μάριν και Χατζισαφί προκαλούσαν μέσα από τα τζάμια τους παριστάμενους οπαδούς, που είχαν μαζευτεί έξω από τα αποδυτήρια της Τούμπας.




Επίσης, ο Μπγιορν Ένχελς θέλησε να κάνει μια προκλητική γκριμάτσα προς τον κόσμο, λίγο πριν... πατήσει γκάζι ο οδηγός του λεωφορείου. Αμέσως μετά, ο βέλγος έκλεισε και πάλι τις κουρτίνες έχοντας κάνει ήδη την ανώριμη ενέργειά του που δεν τιμάει έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή και που σίγουρα δεν θα γινόταν σε μια έννομη χώρα όπως η πατρίδα του.


Μυστηριώδης συμπεριφορά...


Προμελετημένο φαίνεται πως ήταν το ντέρμπι διότι ήταν η πρώτη φορά που κάνενας (πλην ελαχίστων) δεν ήξερε που διαμένει η αποστολή του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό δεν έγινε μόνο για λόγους ασφαλείας, όπως ορθά εφαρμοζόταν στις προηγούμενες αναμετρήσεις των ερυθρολεύκων στην συμπρωτεύουσα. Η μυστικότητα που διέκρινε τον Ολυμπιακό δεν ήταν πρωτόγνωρη, καθόλου τυχαία και προκαλεί ερωτηματικά.

Η όλη ατμόσφαιρα στην Τούμπα έδειχνε πως ο Ολυμπιακός δεν είχε πατήσει στο χορτάρι για να αγωνιστεί, πράγμα που προκαλεί λύπη και αμαυρώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε έναν αγώνα μάλιστα που παρέστησαν ξένοι ανταποκριτές από πολλές χώρες της Ευρώπης.


Εκτός τόπου και χρόνου η αστυνομία



Ο "αδύναμος κρίκος", όμως, δεν ήταν ούτε ο θύτης (που πέταξε το ρολό της ταμειακής) ούτε ο Ολυμπιακός που αναχώρησε πρόωρα. Χειρότερος "παίκτης" ήταν η αστυνομία που έχασε εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης. Η ματαίωση του παιχνιδιού έπιασε 100% απροετοίμαστη την αστυνομία, που επιτέθηκε με δακρυγόνα στον κόσμο που είχε μαζευτεί έξω από τα αποδυτήρια για να διαμαρτυρηθεί.







Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική τόσο στο γήπεδο της Τούμπας όσο και στους γύρω δρόμους. Σπασμένα πεζοδρόμια και τραπέζια από τις καντίνες εκσφεντονίστηκαν προς τα ΜΑΤ, τα οποία επειδείνωσαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Πολλοί εξαυτών βρήκαν την ευκαιρία για να ανοίξουν προσωπικές κόντρες με τον κόσμο, ασκώντας βία και κάνοντας "εύκολη" χρήση του γκλομπ και φραστικών επιθέσεων.










Όπως και σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, φάνηκε πως στην αστυνομία (και πιο συγκεκριμένα στα ΜΑΤ) υπάρχουν άτομα που είναι επικίνδυνα για την κοινωνία και πιθανότατα ακόμα και για τις ίδιες τους τις οικογένειες... 



Η επεισοδιακή αναχώρηση του Ολυμπιακού


Οι συνθήκες που επικράτησαν κατά την έξοδο των παικτών του ΠΑΟΚ από τα αποδυτήρια, θύμιζαν αναχώρηση ηρώων με τους ποδοσφαιριστές να βγαίνουν μαζικά θέλοντας να δείξουν εικόνα συσπείρωσης ενόψει της συνέχειας.

Ο έλεγχος χάθηκε εντελώς κατά την επιβίβαση των φιλοξενούμενων στο λεωφορείο, κάτι που εξελίχθηκε σε κόντρα συνδεσμιτών με συνέπεια να υπάρξουν σοβαρά επεισόδια. Ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Μιχάλης Κουντούρης, άνοιξε διάλογο με συγκεντρωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ με την λογομαχία να ξεφεύγει από την ομαλότητα. Φραστικές επιθέσεις όπως "Κουντούρη δολοφόνε" ακούστηκαν παραπάνω από μία φορές, πράγμα που έχει τις "ρίζες" του στην δολοφονία Φιλόπουλου το 2007. Ο Μιχάλης Κουντούρης ήταν ανάμεσα στους κατηγορούμενους της υπόθεσης.




Ανάλογα έπραξε και ο Κώστας Καραπαπάς που απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών, χρησιμοποιώντας επίσης βαριές κουβέντες.




Η κατάσταση έμοιαζε ανεξέλεγκτη με τους παίκτες του Ολυμπιακού να κλείνουν τις κουρτίνες του λεωφορείου για να μην γίνουν στόχοι στα μάτια του συγκεντρωμένου πλήθους.


Η ανάλογη περίπτωση της Μπόκα


Όσον αφορά τον θύτη της ρίψης αντικειμένου, η σύλληψή του ήταν το μόνο ευχάριστο από την ημέρα του ντέρμπι και το θετικό σημάδι... κάποιας προόδου. Το συγκεκριμένο άτομο πρέπει να απομακρυνθεί από την Τούμπα. Ωστόσο, επειδή δημοσιεύονται πολλές φωτογραφίες με το πρόσωπό του, δεν πρέπει οι οπαδοί του ΠΑΟΚ να στραφούν εναντίον του. Το 2015, στο ντέρμπι Μπόκα Τζούνιορς - Ρίβερ Πλέιτ, υπήρξε ένας οπαδός των γηπεδούχων (ο "panadero") που χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού εναντίον των φιλοξενούμενων παικτών με αποτέλεσμα να διακοπεί εκείνο το ματς, αντίστοιχα.

Οι οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς τότε τον "φωτογράφισαν" ως τον υπεύθυνο του αποκλεισμού από το Κόπα Λιμπερταδόρες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μεταναστεύσει από την χώρα!


Η μη ανακοίνωση από τα μεγάφωνα



Τέλος, μελανό σημείο της ημέρας αποτέλεσε και η αδράνεια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ως προς την ενημέρωση των οπαδών για την εξέλιξη του αγώνα. Οι περισσότεροι περίμεναν με αγωνία μέσα στην βροχή για περισσότερο από μία ώρα, φεύγοντας απογοητευμένοι από το γήπεδο αναφορικά με την στάση των υπευθύνων. Επιπλέον, πολύ στενάχωρο είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι οπαδοί είχαν πληρώσει τουλάχιστον 10 ευρώ για τον αγώνα, τα οποία και τελικά πήγαν στα σκουπίδια...

Μέρες όπως η 25η του Φλεβάρη (2018), στηρίζουν ακόμα περισσότερο την άποψη ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να διακοπεί για ένα διάστημα, μήπως και γιατρευτεί...


Υ.Γ. Ο Κέβιν Μιραλάς οφείλει να κάνει αγωνιστική απόσβεση και ο δανεισμός του από την Έβερτον δεν πρέπει να στηριχτεί στον λαϊκισμό, όπως επιδίωξε στην Τούμπα. Η χειρονομία του προς τον κόσμο δεν τον τιμάει σε καμία περίπτωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου